Nagyon nincs kész a táblagépes Ubuntu

2013.02.27. 21:55

Az Ubuntu Linuxot fejlesztő Canonical az elmúlt másfél-két évben minden fontos technológiai kiállításon megjelent, és egyre nagyobb az ambíciója. A számítógépek után először csak a tévéket akarta meghódítani, utána a januári CES-en következtek az okostelefonok, most pedig a táblagépek kerültek sorra. Stratégiájuk lényege, hogy mind a négy kijelzőn elérhető legyen az Ubuntu. Az éppen zajló barcelonai mobilkongresszuson, az MWC-n azt mondták, reményeik szerint az Android és az iOS mellett az övék lesz a harmadik legnépszerűbb mobil operációs rendszer, és nem a Microsofté. Ez elég bátor kijelentés, de mit várjunk egy olyan cégtől, amelynek a tulajdonosa az űrben is járt?

Az MWC-n Google Nexus eszközökön mutatták be a rendszert, a mobilokra és a Nexus 10 táblagépre feltelepített verziót. A profi és látványos demó végignézése után váratlanul azzal a kérdéssel jött oda hozzám az Ubuntu egyik szakértője, hogy látja a Nexus 7 táblagépet a kezemben, akarok-e rá Ubuntut a konfekciós Android helyett. Ofkorsz! – vágtam rá gondolkodás nélkül, és tíz-tizenöt perc alatt ráhegesztették a gyári Android helyére. Adatvesztéstől nem tartottam, mert manapság minden fontos fájlt online tárhelyre is el kell menteni, vagy legalább érdemes mindenről biztonsági másolatot készíteni a felhőbe.

Vékony jégen

A napokban kiadott Ubuntu Touch egy fejlesztőknek szánt változat, amivel a működésének az alapjait akarják bemutatni. A rendszer az iOS és az Android legjobb tulajdonságait kombinálja. A menü öt lapra van szétosztva, és a programindító ikonok között néhol nagyobb méretű programmodulok is láthatók. A videók és zenék esetében a filmek és albumok plakátja, borítója látható. A kedvenc ismerőseink névjegye fényképként jelenik meg, és ugyanitt megtalálható azoknak a listája is, akikkel a legutóbb kapcsolatba léptünk.

A rendszerben ujjmozdulatokkal tudunk navigálni. Ha az oldalsó menüt akarjuk megjeleníteni, akkor bal oldalról kell a kijelző közepe felé húzni az ujjunkat, de csak röviden, mert a hosszabb ujjmozdulat már a főmenübe visz. Az értesítési terület ugyanúgy föntről húzható le, mint az Androidon és az iOS-en, a futó programok közt lépkedni pedig jobbról balra húzott újjal lehet. A navigálási módszer nagyon gyorsan elsajátítható, de még vannak apróbb tervezési hibái.

Aki nem fejlesztő, annak egyáltalán nem javasolt kipróbálnia, mert most nagyjából annyit tud a rendszer, mint egy intelligens képkeret. Tizenkét program működik rajta, de például a közösségi portálok, a Facebook és a Twitter ikonja csak azoknak a weboldalára mutat. De a kezelőfelületen lévő ikonok zöme csak a leendő szoftverek helyét tartja, tehát ha rájuk kattintunk, az égvilágon semmi sem történik.

A Canonical még tudja megmondani, mikor lesz használható állapotban az Ubuntu Touch. Aki fanatikusan ragaszkodik hozzá, hogy mostantól Ubuntu legyen a táblagépén, az minden nap letöltheti és feltelepítheti a legújabb kiadást, abban bízva, hogy az már jobban fut, több app elérhető rajta. Érdemes lesz figyelni a híreket, mert a Canonical bejelentette, hogy a Nexusok mellett további húsz készüléken, többek között a HTC One X, Samsung Note, Note 2, S2 és S3 okostelefonokon, valamint az Asus Transformer Infinity tableten is lesz az Ubuntu Touch, hogy több fejlesztő tudjon a saját eszközein appokat tesztelni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek