Tibor
2 °C
8 °C

Hibrid gépek lettek az okostelefonok

2012.02.24. 16:13

Folyamatosan szivárognak a hírek a mobilgyártóktól, pedig már csak hétfőig kell várni, hogy megnyíljanak a barcelonai vásárváros kapui. Az egyik legizgalmasabb előre leleplezett újdonság az androidos telefonokon futó Ubuntu Linux, mert ezzel egy teljes operációs rendszert vihetünk magunkkal a telefonon. A telefonon futó Ubuntu ugyanazt a Linux rendszermagot használja, mint az Android, és csak azok a programok indulnak el rajta, amiket már mobilos ARM csipekre is átírtak. Ezt az Ubuntut persze nem végfelhasználóknak szánják, hanem mobilgyártókat akarnak rávenni arra, hogy telepítsék fel a készülékeikre.

Az Ubuntu körülbelül 2 gigabájt tárhelyet foglal el, és a bemutatóhoz a Motorola Atrix 2 nevű mobilra telepítik fel. Ez egy olyan készülék, amit dokkolóba helyezve számítógépként - egérrel, billentyűzettel és monitorral - kell használni. Az Atrixon eddig egy lebutított Linux volt, ennek a helyét veszi át az Ubuntu. A Motorola egyébként már az Atrix 3 bemutatására készül, ha hihetünk a kiszivárgott híreknek. Ennek 4,3 hüvelykes és 1280x720 pixeles kijelzője lesz, négymagos Tegra 3 processzorral, 2 gigabájt RAM-mal, és ugyanolyan 3300milliamperórás akkuval, amilyen a RAZR Maxxban is van.

Az LG a négymagos Optimus 4X HD készüléket mutatja be, amit 1,5 gigahertzes Nvidia Tegra 3 csip hajt meg. A 4,7 hüvelykes kijlezőn 720p felbontásban jelenik meg az Android legújabb verziója, a 4.0 Ice Cream Sandwich. Azt pletykálják, hogy maga a Google is készít egy új táblagépet, mert megirigyelte az Amazon Kindle Fire sikerét. Ennek megfelelően 7 hüvelykes lesz a tablet kijelzője, Android 4.0 fut rajta, és körülbelül kétszáz dollár lesz.

A Sony Ericsson annyira kevés telefont adott el a legutóbbi negyedévben, hogy Gartner legutóbbi piackutatásában felszívódott az „egyéb gyártók” kategóriában. Talán most, hogy a japán Sony kivásárolta svéd partnerét, sikerül valamelyest visszakapaszkodni a nagyok közé. Az eddig csak Androiddal kísérletező cég a pletykák szerint Windows Phone rendszerű készülékkel is előrukkol Barcelonában.

Ha már a Windows Phone a téma, megkerülhetetlen a Nokia. A Lumia 900 nem lesz nagy újdonság, hiszen azt a Las Vegas-i CES-en bemutatta a finn cég, de most valószínűleg az USA-n kívüli piacokra szánt verziója is bemutatkozik. Ezen kívül jön egy Lumia 610 is, egy olcsóbb modell, ami kulcsfontosságú a Nokiának, ha meg akarja tartani a piacvezető pozícióját. A Nokia előzetes videója arra utal, hogy valamilyen kamerás újdonsággal is készülnek a finnek – ez legkésőbb jövő hétfőn, a cég barcelonai sajtótájékoztatóján kiderül.

Hamarabb megjönnek a hírek a HTC-től, a tajvani cég már a nulladik napon, vasárnap sajtótájékoztatót tart. Eddig annyi derült ki, hogy egy négymagos processzorral felszerelt tabletet és két Android 4.0-ás, LTE-hálózatra csatlakozó okostelefont lepleznek majd le.

Az Asus újdonsága a régóta ígért telefon-táblagép hibrid Padfone lesz. A négymagos processzorral felszerelt telefonra rá lehet kötni egy 10.1 hüvelykes érintőkijelzőt, amivel a kütyü táblagépként funkcionál. A társaság videója valószínűleg arra utal, hogy bemutatnak egy eddiginél nagyobb felbontású táblagépet. Már a januári CES-en szó volt arról, hogy 1920x1080 pixeles kijelzők kerülnek a 10.1 hüvelykes tabletekbe. Ez a felbontás jól passzolna a laptoppá alakítható Transformer Tabhoz, amit már úgy lehetne használni, mint egy hagyományos pc-t.

A Samsung hetek óta azt szajkózza, hogy nem mutat be semmi izgalmasat, és valóban csak egy új processzorról találni híreket. Az Exynos 4412 négy ARM Cortex-A9 magot foglal magába, az órajele 200MHz és 1.5GHz között állítható, és meg tudja hajtani a mobilba épített projektorokat, 1080p felbontású 3d kijelzőket. Azt már közölte a dél-koreai cég, hogy a Galaxy S III-at nem mutatja be, de ettől még elképzelhető, hogy egy 1,5 gigahertzes Galaxy S II Plus-t és egy erősebb, 2 gigahertzes kétmagos Galaxy Tab is látható lesz.

A ZTE is négymagos processzorokkal támad, és a felső középkategóriába szánt készülékén Android 4.0 fut, ám nem ettől érdekes, hanem az előlapi 1080p felbontású kamera miatt, amivel kiváló minőségben videotelefonálhatunk. A kínai gyártó készíti az Nvidia referenciamobilját is, a Mimosa X-et, amiben a csipgyártó két lapkája is megtalálható: a Tegra 2 processzor és az Icera 450 HSPA+ modem.