A legjobb E3-videók megint magyarok

2013.06.14. 10:41

A Digic Pictures évek óta a számítógépes animáció egyik vezető iparági szereplője, elképesztő minőségben gyártanak párperces videókat. Reputációjukat mutatja, hogy az elmúlt években olyan videojáték-szériákhoz készítettek trailereket, mint a Halo, a Mass Effect vagy az Assassin’s Creed. Az idei E3-ra is csináltak hármat: egy-egy játékoshergelő videót az Assassin’s Creed IV-hez és a Watch Dogshoz, valamint egy félig reklámfilm, félig demót az AMD-nek (a cikkben ezeket lehet megtekinteni).

A Los Angeles-i videojáték-expón sikerült elkapnunk egy rövid interjúra Rabb Sándort, a cég ügyvezetőjét. Mint elmondta, az E3 az új videók bemutatása után a dicséretek bezsebelésének ideje, de a vállon veregetések között már szóbeli szerződések is köttetnek, ügyfeleikkel beszél akár már arról is, hogy a következő E3-ra mit villantsanak. Az egyik ilyen visszatérő ügyfél a Ubisoft, neki már tíz videót készített a Digic (ebből hetet az Assassin’s Creed sorozathoz). A mostani három animációból is kettőt nekik gyártottak. A harmadik, az AMD-s kakukktojás, mert olyan szabadságot adott a cégnek, amihez nem voltak hozzászokva: gondosan kitalált karakterek és környezet helyett sok mindent oldhattak meg saját kútfőből.

Rabb-bal két éve is beszélgettünk az akkori E3-on, de két év alatt is sokat változott a piac: nagyobbak az elvárások, ezért több munka egy-egy animációval, így nagyobb a cég is. Két-három éve még nagyjából három hónap alatt készített el egy-egy animációt az akkor hetven embert foglalkoztató cég, most már 120-an vannak, és öt-hat hónap alatt végeznek egy animációval. A végtelenségig nem lehet ezt növelni, mert bizonyos embereknek minden projektben benne kell lenniük, általában egyszerre csak három traileren dolgozik a cég. A 2001-ben, akkor még a Black Hole játékfejlesztő stúdió részeként indult, majd 2006 környékén önállósodott vállalkozásnak idén ősszel jön ki az ötvenedik videója.

Az idei E3 finise az árvíz miatt is emlékezetes volt a Digicnek, mivel a cég a Hajógyári szigeten működik. „Fel voltunk készülve az árra, két nap alatt ideiglenes helyre tudtuk költözni. Ha egy héttel korábban jön a víz, nagy gondban lettünk volna, de így azért sikerült mindent befejezni” – utalt Rabb arra, hogy az E3-videók csak nem sokkal a show előtt kapnak végleges formát. A cégvezető álma egyébként egy egész estés animációs mozifilm, de az egészen más liga, mint mondja, sokat kell még ahhoz fejlődniük

Robotok a ringben

A Digic filmjei mellett még két magyar cég termékeivel találkoztunk az E3-on. Az egyik a CloudRobotix, ami egy érdekes próbálkozás a videojátékok valós térbe emelésére. A rendszer látványos része két robot, amik ökölvívóként csépelik egymást attól függően, hogy két játékos hogyan irányítja őket hagyományos kontrollerrel vagy androidos telefonnal. A kevésbé látványos rész egy szoftver, ami a robotok virtuális mását kezeli. A robotokon ugyanis nincsenek szenzorok, a bevitt ütéseket a virtuális robotmások alapján tartja számon a program. Tehát gyakorlatilag két játékos játszik egy bokszolós videojátékkal (akár online), de az eredmény a valóságban képeződik le.

Ez ebben a formában nem tűnik eladható dolognak, mert a két robot együtt 8-900 dollárba kerül, vagyis nagyjából annyi, amennyi együtt lesz a Playstation 4 és az Xbox One. A készítők persze igyekeznek lejjebb vinni a költségeket, de a nagy szám itt valószínűleg nem is a konkrét robotbunyó, hanem az ilyen, egyszerre valós és virtuális játékokat lehetővé tevő rendszer. A technológia iránt legalábbis elég sokan érdeklődtek az E3-on, mondja Helyes Bálint fejlesztési vezető.

Helyes szerint a hardverek és a videojátékok fúziójában nagy lehetőségek vannak, az Apple éppen a héten mutatott be iPhone-nal irányítható igazi kisautókat. A lassan négy éve létező, több egyetem támogatását élvező CloudRobotnak is hasonló tervei vannak.

Digitális könyvből oktatójáték

A másik magyar cég, a Crocobee Kft. már túlvan azon, hogy körvonalazódjanak a termékeik. Négy éve készítenek appokat, eleinte négyen csinálták iPadra, most már Androidra is fejlesztenek, és harmincfősre hízott a cég (nagyjából húsz grafikus, tíz fejlesztő). Egy turisztikai játékkal kezdtek, aztán olyan régi könyveket alkottak újra digitálisan, amikben mozgatható kis fülekkel lehetett húzogatni egyes képi elemeket. Ez valamennyire bejött, így elkezdtek saját grafikával is készíteni ilyeneket, a fiatalabb korosztálynak – mondja Bónis Tamás és Czomba Albert tulajdonos.

A sok cukiság vége az lett, hogy találtak egy befektetőt, akinek révén egy nagyobb munka is összejött: egy nyelvoktató játék, ami általános iskola első évétől több évig tanít angolra. Nulláról, és úgy, hogy már a legelejétől csak angol szavakat használ. Az appban összesen 960 minijáték van, de a teljes rendszer része az ingyenes szoftveren túl munkafüzet, dalok és egyéb kiegészítők. Az alkalmazást most egy szegedi iskolában tesztelik. Emellett saját kisebb appokat is fejlesztenek továbbra is, és nem mehet rosszul a szekér, ha az E3-ra a mobiljáték-szekcióba sikerült bekerülni.  • Hírek
  • Árfolyam