Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Huawei: Okosabbak leszünk, mint az Apple

2013.02.24. 20:42

Az elmúlt két év nehéz volt a Huawei életében, mert a korábbi háttérszereplő, amely leginkább megrendelésre gyártott más cégeknek készülékeket, fokozatosan felküzdötte magát az élbolyba. De a cég nem csak az eladások alapján akar a csúcson lenni. „A Huawei ugyanolyan ismert, vonzó és erős márkanév lesz, mint bármelyik másik, amelyikkel itt Barcelonában találkozunk" – jelentette ki az idei Mobile World Congress előestéjén magabiztosan Amy Lou, a társaság márkanevének globális menedzselésével megbízott igazgató.

Lou ugyanakkor azt is elismerte, hogy egy globális márkanév létrehozásához sok időre, pénzre és következetességre van szükség. Ennek érdekében indítják el a globális imidzsépítő kampányukat. Amy Lou azt már nem mondta ki, de józan paraszti ésszel is belátható, hogy a reklámhadjárat mellett egy ütős szupertelefonra is szükség van ahhoz, hogy felfigyeljenek az emberek a Huawei névre. Ezt a szerepet pedig a vasárnap bemutatott Ascend P2 kapta meg.

A világ leggyorsabb telefonja

Az Ascend P2 nagyon hasonlít az előd P1-re. A túlcsorduló medencék feszített víztükre által inspirált kijelző 4,7 hüvelykes, de csak 1280x720 pixel felbontású, pedig az abszolút top kategóriában már és 1080p full hd felbontás a menő. A Huawei képviselői a bemutatón folyamatosan azt hajtogatták, nagyon ez a világ leggyorsabb okostelefonja, ami valószínűleg a processzor sebességére nem igaz: az Ascend P2-ben négymagos és 1,5 gigahertzes csip van, míg a rivális HTC One már 1,7 gigahertzen pörög.

Persze ez is elég, a szoftverek nagyon gyorsan futnak és töltődnek be, egyáltalán nem akadozott a rendszer. Az Ascendben egyébként még 1 gigabájt RAM és 16 gigabájtos tárhely van, ami elég átlagos, idén már inkább a középkategória csúcsára lesz jellemző, nem a csúcskategóriára. És még nem tudjuk, hogy a Samsung meg az Apple milyen újítással rukkol elő 2013-ban.

Két területen azonban nagyon odatette magát a Huawei, mégpedig a hálózati sebességben és az akkumulátor élettartamában. A Huawei állítása szerint az első olyan okostelefon, amely már támogatja az LTE cat4 szabványt, vagyis a készülék letöltési sebessége akár 150 megabit is lehet. Vagy inkább lehetne, ha lenne hozzá megfelelő negyedik generációs hálózat.

A csupán 8,4 milliméter vastag készüléknek 2420 milliamperórás az akkumulátora, ami meglepően nagy kapacitás a készülék méretéhez képest. Az akku élettartamát szoftveres megoldások is növelik, a "quick power control" nevű technológiával 10 százalékkal csökkenthető a fogyasztást, míg a hálózati kapcsolatok szabályozásával az energiahasználat akár 20 százalékkal is csökkenthető egy hasonló telefonhoz képest. Persze így is simán előfordulhat, hogy teljesen lemerül a készülék, de szerencsére nem kell aggódni amiatt, hogy a 2420 mAh-s akku töltés órákat igényel; a készülék 2 amperes töltőre is rádugható, ami gyorsabban végez a feladattal.

A vékony telefonba még egy NFC-leolvasó, valamint egy 13 megapixeles és full hd videókat készítő kamera is belefért. Mindezt viszonylag olcsón, 400 eurós bolti áron kínálják, a második negyedévtől.

Richard Yu, a Huawei fogyasztói termékekért felelős vezérigazgatója a telefonon futó szoftverek kapcsán azt mondta, hogy okosabbak akarnak lenne az Apple-nél, hogy az Android jobban kezelhető legyen, mint az iOS. Yu szerint az Android sok embernek túlságosan bonyolult, ezért vezették be a UniHome nevű interfészt, ami szerintük megfelel a "kevesebb néha több" alapelvnek. Nekem nem tűnt drámainak a különbség, és az, hogy felhasználói témákkal lehet személyre szabni a menük kinézetét, még akár ronthat is a helyzeten – ez majd a későbbi tesztünkből kiderül.