Forradalom és szoftverhalál Las Vegasban

2012.01.11. 10:25
Utoljára adott nyitóbeszédet (keynote speech) a Microsoft vezetője a Las Vegas-i CES-en, és ezzel régi hagyomány szakadt meg. Annyira régi, hogy túl is mutat a CES-en: Bill Gates már a nyolcvanas években is tartott keynote-okat az azóta megszűnt Comdexen, amit sokáig évente kétszer megtartottak, a téli show-t ugyanúgy Las Vegasban, mint a CES-t. Az elmúlt bő két évtized keynote-jai emlékezetes pillanatokat – szépeket és kínosakat egyaránt – adtak a kütyük szerelmeseinek. Ezekből válogattunk néhányat.

„Információ az ujjaidon” – a frázis, amit azóta már többször próféciává magasztaltak. A fiatal Gates az 1990-es Comdexen fogalmazott így, de mielőtt valaki félreértené, nem a mai táblagépekre célzott vele, hanem az internetre, illetve a neten az egérkattintással elért információkra.

A mai Windows Phone-ok ükapja volt a monokróm kijelzős kézi pc, amin Windows CE futott. A kütyüt az 1996-os Comdexen mutatta be Gates – ma valahogy olyan hihetetlennek tűnik, hogy 17 évvel ezelőtt már ilyesmi létezett.

Az 1998-as tavaszi Comdex természetesen kihagyhatatlan: a híres Windows 98-összeomlás, éppen akkor, amikor Bill Gates és egy Microsoft-alkalmazott, Chris Capossela (azóta a cég marketingosztályának vezetője) a Plug & Play támogatást próbálják demonstrálni egy szkennerrel.

Szemelvények az 1998-as őszi Comdex keynote-jából: Bill Gates viccelődik a Microsoft ellen folyó trösztellenes vizsgálattal, majd eltörpül a kosaras Kareem Abdul-Jabbar mellett. A kettő között van az igazán érdekes rész: nagy sebességű hálózatokkal összekötött különféle eszközöket vizionál a jövőbe.

Egy szörnyű perc a 2000-es Comdexről: Steve Ballmer és Bill Gates mint Luke Skywalker és Harry Potter. Én szóltam.

2001-ben Dwayne „The Rock” Johnson, pankrátorból lett színész segített a Microsoft CEO-jának felfedni a cég első Xbox konzolját. A gép a cég utóbbi évtizedének egyik legnagyobb sikere volt, a második generációból már több mint hatvanmillió talált gazdára. „A Sziklát nem könnyű lenyűgözni, de nagyon tetszik, amit ma itt látunk” – mondta akkor királyi többesben The Rock.

A 2005-ös CES megizzasztotta Bill Gatest. Az akkor még az NBC-nél dolgozó Conan O’Briannak kellett volna bemutatnia, mit tud a Windows Media Center, de a program nem akart működni. A techmogul próbálta a technikára fogni a malőrt, és hirtelen nem tudott mit kezdeni a helyzettel. O’Brian persze kihasználta az alkalmat egy kis alázásra. „Egyáltalán, ki a főnök a Microsoftnál?” – kérdezte.

Amikor Gates 2008-ban leköszönt, és utoljára adott nyitóbeszédet a CES-en, ezzel a, celebekkel jól kitömött videóval búcsúztak el tőle:

És ugyanezen a show-n még Slashsel is gitározott egyet.

2009-ben már Steve Ballmer tartotta a keynote-ot, az előadás legemlékezetesebb pillanata egy érintőkijelzős tablet volt, amit a cég a Surface-szel együtt demózott. Ez bő egy évvel az iPad bemutatása előtt történt, a hardver mégis az Apple táblagépére emlékeztet.

Végül egy aranyos pillanat a tavalyi, 2011-es CES keynote-jából: a beszédet Steve Ballmer Xbox Live-os avatárja tartja.  • Hírek
  • Hírek