Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Berlinbe kell menni a kütyükért

2011.09.07. 13:28

Álmodozhatunk arról, hogy egyszer Budapesten is lesz olyan show, mint amilyen a berlini IFA, hiszen a 1990-es években volt itt Compfair és IFABO is. Én is ezeken gyűjtöttem be az árlistákat, hogy olcsóbban tudjam összerakni a 486-os DX2-es gépemet, de egy ütős nemzetközi szakkiállítás teljesen más. Egy IFA-szerű show megrendezésére annyi esélyünk van, mint a 2020-as budapesti olimpiára.

A német ipar is elvinné a hátán

Az IFA a világ egyik vezető elektronikai kiállítása, amelynél csak a januárban Las Vegasban megtartott CES nagyobb. Tematikáját tágan értelmezik, gőzölős vasaló, nyomtató, tévé és laptop is látható a standokon, mindegyik korosztály talál valami érdekeset. A belépőjegy 15 euró, de ez jelképes összeg a kiállítás méretéhez képest. Huszonöt csarnokot töltenek meg a kütyük, és némelyik a világon először itt látható, mint például a Samsung Galaxy Tab Note, és olyan újítások is, mint a Sharp óriástévéje, amely úgy 8-10 év múlva kerül a boltokba.

A kiállítók személyzete nem csak az eladásra koncentrál, szórakoztatják és oktatják is a látogatókat. Persze, találkoztam néhány síkhülyével is, akinek halvány fogalma sem volt az általa bemutatandó termékről. Az elég problémás, ha egy hifigyártó nem érti a DLNA DMR móddal kapcsolatos kérdésemet, és ha a tablettel rohangáló hosztesz egyedi újdonságnak tartja a Honeycomb rendszert. Többségük azonban ügyes és segítőkész volt, és nem csak az újságírókat ugrálták körbe, bárkivel szóba elegyedtek.

Azért csak Berlinben lehet ilyen óriáskiállítást szervezni, mert a német ipar önmagában is csordultig megtölt 4-5 csarnokot. Az országnak sok kiváló gyártója van – AEG, Blaupunkt, Loewe, Grundig, Bosch, Kärcher, Siemens, Hama, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az IFA azonban nemzetközi vásár, és a gazdag német piac meghódítása érdekében a világ bármely gyártója hajlandó komolyabb lépéseket tenni.

Kenyeret és cirkuszt

A helyszín, a Berlin Messe infrastruktúrája szinte hibátlan. Van pihenőszoba, külön csarnok a gyermekeknek, és minden sarkon virsli, sör, üdítő és ingyenes mosdó. A főtéren minden nap koncertet tartanak, és a színpad előtt ugráló tömegből ítélve egészen biztos, hogy nem D kategóriás sztárokat vittek oda.

A nagyobb belépődíjat fizető látogatókat kisbuszok, a fontos üzletembereket luxusautók szállítják a vásár területén. Ez is fontos része az IFA-nak, sikerét részben annak is köszönheti, hogy az üzleti élet egyik jelentős eseménye, ahol a gyártók és a kereskedők minden évben több milliárd euró értékben kötnek megállapodásokat.

Gadget show

Magyarországon hiányzik az ipari háttér, vevőből is nagyságrendekkel kevesebb van, de ez nem tántorította el a Gadget Expo szervezőit, akik decemberben a bronzhétvégén akarják kütyükkel megtölteni a Syma csarnokot. Lesznek hifik, fényképezők, játékkonzolok és számítógépek, mobilok és háztartási berendezések, hogy mindenki megtalálja a számára érdekes eszközöket.

Nem érdemes az IFA méreteiben gondolkozni, már az is nagy eredmény lenne, ha egy jó helyi rendezvény összejönne, és egy helyen láthatnánk a teljes hazai kínálatot. A szervezők erre törekednek, és azt ígérik, hogy kedvezményesen lehet majd vásárolni a kiállítóktól. De az is biztos, hogy belépődíjat kell fizetni. A Gadget Expo sikere a kiállítókon múlik; azon, hogy képesek-e a látogatók színvonalas szórakozatására, vagy leragadtak a szórólapok osztogasánál, ami már az 1990-es években is kevésnek bizonyult.  • Vennék
  • Hírek