A nagy semmi is Windowson fut

2012.01.11. 10:23
Felesleges bemutatókban gazdag, új információkban szegény nyitóbeszédet tartott a Microsoft a Las Vegas-i CES-en. A vállalatnak utoljára jutott a megtiszteltetés, jövőre már nem lesznek jelen a show-n.

Amikor Tami Reller főmarketinges demonstrálta, hogy a Windows Store alkalmazásboltban játékokat is lehet venni, és végigjátszotta a közönség előtt a Cut the Rope első két pályáját, körülnéztem, hátha megpillantom a Vissza a jövőbe Dokiját. Bámulatos, mire képes ma a technika, játékokat lehet venni a neten.

Helyi idő szerint hétfő este szokás szerint egy nyitóbeszéddel, keynote-tal indult el az idei Consumer Electronics Show, és szokás szerint a Microsoft vezetője, Steve Ballmer tartotta néhány kollégájával. Az esemény annyiban különleges volt, hogy a cég utoljára kapott ilyen lehetőséget, mert, mint korábban bejelentette, a CES-ről is kivonul. A búcsú emlékezetes volt, ilyen semmitmondó és rossz keynote-ot keveset tartottak a hatodik ötéves terv bejelentése óta. Persze, az előzmények után ez nem is csoda.

Utoljára, de hogyan

A Microsoft már tizenötödik éve tartja a CES nyitó előadásait (az első tizenegyet Bill Gates, az utolsó négyet Steve Ballmer), így természetesnek tűnik, hogy más cég is lehetőséget kap. Mégis kurtán-furcsán történt a váltás: a Microsoft egyik alelnöke, Frank Show egy december végi blogbejegyzésben – tehát két és fél héttel a keynote előtt – jelentette be, hogy Ballmer 2012-ben lép utoljára a CES-en a publikum elé, a cég pedig az expóra. Show arra hivatkozott, hogy a január eleji időpont nem túl szerencsés, ez holt időszak a karácsonyi vásárlásroham után, nem jó ekkorra időzíteni az újdonságok bejelentését. Hihető magyarázat, az Apple is hasonlóra hivatkozott, amikor pár éve közölte, hogy nem kér többet a Macworldből.

Aztán kicsit árnyaltabb lett a kép, amikor a New York Timesnak nyilatkozva a CES-t szervező CEA alelnöke, Jason Oxman úgy fogalmazott, hogy a döntés kölcsönös volt, és mindenkinek így lesz a legjobb. A GigaOM pedig névtelen forrásra hivatkozva egyenesen azt írta, hogy a CEA vette el a Microsofttól a nyitóbeszédet, mert már elegük volt abból, hogy az utóbbi években a cég lapos és unalmas előadásai rátelepedtek a rendezvényre. Innen már csak egy asszociációs hangyalépés a pletyka, miszerint a Microsoft bosszúból mondta azt, hogy ha nem tarthatnak keynote-ot, ők nem is lesznek mostantól jelen a CES-en (mármint önállóan, mert partnereik révén persze továbbra is megkerülhetetlen szereplők lesznek).

Akárhogy is történt, a Microsoft még utoljára csak azért is megmutathatta volna, hogy ő nemcsak nagy és sokszor lomha játékos, de menő is tud lenni. Tudjuk, hogy a cég fejlesztőlaboratóriumaiban volna elég muníció egy ilyen keynote-hoz, de a marketinggépezeten ezek a fejlesztések nem mentek át. A cég inkább jó előre közölte, hogy senki ne számítson nagy durranásra, az utolsó keynote inkább amolyan összegzés lesz az elmúlt évről. A CEA pedig azzal tette még jelentéktelenebbé a CES valaha fénypontjának számító eseményt, hogy a helyszínt áthelyezte a korábbi Hilton Central Hallból a Venetian kaszinó egy jóval kisebb konferenciatermébe.

Bill Gates és az autotune

A CES-en több keynote-ot is tartanak, de természetesen a legelsőt övezi a legnagyobb figyelem. Ezen illik valami nagyot villantani, bejelenteni, bemutatni, de a Microsoftnak nagy durranások helyett most csak kisebb pukkanásokra futotta, aminek egyik oka nyilván az, hogy bizonyos szegmensekben (zenelejátszók, okostelefonok), nem tud annyira diktálni, mint amennyire szeretné, inkább csak lohol a trendek után. Ez sem magyarázza azonban azt a teljesen érdektelen bő egy órát, amivel hétfő este rabolták a CES-látogatók idejét.

