Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megérkezett a Windows 8 Consumer Preview

2012.02.29. 15:29
Tavaly ősz óta elérhető a Microsoft következő nagy dobása, a táblagépekre és asztali gépekre szánt Windows 8 fejlesztői változata. A fejlesztőcégek már aktívan vizsgálják, miként tudják kihasználni a rendszer új kezelőfelületét, ami érintőkijelzőről is jól irányítható.

A barcelonai Miramar Hotelben délután háromkor elkezdődött a Microsoft sajtótájékoztatója, ahol a Windows 8 Consumer Preview verzióját mutatták be (itt letölthető). Körülbelül kétszáz újságíró és elemző vett részt a szűk körű eseményen. A színpadon tizenhárom különböző méretű monitoron volt látható a Windows 8 jellegzetes Metro interfésze.

0-1

A pécé és a mobilitás legjobb részeit akartuk egybegyúrni – mondta a Windows-guru Steven Sinofsky, a fejlesztés vezetője. Eddig arról szólt az élet, hogy választanunk kellett, a tartalmat fogyasztani vagy előállítani akarjuk. A laptop vagy inkább tablet lesz jó? A Windows 8-cal az volt a Microsoft célja, hogy kompromisszum nélküli rendszert építsen. A Windowst, az alkalmazásokat és a hardvert is át kellett dolgozni ehhez.

Jelentős változások történtek a Windows Developer preview megjelenése óta. Mindegyik alrendszerhez hozzányúltak, több mint százezer változtatást végeztek el, tehát a most bemutatott termék teljesen más, mint amit korábban megismertünk. A Start menüre azért volt szükség eddig, mert az embereknek még maga a számítástechnika is új volt – mondta Sinofsky. Azóta viszont megjelentek az érintőkijelzők, a gesztusokkal való vezérlés, és az emberek nem jönnek zavarba egy számítógép láttán. Az alkalmazások is másfajta szerepet kaptak. Azt akarja a Microsoft, hogy az alkalmazások együttműködjenek egymással, mert az jobb felhasználói élményt biztosít.

Játékbolt alapból

Julie Larson-Green, a Windows programmenedzsment csapatából arról beszélt, hogyan rakták össze a Samsunggal együttműködve a tavalyi Build konferencián bemutatott táblagépet. Forgatták, sétáltak vele az utcán. A Windows 7 szerinte csak néhány tucat alkalmazás kezelésére volt alkalmas, ezzel szemben a Windows 8 Metro felületén több száz alkalmazás elfér egymás mellett.

Az Xbox Gaming alapból fel lesz telepítve a Windows 8-ra. Itt lehet játékokat venni, menedzselni az avatart. Sajnos pont megszakadt az internetelérés, és az Xbox mem akart elindulni. A kezelőfelületen látszik, hogy a szoftverek közt van Kindle könyvolvasó alkalmazás, játékok, hírolvasók, és az ismerősök ikonja ugyanúgy jelenik meg, mint a Windows Phone menüjében.   

Gyönyörű a beépített Facebook alkalmazás és a chat.

2012-02-29 15-43-49 702

Ezután a laptopos bemutató volt soron Antoine Leblonddal, a Windows Web Services csoporttól. Ebben az esetben egérrel és billentyűzettel kell navigálni a rendszerben. Az egér nagyon precíz, de nem igazán jó a gesztusokra, mert nem rángathatjuk összevissza az asztalon. Ugyanakkor van négy sarka a kijelzőnek, és az egérkurzort oda mozgatva (akárcsak a Mac OS X gépeken) parancsokat indíthatunk el.

Ha a bal felső saroba visszük az egérmutatót, akkor átválthatunk a következő programra. Ez helyettesíti az Alt-Tab billentyűkombinációt. A megnyitott programok listája is előcsalogatható, ez kicsit hasonlít ahhoz, amit az Android Honeycomb alapú táblagépeken láthatunk – a programok kicsi bélyegképen jelennek meg egymás alatt.

Másolás közben nyugodtan lecsukhatjuk a laptop fedelét, alvó módba válthat a gép, és ugyanott tudja folytatni, ahol abbahagyta. A hagyományos asztali nézet pedig keverhető a Metro nézettel, tehát egyszerre láthatjuk mondjuk a PowerPointot, és cseveghetünk egy kollégával a Metrós csetklienssel.

A Consumer Preview verzióban minden program ingyenes lesz, és a Microsoft arra bátorít mindenkit, hogy töltsenek le annyit, amennyit csak akarnak, ismerjék meg azokat. Ebben a szoftverboltban csaok olyan programok lesznek, amelyek a Metro kezelőfelületen futnak.

2012-02-29 16-04-44 746

Ezután már az RC jön

A bemutató után visszatért Sinofsky, és arról beszélt, hogy az ultrabook az elmúlt évek legnagyszerűbb mérnöki teljesítménye az Inteltől és a partnereitől. A számítógépek új generációja úgy működik, mint a telefonok. Amikor bekapcsoljuk, ott lesznek a legfrissebb emailek. Nvidia Tegra 3, Qualcomm Snapdragon és Intel Medfield processzorral felszerelt táblagépeket mutogatnak. Ugyanaz a kernel, ugyanaz a szoftveres alap van mindegyik gépben. A Metro interfészre megírt szoftvereket csak egyszer kell majd megírni, és az ARM processzorain ugyanúgy működnek majd, mint az Intelén.

Nagy munka volt, hogy a Windows 8 eredetileg mobilokba és tabletekbe szánt hardvereken is futtatható legyen. Le kellett egyszerűsíteni, csökkenteni kellett a rendszer méretét, a memóriafogyasztását. A gépek egy pillanat alatt alvó módba kerülnek, és ugyanilyen gyorsan vissza is térnek a legutóbbi állapotba. Az alkalmazásokat pedig nem kell bezárni. A feladatkezelőn megmutatták, hogy a Metro alapú appok egymás után állnak "parkolópályára", és ilyenkor egyáltalán nem használják a processzort.

Egy vicces megjegyzés volt Sinofskytól, amikor arról beszélt, hogy az alvó módból felébredő Windows 8 azelőtt visszalép az ismert wifi hotspotra, mint hogy beírnánk a jelszavunkat. "Ez nem varázslat, ezen nagyon sokat dolgoztak a partnereink" – mondta a Windows-guru, kifigurázva az Apple sajtótájékoztatóit, ahol rendszeresen varázslatos újításokról beszélnek.

A Windows 8 az NFC-t is támogatja. Ha a monitorban és a bluetooth hangszóróban is megtalálható ez a rádiós csip, ami a két eszköz azonosítását és összekötését oldja meg kódok és jelszavak megadása nélkül, akkor elég odaérinteni a monitorhoz a hangszórót, és máris szól a zene. Sinofsky ezután lezárta a rendezvényt, a fejlesztés következő lépése a Release Candidate verzió kiadása lesz, ezután a gyártásra kész verzió jelenik meg, majd a végleges változat.