Csipgyártók csatájával indul az év

2012.01.07. 00:29
Harminc évvel ezelőtt Las Vegasban mutatták be a Commodore 64 számítógépet, amely 1982-ben az év számítógépe lett, és egy évtizeden át sikeres termék volt. Azóta teljesen átalakult a számítástechnika, nem születnek ilyen átütő erejű csodák, és az emberek már a tavalyi technológiát is gagyinak tekintik.
Steve Ballmer
Steve Ballmer
Fotó: Robyn Beck

A bűnös város már lázasan készülődik a Consumer Electronics Show, vagyis az év legnagyobb elektronikai kiállításának a megnyitójára, ahol kiderül, hogy a következő 12 hónapban melyek lesznek a legmenőbb tévék, telefonok és táblagépek. A CES 2012 hivatalos nyitóbeszédét Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója tartja, aki utoljára áll a CES-en nagyközönség elé. A Microsoft nemrég bejelentette, hogy jövőre sem kiállítóként, sem előadóként nem kíván megjelenni az expón.

Steve Ballmer bizonyára elárulja a Windows 8 megjelenésének időpontját, és azt, hogy a mobilos Windows Phone milyen frissítéseket kap a jövőben. Más vállalatoktól is izgalmas beszédekre számítunk, hiszen a Mercedes Benz és a Ford, az Ericsson, valamint a Qualcomm és az Intel vezére is elárulja, hogy a mérnökeik milyen jövőt terveznek nekünk. Különösen érdekes lesz a Qualcomm és az Intel csatája, hiszen az előbbi vállalat a mobilok piacán erős, de most már laptopokba is készít csipeket, míg az utóbbi a pc-k piacát uralja, de a CES-en bemutatja a mobilokba szánt processzorait is.

Tévék

Hardverben és szoftverben is teljesen megújul a tévépiac, de az új kijelzőket csak a leggazdagabbak tudják majd megvenni maguknak. Az LG bemutat egy 55 hüvelykes OLED tévét – ez a kijelzőtechnológia eddig csak mobilokban el, és a Sony tavaly csak egy 11 hüvelykes modellel mert előrukkolni. Az LG 4 milliméter vékony tévéje elemzők szerint 5000 dollárba kerül majd. Állítólag a Samsungnak is lesz OLED tévéje. A másik nagy újdonság a 4K felbontású tévék piaci bevezetésének első hulláma lesz. Ezeknek a tévéknek négyszer nagyobb a felbontásuk, mint a full hd-nak is nevezett 1080p modelleknek.

000 Hkg4437407
Fotó: Robyn Beck

A Samsung, az LG és a Sony is bemutatja a Google TV platformra épülő készülékeit, de egyelőre kérdéses, hogy mit szólnak ehhez az Egyesült Államokban nagyon erős kábeltévés és műholdas szolgáltatók. Bár egyre több ember használja a mozifilmeket, sorozatokat és más műsorokat kínáló online videotékákat, mint például a Netflixet és az iTunes-t, a tévés tartalom integrálása nélkül nem marad életben a Google TV.

Számítógépek

A tabletek és az okostelefonok növekvő népszerűsége háttérbe szorította a pc-t, de ezen változtathat az Intel új ultrabook platformja. Ezek a vékony, könnyű és gyors számítógépek lesznek a CES legnagyobb látványosságai, a gyártók körülbelül 30-50 ilyen modellt mutatnak be. Persze az izgalomból sokat elvesz, hogy az ultrabookok nagyon hasonlítanak egymásra. Mindegyik nagyjából ugyanolyan vékony, az Intel Sandy Bridge platformra épülnek, az SSD háttértárnak hála másodpercek alatt elindítják a Windowst, és igen hasonló a felszereltségük. A gyártók nem tudnak csodákat művelni a kis méretű házzal, amiben korlátozott számú alkatrész fér el.

000 124862275
Fotó: Justin Sullivan

Az ultrabooknak azonban új riválisai is megjelennek, és éppen az őt fenyegető tabletek irányából. Az Intel legnagyobb ellenlábasa, az ARM is bemutat olyan laptopokat, amik a processzoraira épülnek. Az ARM chipjei a mobiloktól és tabletektől a mosógépeken és tévéken át egészen az autókig sokféle eszközben megtalálhatók. Talán csak a számítógép volt a kivétel, egészen mostanáig. A tabeletekben használt négymagos ARM csipek (amiket a cég partnerei, például az Nvidia, a Texas Instruments és a Qualcomm gyártanak) elég erősek ahhoz, hogy egy rendes laptopot is meghajtsanak.

Egyetlen kérdés maradt: Milyen operációs rendszer lesz az ARM-os gépeken. A Windows 8 is fut majd ARM-on, de az még nem készült el. Az Android 4.0 elérhető, de túlzás lenne azt állítani, hogy minden tekintetben helyettesíteni tud egy pc-s operációs rendszert.

Tabletek és mobilok

Eszméletlen nagy számítási teljesítmény kerül az eszközökbe, a táblagépek után az okostelefonokban is megjelennek a négymagos processzorok – az ARM licence alapján készülő Tegra 3 és a Snapdragon S4 csipek. Ezen processzoroknak hála lehetővé válik, hogy a mobilokat egy nagyobb kijelzőre (vagy tévére) kötve használjuk, mint egy hagyományos számítógépet, vagy mint egy játékkonzolt.

000 124859697
Fotó: Justin Sullivan

A másik hardveres újdonság az Inteltől érkezik, az óriáscég ugyanis bemutatja a processzort, grafikus gyorsítót és RAM-ot magába foglaló Medfield platformot, ami androidos telefonokat hajt meg.

Sajnos a CES-en általában az amerikai piacra szánt mobilok jelennek meg, és a legtöbb gyártó a barcelonai Mobile World Congress idejére tartogatja a nagyágyúit, de biztosan látunk majd néhány LTE-hálózaton működő Windows Phone-os modellt, aminek már itthon is hasznát vehetjük a T-Mobile januárban elindított szolgáltatásával.

Windows 8

A szoftverek közül a cikk elején már emlegetett Windows 8-ot fogja övezni a legnagyobb figyelem, mert idén nagyon sok múlik a Microsoft operációs rendszerén. A sikere kulcsfontosságú az ultrabookok elterjedéséhez, az Intel mobilos csipjéhez is szükség van a hibrid rendszerre,  ami a Metro interfésszel egyszerűvé teszi a tableteken való használatát, ugyanakkor megvan benne a jól ismert Asztal is, amin a régi szoftvereinket használhatjuk, egérrel is billentyűzettel.

A CES-re idén több mint 140 ezer látogatót várnak, akik 167 ezer négyzetméternyi területen járhatják be 2700 kiállító pavilonjait. A látogatók között csak újságíróból lesz több mint ötezer, köztük két indexes is – a kedden kezdődő expóról a jövő héten végig tudósítunk majd helyszíni tesztekkel és riportokkal.  • Tippek
  • Hírek