Már az indítás is lapos volt kicsit, Gary Shapiro, a CES-t szervező CEA vezetője kötelező magasztaló szavai után egy fotókollázzsal köszönte meg a Microsoft eddigi munkáját Ballmernek, de valahogy egyikük mosolya sem tűnt őszintének. A szituációt egy, az elmúlt 15 évet összefoglaló videó mentette meg, amiben autotune-nal gyalázták meg BillGates hangját:

A Microsoft keynote-jain gyakran szerepelnek hírességek Conan O'Briantől Slashig, idén Ryan Seacrest rádiós-tévés műsorvezető volt a kellék, aki néha megszólalt, hogy menyire amazing minden, amit a cég csinál. Ezzel nem is lett volna baj, ha nem csupa olyan dolgot vonultatott volna fel a keynote, amit már ismerünk. A csempés Metro felhasználói felület, a Windows Phone és Windows 8 helyszínen demózott trükkjei szinte már mind szerepeltek a tavalyi hírekben.

Egyetlen igazán jópofa dolog emelte csak meg a vérnyomásom: amikor Tami Reller bemutatta a képes védelmet: a Windows 8-ban érintőkijelzős kütyün jelszó bepötyögése helyett képet is lehet használni, a kép megfelelő pontjait (például egy családi fotón az arcokat) megfelelő sorrendben megérintve lehet elérni a rendszert. Ritka kivétel volt ez, mert a keynote többnyire olyan szolgáltatások részletes bemutatására épült, amelyeket egy-egy félmondattal kellett volna elintézni – megcsodálhattuk például a Binget Windows Phone-on (köszönöm, tudok róla, hónapok óta ez van a zsebemben). És akadt egy malőr is: a Windows Phone hangfelismerése a kritikus pillanatban nem működött tökéletesen.

Háromszor is Windows

Hardverfronton sem volt jobb a helyzet: a jövő Windows 8-as ultrabookjairól csak egy videót mutattak be, illetve megcsodálhattunk egy Samsung és egy HP gépet, de technikai részleteket egyikről sem tudtunk meg. A pár órával korábban a Nokia által bejelentett Lumia 900 telefonnak csak pár másodperc jutott, akárcsak a HTC Titan 2-nek, amiben 16 megapixeles kamera van („Minek???” – hördült fel a közönség).

Látszott, hogy a cég így január táján tényleg nem igazán akart elárulni nagy dobásokat, néhány új dátum hangzott csak el (februárban kaphatók lesznek a Lumiák Amerikában, február végén jön a Windows 8 béta, február elsején pedig a Kinect Windowsra), illetve Ballmer számokkal próbálta levenni a közönséget a lábáról. Naponta 300 új alkalmazással bővül a Windows Phone appok száma, másodpercenként hét új Windows 7-et vesznek a világon, több mint 40 millióan lógnak már Xbox Live-on, 18 millió Kinect kelt el. Ezek sem töltötték ki eléggé a műsoridőt, ezért a Microsoft bevetette a Twitter-kórust. Igen, ez egy kórus, ami twitteres üzeneteket énekel. Sokáig. Gospelben. A jelenség magyarázatán még dolgoznak tudósaink.

Ki tartsa a 2013-as keynote-ot?

A keynote-ot a cég játékos részlege zárta, illetve ez sem mentette meg. Új Xboxról nem hallottunk még egy huncut félmondatot sem, viszont megtudtuk, hogy a tévéműsor és az interaktivitás a Kinectnek köszönhetően találkozik. Lefordítom: a Szezám utcából lesz egy kinectes játék. Be is mutatták, ritka pillanat a világtörténelemben, amikor élő közvetítésben több százezer geek néz percekig egy virtuális kókuszdiókat dobáló kislányt. De legalább a hangvezérlés működött a demóban.

A búcsú utolsó perceiben Ballmer, a szóismétlés nehézsúlyú bajnoka elárulta, hogyan képzeli a jövőt: Metro, Metro, Metro, illetve Windows 8, Windows 8, Windows 8. Az utóbbi gyanúsan emlékeztet a négy évvel ezelőtti keynote tételmondatára, csak most más a szám a Windows mögött. Ebből is látszik, hogy tényleg megérett a csere a fő keynote élén. A Metro és a Windows 8 előtt valóban ígéretes jövő állhat, de ez mit sem változtat azon, hogy a Microsoft utolsó CES-es nyitóbeszéde reménytelenül béna volt.  • Tippek
  • Hírek