Nyomtasson a barátairól köcsögöt!

2012.01.09. 21:49
Las Vegas beteg teste hétfőn megtelt élettel, amikor a nyerőgépek előtt ülő zombisereg mellett felbukkantak a Consumer Electronics Show résztvevői, az új termékekkel kampányoló üzletemberek és az információra éhes újságírók. Mínusz egyedik nap a legnagyobb kütyükiállításon vízbe merülő táblagéppel és köcsögnyomtatóval.

Mindegyik nemzetközi techkiállítás nagyjából ugyanarra a forgatókönyvre épül, aminek az első fejezete a Különösen Izgalmas Újítások bemutatásáról szól. Ezt az eseményt a Las Vegasban úgy hívják, hogy CES Unveiled, és mint minden más kiállításon, itt is ráksaláta és koktélok társaságában ismerhetők meg az új kütyük. Ezekkel a csalikkal próbáknak még nagyobb figyelmet kapni a mínusz egyedik nap válogatott kiállítói, amelyek többnyire kicsi és innovatív cégek. Az újságírók többsége a többi napon úgyis általában a nagy vállalatokra koncentrál, de a CES Unveiled azoknak a fejlesztéseknek is ad egy esélyt, amelyek mellett szemrebbenés nélkül elmenne az ultrabookkal és táblagéppel fanatizált tömeg.

Éppen ezért volt csalódás kicsit, hogy a nagy újítók majdnem fele idén valamilyen kütyütok vagy -tartó volt a vasárnapi CES Unveileden. Csodálatos, hogy már hihetetlenül ütésbiztos iPhone-tokok és fantasztikusan ízléses iPad-állványok gyártására képes az emberiség, de amikor átverekedtük magunkat egy-egy standhoz a zsúfolt tömegen – amit létrával közelekedő fotósok és segwayjel nyomuló veteránok tettek néhol kimondottan veszélyessé –, nem azt vártuk, hogy egy műanyagdarab előtt kell majd leborulnunk. Az emberben ilyenkor felmerül, hogy vajon mekkora összeg milyen szelekciós sztenderdek alapján kerül be egy-egy kis cég a krémbe. Az is feltűnő volt, hogy sok kiállított kütyüt már láttunk korábban. A mobillal irányított Parrot helikoptert például éppen két éve ugyanitt (igaz, a szoftvere azóta sokat fejlődött, látványos átfordulós manőverekre képes), de a Sony tabletjét is kipróbálhattuk már a legutóbbi IFÁ-n.

Termosztát és tűzhely is lehet szép

Azért szép számmal akadtak olyan kütyük is, amik megindították a nyáltermelésünket. Például a Nest nevű cég termosztátja, amely Apple-hatással próbálja felforgatni a fűtésvezérlők piacát. A cirkót irányító eszköz élőben még szebb, mint a képeken, és valóban nagyon egyszerűen, néhány csavarintással beállítható rajta, hogy mikor milyen hőmérséklet legyen a szobákban. A cég képviselője elmondta, hogy túl kicsik még, alig bírják teljesíteni az amerikai megrendeléseket, és majd akkor készítenek európai szabványoknak megfelelő berendezést, ha már erre is lesz szabad kapacitásuk.

A Bikn cég egy iPhone-tokból és néhány kulcstartóból álló készlettel rukkolt elő, amelyek segítségével megtalálhatjuk elveszett tárgyainkat. A telefonon futó szoftver jelet küld az elvesztett eszközre, ami elkezd hangosan sípolni, illetve a telefon kijelzőjén megjelenik a becsült távolsága.

A kulcstartóban nincs GPS, amivel méterre pontosan meg lehetne határozni a tárgy (vagy akár a kertben kószáló kutya) helyzetét. Ehelyett a hideg-meleg játékhoz hasonlóan jelzi, hogy közelebb kerültünk, vagy éppen távolodunk. Hatótávolsága 250 méter, persze attól függően, hogy milyen vastag betonfalak vannak köztünk és a keresett tárgy között.

A kulcstartó talán a legkisebb kütyü, amit a CES Unveiled mutatott, a legnagyobbnak pedig a Thermador Freedom tűzhely tűnt, amíg ki nem derült, hogy az asztal már nem a szerkezet része, vagyis az egész nem akkora, mint egy átlagos gáztűzhely, hanem nagyjából tíz centi vastag. Első látásra beleszerettünk: a kütyüt fedő üveglap alatt 48 indukciós főzőlap gondoskodik az étel melegítéséről, fokra pontosan szabályozható, és mivel mindegyik főzőlap érzékelős, a tűzhely tudja, hogy milyen felületen kell melegítenie, akkor is, ha kislábost teszünk rá, és akkor is, ha tepsit. Persze aranyárban mérik: majdnem ötezer dollárba kerül, majd ha júliusban megjelenik, viszont lesz Európában is (bár valószínűleg más néven).

