Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Megfizethető Lumiákkal újít a Nokia

2013.02.25. 10:32
A geekek új szupertelefont vártak, de ehelyett a Nokia szélesebb felhasználói körnek tette elérhetővé a Windows Phone 8-at. Soha többet nem kell telefonnal a tükör előtt pózolni, és nagyjából ötvenezer forintért kaphatunk majd WP8-alapú Lumiákat.

Fanyaloghatnak a folyton újabb technológiákra vágyó geekek, hogy a Nokia nem mutatott be új csúcskategóriás készüléket, de a finn gyártó ennél sokkal fontosabbat tett azzal, hogy szélesebb kör számára elérhetővé tette a Windows Phone 8 rendszert, a térképszolgáltatását és a fotós eszközeit. A hétfőn bejelentett négy új készülék közül a legdrágább modell bolti ára is bőven százezer forint alatt várható, míg a legolcsóbb – igaz, nem okostelefon – modell nagyjából négyezer forint lesz.

A Nokia 520 kesztyűben is használható négyhüvelykes érintőkijelzővel, 1 gigahertzes processzorral és 8 gigabájt tárhellyel lesz felszerelve, ami akár 64 gigabájtos memóriakártyával is bővíthető. A kamerája ugyanolyan lencsét használ, mint a Lumia 920, de az érzékelő felbontása csak 5 megapixel. A telefonhoz a Nokia Music szolgáltatást is hozzácsapják, amivel ingyen kapnak dalokat a felhasználók, és ehhez még csak regisztrálniuk sem kell semmilyen extra szolgáltatásra. A cserélhető hátlapú készülék jól áll az ember kezében, nagyon természetes érzés. A Lumia 520 az első negyedévben megjelenik, az ára adók és kedvezmények nélkül 139 euró, tehát hazánkban nagyjából ötvenezer forint környékén kerül a boltokba.

Valamivel többet kínál a Lumia 720, amelynek szokatlan felbontású a kamerája: 6,7 megapixeles. A Carl Zeiss lencse és az f1.9-es rekesz jobb minőségű fényképek készítését teszi lehetővé. Ennek elsősorban gyenge fényviszonyok közt látják majd előnyeit a leendő felhasználók. Az előlapi kamera széles látószögű, de csak 1,3 megapixeles.

A Lumia 720 egyik gyenge pontja lehet, hogy a 4,3 hüvelykes kijelző csupán 800x480 képpontot jelenít meg, noha ebben az árkategóriában már 1280x800 pixeles felbontás is előfordul. A Lumia 720 akkuja is indukciós, tehát a Lumia 920-hoz hasonlóan vezeték nélkül is tölthető. Ára 249 euró, ami hazánkban a 90 ezer forintos kategóriába helyezi.

Csúcstechnika milliárdoknak

Bár a Nokia idén már nem készít Symbian rendszerű mobilt, ez nem jelenti azt, hogy kiszállna az olcsóbb butatelefonok gyártásából. Sőt, a Nokia-vezér Stephen Elop éppen fejlődő országokban betöltött jó pozíciójukat erősített meg két új, nagyon olcsó készülékkel. A körülbelül 25 ezer forintos Nokia 301-nak lesz egy és két sim-kártyás változata, elérhető benne a vállalati levelezést is kezelő Mail for Exchange, és jobb hangminőség érdekében a telefon kiszűri a háttérzajt. De a legjobb fejlesztést a butatelefon kamerája kapta, azzal ugyanis panoráma- és sorozatfotót is lehet majd készíteni, ami nem tipikus ebben az árszegmensben.

A legjobb újítás az önarcképek készítését segíti: amikor magunk felé fordítjuk a kamerát, a készülék hangosan szól, hogy milyen irányba kell elforgatni, és amikor pont középen van a fejünk, akkor magától exponál. Ennek köszönhetően soha többé nem kell tiniknek a tükör előtt pózolniuk, ha magukat akarják lefotózni. Ennek a célközönségnek szól a Slam nevű funkció is, amely a fényképek gyors megosztását teszi lehetővé – csak szorosan egymás mellé kell helyezni két Nokiát, hogy a párosítás lépéseit nélkülöző bluetooth kapcsolaton keresztül osszuk meg a fotókat.

A legolcsóbb modell a Nokia 105, ami hazánkban legfeljebb második, tartalék telefonként lehet érdekes. Stephen Elop elmondta, hogy ez a világszerte százmilliók által használt Nokia 1280 utódja, és az elsődleges célközönsége az a 2,6 milliárd ember, akinek még nincs mobiltelefonja. A telefon 15 euró, vagyis nagyjából négyezer forint, és legfőbb tulajdonsága, hogy az akkuja akár egy hónapig is bírja.

Szélesebb lefedettség

A geekek látszólag hoppon maradtak, de bizonyos szempontból ők is profitálnak majd a most bejelentett készülékekből. Most 130 000 app érhető el a Windows Phone szoftverboltjában, és ahhoz, hogy ez a szám drámaian nőjön, minél több felhasználóra van szükség. Magyarán olcsóbbá, elérhetőbbé kell tenni a Windows Phone 8-at. És persze arra is számíthatunk, hogy hamarosan az új csúcsmodellt is bejelentik.