Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kezdődik a világ legnagyobb mobilkiállítása

2013.02.22. 10:13
A világ egyik legfontosabb üzleti és technológiai konferenciája kezdődik el február 25-én Barcelonában, és mi már ott vagyunk a helyszínen, hogy minden lényeges újításról beszámoljunk. A Mobile World Congress (MWC) több mint ezerhétszáz kiállítója olyan megoldásokat mutat be, amelyek 6 milliárd mobilozó ember életére lehetnek hatással. Általában itt debütálnak a mobilhálózatokat olcsóbbá és/vagy gyorsabbá tevő berendezések, valamint a szupertelefonok és táblagépek, amik lassan már a számítógépeinket is helyettesíteni tudják.

Bár a kiállítás hivatalosan csak hétfőn kezdődik el, vasárnap is lesz néhány rendezvény. A Huawei kora délután tart sajtótájékoztatót, az éjszakába nyúló MobileFocus rendezvényen pedig 27 kiállító kap extra bemutatkozási lehetőséget. Hétfőn kora reggel a Nokia indítja a hetet, a pletykák szerint végre megismerhetjük az első olyan Lumiát, amit több tíz megapixeles PureView kamerával szerelnek fel.

Délután a Samsung tart sajtótájékoztatót, és mindenki abban bízik, hogy leleplezi a Galaxy S4 okostelefont. De az is lehet, hogy csak a kevésbé fontos Galaxy Tab 8.0 táblagépet hozzák el a katalán fővárosba, és az említett telefon egy másik rendezvényen debütál. A nagy cégek nem szeretik, ha nem rájuk irányul minden tekintet, márpedig az MWC-n elég nagy a zaj. Aznap lesz az Asus, az Alcatel, a Sony és az Intel bemutatója is, és könnyen lehet, hogy a felsorolásból kimaradt néhány fontos cég. Majd körülnézünk a kiállításon, és bepótoljuk a hiányt.

Az Asus titokzatoskodó videójában egy fémes csoda bemutatását ígéri, ami vagy a Padfone harmadik verzója, vagy a Transformer táblagép új változata lesz. A rövid reklámfilmben egy ufó száll le a Sagrada Familiára, amiből nem jön át az üzenet, hogy vajon mit akar a tajvani gyártó a csodás épület elpusztításával. Az LG is titkolózik, de egy árnyalatnyival több konkrétum derül ki a videójából: többször emlegetik benne a címkézést, ami az MWC legfőbb témájára, az NFC-re utal.

A kiállítást szervező GSM-szövetség idén brutális marketinget tolt az NFC mögé: most először a belépőkártyát is feltelepíthetjük a mobilunkra, tehát csak el kell majd húzni a készüléket a kapunál, hogy beléphessünk a kiállítás területére. Nem mintha az eddigi NFC-s belépőkártya gondot okozott volna, de azért jobb lesz így, hogy nem kell plasztik kártyával vacakolni. A kiállítás területét és Barcelonát is teleszórták NFC-címkékkel, ennek köszönhetően vásárolni tudunk majd az NFC-s mobillal, illetve a város legnépszerűbb látványosságainál (pl. Sagrada Familia, Picasso-múzeum) szerezhetünk extra információkat, ha leolvassuk a címkéket.

Sajnos sok gyártó retteg a figyelemhiánytól, és néhányan már elsütötték minden puskaporukat. A HTC is így tett, és nem is Barcelonában mutatta be a One névre keresztelt új szupertelefonját, hanem már február 19-én Londonban. A HTC One mobilnak 4,7 hüvelykes full HD (1920×1080 pixeles) kijelzője van, amit négymagos 1,7 gigahertzes Snapdragon 600 processzor hajt meg, 2 gigabájt memóriával és 32 vagy 64 gigabájt tárhellyel.

A leírás alapján az iPhone 5 elbújhat mellette szégyenében, de ezt csak a HTC One kipróbálása után mernénk határozottan kijelenteni. Az mindenesetre sokat elárul a mobil képességeiről, hogy a processzora állítólag 11 746 pontot szerzett a mobilprocesszorok teljesítményét mérő Quadrant tesztjében.

Csipeket csaptak az asztalra

Az Nvidia táblagépekbe szánt Tegra 4 processzorát már körberajongtuk a januári CES-en, ezért most arra számítunk, hogy eszközökben is ki tudjuk próbálni. Például a HP táblagépében, amelyről tudjuk, hogy erre a csipre épül. Sajnos a gyártó nem bírta kivárni az MWC kezdetét, és még a héten leleplezte az okostelefonokba szánt Tegra 4i csipet. Ebben az integrált LTE-csip a legnagyobb újdonság. A Tegra 4i öt központi processzormagját (amiből az egyik lassabb és kisebb fogyasztású) hatvan grafikus mag egészíti ki, ami ötször több, mint amennyi a Tegra 3-ban van.

tegra4i

A rivális Qualcomm a januárban bemutatott Snapdragon 600 és 800 csúcsprocesszorok középkategóriás testvéreit, a Snapdragon 200 és 400 jelű változatokat jelentette be.

A hálózatok terén is nagyon komoly előrelépések várhatók, mert nyakunkon az új hálózati szabvány, az LTE Advanced. Sajnálhatja, aki nemrég vett magának egy negyedik generációs LTE készüléket, mert nemsokára maradinak fogják csúfolni. Az nem számít, hogy néhány ország még el sem kezdte kiépíteni az LTE hálózatát, mert az LTE Advanced sokkal menőbbnek hangzik, és nagy betűkkel rányomhatjuk: ÚJ. És persze mellé tűzhetünk egy csinos árcédulát is, pedig a legtöbben valószínűleg nem 150 vagy 300 megabitet akarnak a telefonjukba, hanem inkább azt, hogy olcsóbban tudjanak böngészni.

Hogy mi lesz a Mobile World Congress 2013 legnagyobb bejelentése? A Google itt szokott nagyokat durrantani, és a Samsung is a saját útját járná, így a nagyok közül a Nokia-Microsoft párosnak van némi esélye arra, hogy ellopja a show-t. Vagy a feltörekvő kínaiak, a Huawei és a ZTE lesz Barcelona sztárpárosa? Hamarosan kiderül.