Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

41 megapixeles kamera a Nokia 808-ban

2012.02.27. 14:07
Megérkezett a lakossági Lumia, ami elérhető áron ad Windows Phone rendszert a felhasználóknak, a csúcskategóriában pedig egy elképesztő kamerás mobil landolt. A finnek ismét azt bizonyítják, hogy őket nem lehet csak úgy kitúrni a mobilipar élmezőnyéből.

Egy évvel ezelőtt jelentette be a Nokia a nagy váltást, hogy ezentúl a Windows Phone lesz az okostelefonjain az operációs rendszer. A finn mobilgyártó Lumia sorozata most eljutott az alsóbb kategóriába is, a barcelonai Mobile World Congressen bemutatott 610-es modellt áfa, adók és szolgáltatói kedvezmények nélkül 189 euróért árulják majd. Első blikkre elég jónak tűnik, a 800 megahertzes processzorral meghajtott gép gyorsan reagál, nem akadozik. Persze tegyük gyorsan hozzá, a demókban soha nincs a telefonokon annyi tartalom – képek, névjegyek, szoftverek –, mint egy használatban lévő készüléken. Mindenesetre így üresen a Lumia 800-nál sem tűnt lassabbnak. A készülék olyan fiatalosan szép, ami lehetne a kopogós műanyag szinonímája is, ha gonosz akarok lenni. Nincsenek csodák: ettől lesznek olcsók a mobilok.

A Lumia 610 a negyedik modell a sorozatban. A Lumia 800 és 710 tavasszal Magyarországon is megjelent, a januári CES-en bemutatott Lumia 900-nak pedig mostanra elkészült a HSPA+ hálózatokon használható változata is, vagyis a csúcskészülék megérett a globális bevezetésre.

Szoftverekkel is bővült a Nokia kínálata, a Reading nevű programmal elektronikus könyvek, magazinok, napilapok és hangoskönyvek tölthetők le a készülékekre. A Nokia azt mondja, ez helyi igényekre szabott alkalmazás lesz, magyarán az adott ország tartalomszolgáltatóit is megpróbálják majd elérni. A telefonos navigáció is új funkciókkal bővül, lesz teljesen offline használati mód, és megjelenik a készülékeken a Nokia Transport tömegközlekedési app, ami ötszáz városban ajtótól ajtóig megmutatja az utat, valamint a busz-  és villamosjáratok menetrendjét. A kedvenc menetrendek a főmenübe tűzhetők, így mindig gyorsan elérhetők.

Végre megjelent a Skype is, pontosabban a béta változata, és persze a Lumia 710-en és a 800-on nincs sok értelme, mert ezeknek a modelleknek nincs szemközti kamerájuk.

A Nokia kilopott egy lapot az Apple forgatókönyvéből, és a bemutató végén előállt még egy nagy bejelentéssel. A Nokia 808 Pure View mobil kamerájának a szenzora 41 megapixeles, a hangokat cd minőségben rögzíti, és Dolby Digital Plus minőségben játssza le, ezért egy spéci fülhallgatót adnak a készülékhez.

A mobil egyáltalán nem nagy, de érezhetően fejnehéz a kamera hardvere miatt. Kényelmesen fogható, szép a kijelzője, csak éppen az operációs rendszer nem a legmodernebb, a Symbianból kinőtt Nokia Belle fut rajta. Az első exponálás villámgyorsan történik, de nem ezzel fognak az amatőr fotósok több tíz megapixeles sorozatokat készíteni. A második teljes felbontású kép körülbelül két másodperc után készíthető el. Mivel a hangsúly a nagy felbontáson van, exponálás után olyan apró részletekre lehet ránagyítani, amiket amiket egy normál kamera csak centiméteres pixelhalomnak látna.