Tessék, köcsög

Az Index helyszíni tudósítóinak különdíját a Sculpteo kapja, ügyesen megoldották az iPaden futó 3D nyomtatást. A felhasználónak nincs szüksége saját 3D nyomtatóra, mert a szoftverrel a kiválasztott formát beküldheti a cégnek, ők pedig legyártják és kipostázzák a tárgyat. A program olyat is tud, hogy egy fényképen megkeresi egy ember arcélét, és ez alapján készíti el egy köcsög egyedi formáját. Ennél finomabban nem is közölhetjük az ismerősünkkel, hogy mit gondolunk róla. Az elkészült tárgyak persze nem olcsók, egy kis bögrét 70 dollár körül vesztegetnek.

A rendezvényen volt pár tablet és okostelefon is, és megjelentek a speciális igényeket kiszolgáló eszközök, amelyek bizonyos szempontból túltesznek a piacot uraló Apple iPaden. Az emberek szeretnének a fürdőszobában netezni a táblagépükkel, ám ez a kütyüre nézve igen veszélyes, mert a víz tönkreteheti az elektronikát. A japán Fujitsu ezért készített el egy vízálló tabletet, ami mobilneten is működik, és Android operációs rendszer fut rajta. A beépített kamera segítségével érintés nélkül, a kijelző előtt hadonászva is lapozhatunk a weboldalon, így például főzés közben nem kell összemaszatolni a kijelzőt, ha tovább akarjuk olvasni a receptet.

A főzés népszerű tevékenység lehet a táblagéppel rendelkezők körében, mert a francia QOOQ is kimondottan erre készítette fel a konyhai mérlegre hasonlító eszközét. A QOOQ tabletben megtalálhatók a szokásos programok, van fotóalbum, mp3-lejátszó, jegyzetfüzet, Facebook- és Twitter-kliens, de az extra tartalmak teszik igazán érdekessé. Az eszközzel 3500 interaktív recept, főzős videók és újságok érhetők el, és ismert séfek adnak praktikus tanácsokat. Személyre szabott szolgáltatásokat kap a felhasználó, ám mindezért havidíjat kell fizetnie.

Már a híres százdolláros laptopnak is elkészült a táblagépes verziója. Az ARM processzorral és 8 hüvelykes érintőkijelzővel felszerelt eszközt a fejlődő országok oktatási piacára szánják, és még nem árulták el, hogy az átlagfelhasználók is vehetnek-e belőle. Az alapváltozat 100 dollárnál olcsóbb lesz, sőt, a megrendelő a 10 óra működést biztosító akkunál gyengébbet is kérhet, ha csökkenteni akarja az árat. Ugyanakkor a költség nőhet is, amennyiben napelemes és kurblis töltőt is kér a vevő.

iPadem pengetem

Hogy az innováció mennyire szabadon kezelt fogalom a CES-en, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az Ion Audio cég játékkütyüjei. Négy termékkel is a CES Unveileden voltak, ezekből kettő iCade, aminek a genezise népmesébe illő: egy geekoldal pár éve április elsején viccből olyan kütyüt kínált eladásra, ami játéktermi géppé alakítja az iPadet. Csak egy leleményes üzletember kellett hozzá, hogy a termék tréfából valósággá váljon. Az iCade-nek már iPhone-ra szabott kistestvére is van, első blikkre teljesen használhatatlan, legalábbis nem hisszük, hogy bárki asztali gépként szeretne játszani az okostelefonján. Inkább csak egy poén, és ezzel a kör be is zárul.

A másik két termékük a Guitar Apprentice és a Piano Apprentice, mindkettő erősen megkésettnek tűnik, évekkel a ritmusjátékok tündöklése után. A Piano Apprentice-en egy iPad funkcionál kottaként, illetve súgóként, egy apró zongorabillentyűzetre kell rácsattintani. A Guitar Apprentice-ben ezzel szemben az iPad a húrok helyén található, vagyis az embernek a kijelzőn kell maszatolnia a pengetéshez – és ezen a ponton kapnak sírógörcsöt azok, akinek már a Guitar Hero is sok volt. Egyébként mindkét kütyü zenélni próbál tanítani (száz dollárért adják a gitár-, illetve a zongorahüvelyt), de nem tűnnek túl kiforrott és céltudatos alkalmazásnak. Viszont mindkettőnek iPad a lelke, szóval nem kétséges, hogy sikeresek lehetnek. Az Ion pedig jó úton halad a fizetős léggitár kifejlesztéséhez.

A CES felvezetése hétfőn sajtókonferenciákkal, illetve este (magyar idő szerint már kedd hajnalban) a nyitóbeszéddel folytatódik. Steve Ballmer tartja majd, idén utoljára, ki nem hagynánk semmi pénzért  • Hírek
  • Hírek