Az E3-ak legszebb és legcsúfabb pillanatai

2013.06.10. 16:56

Az Entertainment Software Association 1995 óta rendezi meg az E3-at, ami szinte rögtön a videojáték-ipar legjelentősebb expója lett. Az azóta eltelt évek során a show történetében volt számos felemelő, megdöbbentő vagy éppen végtelenül kínos pillanat, ezekből válogattuk össze a legemlékezetesebbeket.

A nyerő kód: 2-9-9

Rögtön a legelső, 1995-ös E3 kemény üzleti bokszmeccsel indult, amin a Sony K.O.-val küldte padlóra a Segát. A Sega bemutatta ugyan a Saturn konzolt, ráadásul másnaptól elérhetővé tette, de ez utóbbi információt annyira meglepetésnek szánta, hogy a boltosokat és a fejlesztőket is sikerült meglepnie. Debütált tehát egy konzol, aminek szinte semmilyen játékkínálata nem volt, és az üzletekben nem volt előkészített helye a polcokon. A Sega sajtótájékoztatója után rögtön jött a Sonyé, ahol a mai szemmel már ciki Power Point-diák után Steve Race, a Sony Compter Entertainment of America elnöke felment a színpadra, és egyetlen számmal megnyerte az E3-at: „299.” Ennyi volt az amerikai premier előtt álló első Playstation ára dollárban, éppen egy százassal kevesebb, mint amennyit a Sega kért egy Saturnért.

PlayStation History 1995 E3 Keynote speech edited version)

Nők, azok kellenek

2006-ban az ESA kemény szabályt hozott: a booth babe-ek, azaz a standokon dolgozó csinos hoszteszlányok nem öltözhettek túl dögösen, hogy ne vonják el a figyelmet a játékokról. Egy évvel később és 2008-ban az E3 már szűk, szaklmai körben zajlott, aztán a szervezők belátták, hogy show nélkül nem ér semmit az expo. Beletörődtek abba is, hogy show-hoz hozzátartoznak a termékeket prezentáló, hiányos öltözetű nő. Sőt, már a kezdetektől hozzátartoztak, erre remek példa a Killer Instinct című verekedős játék bemutatója 1995-ből.

Killer Instinct (SNES) Unveiled @ E3' 95 ( part. 1 )

Mijamoto mint Link

Bár az E3 végül is erre való, azért mindig nagy esemény, ha a legfontosabb játékfejlesztők egyike személyesen jelenik meg egy bemutatón. A Nintendo kreatív atyaúristene, a Mario-, Donkey Kong- és Zelda-játékok révén ismert Mijamoto Sigeru rendszeresen tiszteletét teszi E3-akon, a közönség nagy kedvence. Egyik legemlékezetesebb belépője a 2004-es E3-on bejelentett Zelda-játék, a Twilight Princess bemutatója volt, ahol a játék főhőse, Link fegyverzetében jelent meg.

Nintendo E3 2004 - Miyamoto revela Twilight Princess

Részeg gyökér a színpadon

Jamie Kennedy szerepelt két Sikoly-filmben, de a játékosoknak mégis az Activision 2007-es E3-as sajtóbemutatója miatt lehet emlékezetes. A Sikoly sikere után gyorsan lecsúszott színésznek kellett volna levezetnie az eseményt, de részegen (vagy legalábbis valamilyen tudatmódosító hatása alatt) jelent meg, és az E3 történetének legkínosabb pillanataival sokkolta a közönséget. Folyamatosan sértegette a játékosokat, a helyzet miatt kényszeredett mosollyal feszengő fejlesztőket, viccesnek szánt megjegyzései bántó gyökérségek voltak. A Tony Hawk-játékokat készítő Neversoft (tükörfordításban: „sosem puha”) nevét például sokat koptatta olyan poénokkal, mint a „hé, nem ez volt a Viagra első neve?” Fáj végignézni ezt a videót.

Jamie Kennedy Activision's E3 Press Conference 2007

Wii aren't the champions

Egészen más okokból fáj végignézni a Nintendo 2008-as prezentációját, amin a Wii Musicot mutatták be. A cég a játékkal a ritmusjátékok divathullámát próbálta meglovagolni, de speciális irányítókütyük helyett a Wii konzol saját kontrollerével, ami erre kevésbé volt alkalmas. Hogy mennyire borzalmas a koncepció, az a bemutató végén derült ki igazán, amikor öt Nintendo-alkalmazott megpróbálta eljátszani a Mario zenei témáját. Légdobolás, légtrombitálás és egyéb borzalmak csak egy kattintásnyira.

