Emma
-2 °C
6 °C

Itt a Galaxy Note 8.0 és a HP Slate 7

2013.02.25. 09:27

Most már kijelenthetjük, hogy a HP visszatért a mobiliparba, de a vasárnap bejelentett hordozható eszköz nem az, amit vártunk. Két hete arról írtunk, hogy egy Nvidia Tegra 4-es szupergépet készít az amerikai társaság, de ehelyett csak egy közepes alkatrészekből álló, viszonylag olcsó táblagépet mutatott be a barcelonai mobilkongresszuson.

A HP Slate 7 nagyon középszerű. Héthüvelykes kijelzője csupán 1024x600 képpontot jelenít meg, és mivel FFS típusú kijelzőről van szó, nagyon széles szögben látható a megjelenített tartalom, de a színek kicsit mosottas hatásúak. A hátlapi kamera 3 megapixeles képeket készít, a videotelefonálásra használható előlapi azonban csak VGA felbontású. A kétmagos, 1,6 gighertzes processzort 1 gigabájt memória és 16 giga tárhely egészíti ki, és nincs gépben sem NFC, sem GPS. Tulajdonképpen kimondható, hogy nincs benne semmi különleges.

A táblagépen Android fut, amit néhány aprósággal egészítettek ki. Például a Beats Audio szoftverével különféle fülesekre (fejhallgató, füldugasz) optimalizálható a megszólaló hang, a böngészőben megjelent "nyomtatás" gomb segítségével pedig közvetlenül a táblagépről printelhetünk ki a weboldalakat. A táblagépet áprilisban dobják piacra, de a 170 dollár kicsit sok lehet egy ilyen eszközért, vannak sokkal jobb alternatívák.

Távirányító a zsebben

Az már kevésbé volt meglepő, hogy a Samsung bemutatta a Galaxy Note 8.0 nevű táblagépet, mert a társaság már januárban közölte, hogy lesz egy válasza a népszerű iPad Mini táblagépre. Az Apple gépét sok szempont alapján is lekörözi a Samsungé. Például a 8 hüvelykes kijelzőre tollal is írhatunk vagy rajzolhatunk, és van a gépben infraport, tehát a hangrendszerünket, tévénket is irányíthatjuk vele.

A Note 8.0 kinézetre olcsó, de meglepően kényelmes és jó fogású. Amíg a kezemben fogtam végig az volt az érzésem, hogy ideális mérete van a tévézés közben történő netezéshez. A műanyag burkolat alatt a dél-koreai gyártó Exinos 4 processzora dolgozik, négy mag 1,6 gigahertzen. Ezt még két gigabájt RAM is kiegészíti. Operációs rendszere Android 4.1.2, természetesen a Samsung TouchWiz UX kezelőfelülettel.

Milyen kongresszus?

Az egyébként feltűnt már, hogy a mobilkongresszus nulladik napján főleg új táblagépeket mutattak be? És még nem is értem a felsorolás végére, hiszen a Lenovo három új tabletet hozott Barcelonába. Meg a januárban bemutatott, gyönyörű, acélburkolatú K900 készüléket, amiben egy erősebb Intel processzor lapul (erről holnap írok többet, miután részt vettem az Intel fejtágításán).

Szóval itt van három új középkategóriás táblagép, amelyek az Android legfrissebb verzióját futtatják. A legkisebb A1000-es nagyjából a HP Slate- 7-tel esik egy kategóriába. Kijelzője hét hüvelykes és 1024x600 pixeles, az Androidot kétmagos 1,2 gigahertzes processzor hajtja meg, és ebben az esetben is a Dolby Digital Plus hangrendszer számít a legkomolyabban hangzó extrának. De nem komoly ez sem, csak muszáj volt bedobni valami ismert márkanevet, hogy ne legyen olyan gyászos a kép. A közepes A3000 kijelzője hasonló méretű és felbontású, de az IPS technológia legalább egy kis minőséget is biztosít, és ez akár HSPA+ modemmel is kapható lesz.

A legjobb a sorozatban az S6000, de ez is egyértelműen a diszkont kategóriát erősíti, legalábbis az alkatrészei alapján. 10 hüvelykes a kijelzője csupán 1280x800 pixeles, négymagos processzora 1,2 gigahertzes órajelen ketyeg, és ennek is lesz HSPA+ változata.