Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

IFA 2011: Berlinbe költözött a hightech

2011.09.01. 09:46

Pénteken kezdődik az IFA 2011 kiállítás, amelynek semmi köze az 1990-es évek végéig Budapesten is megrendezett, majd végül csődbe ment IFABO vásárhoz. Az elektronikai újdonságokat bemutató berlini IFA a világ egyik legnagyobb múltú szakkiállítása, 1924-ben indították el, és mint minden évben, idén is a legmenőbb eszközök lesznek láthatók.

Sok technikai újdonság az IFA-n látott napvilágot, például 1933-ban a nácik megrendelésére készült Volksempfänger rádió, amelyen több százezer német család hallgatta a világháborús híreket. Itt volt először látható a színes tévék prototípusa, és a Philips az 1962-es kiállításon rukkolt elő az elmúlt ötven év egyik legfontosabb hanghordozójával, a szalagos kazettával.

Berlin újraegyesítése után, 1991-ben volt az IFA csúcspontja, félmillióan járták végig a standokat. Azóta a felére csökkent a látogatószám, ám még így is az IFA a világ egyik legjelentősebb elekronikai vására, csak a Las Vegas-i CES előzi meg. 2010-ben 1423 kiállító jelent meg, összesen 3,5 milliárd euró értékben köttettek megállapodások, és több mint hatezer újságíró tudósított az eseményekről.

ifa2011.png

Idén hivatalosan szeptember 2-7-ig tart az IFA 2011, és az Apple kivételével mindegyik fontos gyártó kiállít. Nem hivatalosan már csütörtökön elkezdődik a program, a Samsung 1-én délelőtt sajtótájékoztatót tart. Pletykálnak arról, hogy a dél-koreai cég bemutatja az LTE hálózaton működő Galaxy S II okostelefont, a Galaxy Tab 8,9-es és 7.7-es táblagépeket, egy 5,3 hüvelykes kijelzővel felszerelt tablet-telefon hibridet, és a Bada operációs rendszert futtató Wave 3 mobilt.

LG-E91-And-D237IPS

Az LG a megjelenítők piacán tör előre, lcd kijelzői teljes led háttérvilágítást kapnak, ami jelentősen növeli a kontrasztot. A cég egyik új 3D kijelzője IPS paneles, full HD felbontású, és a kétdimenziós tartalmakat át tudja alakítani térhatásúvá. Az LG valószínűleg bemutatja a szkennerrel felszerelt optikai egerét is, és egy 3D játékmotort, amellyel a fejlesztők könnyebben térhatásúvá tudják alakítani a mobilos játékaikat. Erre szükség is van ahhoz, hogy az Optimus 3D okostelefon rendesen el legyen látva 3D tartalmakkal. Több gyártó standjánál lehetnek szemüveg nélkül 3D tévék, bár feltehetően még csak prototípusok. Az is biztos, hogy az okostévék is fontos szerepet kapnak, erősebb ARM processzorral felszerelt, játékokat és internetes tartalmakat akadozás nélkül futtató készülékekre számíthatunk. Talán lesz néhány 4K tévé is, amelyek 3840x2160 pixel felbontásúak.

A Toshiba terveit már leleplezték, a japán cég egy androidos táblagépet tesz közszemlére, amely fele annyira vastag, mint a cég jelenlegi, 16 milliméteres tabletje. A tajvani HTC is a hivatalos megnyitó előtt, csütörtök este mutatja be új termékeit. Bizonyára köztük lesz a Puccini táblagép, amelynek a pletykák szerint 10.1 hüvelykes kijelzője és 1,5 GHz-es kétmagos processzora van.

Még nem tudni, hogy a Microsoft jelenléte mennyire lesz meghatározó. Az biztos, hogy a kiállított laptopok és pc-k többségén Windows 7 fut, de ennél sokkal izgalmasabb lenne, ha előkerülne pár Windows 8-as tablet. Az IFA jó alkalom lenne az őszre ígért Windows Phone 7 Mango rendszerű okostelefonok bemutatására is.  • Vennék
  • Hírek