Wii Music Demo (E3 2008 Nintendo Press Conference)

A Konaminál tort ül a szürrealizmus

A Konaminak volt több szerencsétlen pillanata is az E3-történelemben (2008-ban például a Rock Revolution demózása közben a gitározó fejlesztő kiesett a játékból), de a 2010-es sajtótájékoztató mindent visz, ahol egymást érték a furcsa és meghökkentő jelenetek, mondatok. Főszereplők: mexikói pankrátorok, érthetetlen angolsággal beszélő, táncoló fejlesztő, Az Ember, Aki Tapsot Vár, Mielőtt Bármit Szólna, és a Silent Hill horrorjáték méltatása közben a háttérben baltás gyilkosként meredő Konami-alkalmazott. És azt tudták, hogy mennyi ellenfél van a Ninety-Nine Nights II-ben? „Egy... millió... katona... váó... váó...”

E3 2010 Konami Press Conference Highlights

Mozgásérzékelés fejenállva

A Microsoft a CES-re és saját rendezvényeire is adagolt puskaport, ezért emlékezetes E3-villanása kevés volt, nem egyszer közepes bemutatóval tudták le az expót. Nem így volt ez 2010-ben, amikor bemutatták a Kinect mozgásérzékelős kiegészítőt. Az E3-ak talán legigényesebb show-ját rendezték: kibéreltek egy óriási rendezvénycsarnokot, és a Cirque du Soleil tagjait kérték meg, hogy készítsenek műsort a kütyü köré. A közönségből mindenkire fehér poncsót húztak, amit a show alatt különféle színű fényekkel világítottak meg, így mindenki a bemutató részese lett. Amikor a műsor főhős kisfiúja eldobta a kontrollert, rátalált az avatárjára, belépett a feltáruló nappaliba, majd a nappali egyszerűen a feje tetejére állt, akkor mindenki tudta, hogy játékshow-történelmi pillanathoz érkeztünk.

Kinect Cirque Du Soleil Event

A hatmillió dolláros parti

2010-ben az Activision úgy döntött, hogy azt a pénzt, amit standjukra fordítanánk, inkább egyetlen emlékezetes buliba ölik. Kibérelték a Los Angeles-i Staples Centert, és rendeztek egy partit tűzijátékkal, táncosokkal, és olyan előadókkal, mint Deadmau5, David Guetta, Eminem vagy Rihanna. Az egész nagyjából hatmillió dollárba fájt, talán még az imént említett Kinect-bemutató sem került ennyibe. A sztárok mellett nem sok játék tette tiszteletét, a cég leginkább a DJ Herót és a Guitar Hero sorozatot promózta, a lenti videóban ez utóbbi szereplői és egy kórus adja elő a Bohemian Rhapsodyt.

Guitar Hero 6 characters sing Bohemian Rhapsody during Activision E3 2010 Party

Mi mind egy mestert, egy királyt szolgálunk, és az ő neve Játék!

A Sony 2009-2011 között futtatta kabalafiguráját, Kevin Butlert, aki fiktív alelnöki pozíciókban dolgozott cégnél. A karaktert játszó színész, Jerry Lambert remekül hozta a szereplét, igazi híd lett a játékosok és a marketingbullshitekbe gyakran belefeledkező cégvezetők között. 2010-es monológja különösen emlékezetes maradt, már csak azért is, mert folyamatosan az egy nappal korábban bemutatott Kinectre tett epés megjegyzéseket. Kis szépséghiba, hogy a Sony azóta beperelte Lambertet, amiért egy reklámban Nintendo-játékkal játszott.

Kevin Butler Owns E3 2010

E3-mémek

Szinte mindenből készül mém, miért pont az E3 lenne kivétel. Három emlékezetest emelnénk ki, elsőnek az óriásrákot, ami a Sony 2006-os bemutatóján vált toposszá egy állítólag történelmileg hű akciójátékban (már amennyiben léteztek háznyi rákok a történelemben). Másodiknak Reggie Fils-Aime, a Nintendo amerikai részlegének vezetőjét, akinek 2007-ben egy mozgásérzékelős játék demója közben volt egy balszerencsésen kétértelmű mondata: „A testem készen áll.” Fils-Aime-et egyébként szeretik a játékosok, és ezúttal is megmutatta, hogy miért: 2012-ben önironikusan reflektált az ominózus mondatra. Végül jöjjön 2011-ből a Ubisoft Mr. Caffeine-je, minden E3 legidegesítőbb karaktere (ha Jamie Kennedyt nem számítjuk). Bűne néhány gyenge poén mellett egy tutulós hangeffekt, amivel a múltba emlékezést lett volna hivatott kísérni, de inkább közröhej tárgya lett.

Ubisoft E3 2011 - Mr. Caffeine


  • Hírek
  • Hírek