Izabella, Dalma
13 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tíz kínzó kérdés az IFA 2013 előtt

2013.09.04. 13:49
Ezen a héten Berlinbe megy mindenki, akit egy kicsit is érdekel a technológia világa, mert itt rendezik meg az IFA 2013 kiállítást, a világ egyik legrégebbi és egyben legnagyobb kütyüshow-ját. 1924 óta létezik és körülbelül kétszázezren látogatják. Előnye a többi nagy vásárral szemben, hogy az iparági szakértők szűk csoportján kívül a nagyközönség előtt is nyitva áll, így tehát érdeklődő nyugdíjasokba és iskoláscsoportokba is belefuthatunk a standok közötti folyosókon.

1. Háromról a négyre lépünk?

Egy ideig tartotta magát a 3D technológia, aminek forradalmi változást kellett volna hoznia a házimozizásba, de a kezdeti lendület gyorsan elfogyott, és a gyártók többsége már nem erre építi a stratégiáját. Ami egy számmal nagyobb, az mindenképpen jobb is, tehát éppen iedeje is volt átlépni 4K-tévék korszakába. A 4K sok előny tud felmutatni a 3D-hez képest, például nagyon egyszerűen összefoglalható a lényege: négyszer több (3840×2160) pixel van a kijelzőn, mint az eddig csúcsnak számító full HD-nál (ami csak 1920×1080 pixel). Az meg már csak hab a tortán, hogy szemüveg és egyéb macerák nélkül élvezhető a képminőség javulása.

2. Az okosóra az ötödik kijelző?

Minden geek azon izgul, hogy milyen lesz a Samsung Galaxy Gear okosóra, amely a tévé, számítógép, okostelefon és tablet mellett az ötödik tartalomfogyasztó eszköztípus egyik ígéretes példánya. Persze csak akkor, ha nem számoljuk a vadhajtásokat, például az e-könyv-olvasókat. Vajon több lesz, mint egy érdekes kísérlet? A hardver specifikációja már kiszivárgott, de mi tudjuk, hogy nem ez a lényeg, hanem hogy kényelmes-e, és hogy van-e bármi értelme ilyet hordani. Hamarosan kiderül, hiszen a Samsung már az IFA kezdete előtt, szeptember 4-én este megtartja a sajtótájékoztatóját. Valószínűleg tucatnyi más okosórával is találkozunk a kiállításon.

3. Mit lehet még a mobilra kötni?

Megjelent néhány érdekes eszköz, például a telefondokkolóval ellátott nyomtató a Samsungtól, amely androidos eszközökkel kompatibilis.

A koncepció egyelőre kezdetlegesnek tűnik, az egyik prototípusban például hangszórókkal kombinálták a printert. Megérkeznek azok a kiegészítők, amikkel egy telefon teljesen át tudja venni a pc helyét?

4. Kinek mekkora a phablete?

A telefon-tablet hibridek képátlója eddig az 5,5-6,5 hüvelyes tartományban mozgott, de amióta kipróbáltunk egy héthüvelykes, telefonként is működő eszközt, azóta nem látunk ilyen éles határvonalakat. Vajon előrukkol valaki egy 9 hüvelykes telefonnal? Már ezen sem lepődnénk meg. Arra is van némi esély, hogy a Samsung bemutatja a Galaxy Note III-at, hiszen az előző verzió a tavalyi IFA-n debütált.

5. Hány megapixel fér egy mobilba?

Az attól is függ, hogy melyik alkatrészről van szó. Az Xperia Z1 okostelefon kamerájába a Sony állítólag 20,7 megapixeles szenzort épített, és nincs sokkal lemaradva mögötte az Acer Liquid S2 a maga 16 megapixelével. Ez az új pixelháború azonban már nem (csak) a fotózásról szól, hanem inkább a videózásról, ezek a telefonok ugyanis 4K felbontásban rögzítik a videókat. Csak legyen hozzá elegendő tárhelyünk. Biztosan látunk az IFA-n olyan készüléket is, amelynek a kijelzője is 4K felbontású, de valószínűleg még csak prototípust, mert épp csak beindult a full HD kijelzős mobilok nagyüzemi gyártása.

Xperia Z1 Model 2-640x640

6. Okosabbak lesznek a tévék, vagy hülyébbek?

Minek annyi mindent belepakolni a tévébe, amikor az okostelefon és a tablet képét is át tudjuk rá sugározni? Reménykedünk, hogy a színes ikonokkal telepakolt, túlbonyolított menükből kidobálják végre a sok kacatot, és kicsit visszafogottabb, átláthatóbb menürendszert telepítenek a gyártók a tévékre. Aki a kanapéra vetődik, az rögtön tartalomra vágyik, és a menürendszer böngészése minden, csak nem szórakoztató. Ha a tévégyártók nem is fogják vissza magukat, más gyártók beszállhatnak a bizniszbe a Google Chromecast elsöprő sikere láttán. A keresőcég nagyon olcsó és egyszerű kütyüje nem ígér sokat, csupán hogy a telefonról a tévére tudunk sugározni videókat és weboldalakat – mindazt, amit valóban látni is akarunk a tévé képernyőjén.

7. Mennyi szufla fér az aksiba?

Most már egy kisebb erőmű kell ahhoz, hogy naponta feltöltsük az összes hordozható eszközünket, úgyhogy ideje lenne villantani valamit az akkumulátorok piacán is. Lesznek olyan külső akkuk, napenergiás táskák, amelyek nem rondák, nehezek és szögletesek? Az akku a legunalmasabb alkatrész, mégis ez a legfontosabb, ha egész napon át tartó szórakozást várunk a digitális eszközeinktől. De hasonlót mondhatunk el a memóriáról is, mert a 4K tartalomnak a 64 gigabájt is kevés lesz.

8. Mit mutat a Windows 8.1?

A Microsoft kijavította a Windows 8 tengernyi hibáját, és egy kiforrottabb rendszert kínál a pc-k rajongóinak. Vajon a gyártók tudnak élni a lehetőséggel? Tavaly az IFA-n rengeteg szétnyitható, hajtogatható, lecsatolható eszközt láttunk, volt is néhány kedvencünk, de legörbült a szánk sarka, amikor az év során a tesztelésekre került sor. Ezek a bizarr érintőkijelzős tablet-pc hibridek néhány kivétellel mind elvéreztek. Ki lehel életet a pc-be?

9. Melyik lesz az IFA legforróbb bejelentése?

Ezt érthetjük akár szó szerint is, mert ezen a kiállításon legalább akkora sztárok a kerámia sütőlapok és a kávégépek, mint a tévék és a telefonok. Vajon lesz telefondokkolós kávégép, ami egy iPhone-appba betáplált paraméterek szerint főzi le a kávét? Esetleg Skrillex számaira mixeli rá a kávédarálást? A CES-en bemutatott éneklős fogkefe után ez lenne a minimum.

10. Mi lesz a karácsonyi szezon slágere?

A januári CES végén úgy láttuk, a 4K tévé lesz a legfontosabb idei újítás, de még mindig nem tudjuk, hogy a szuper-hd felbontás mennyire érett meg a piaci bevezetésre. Aki 4K kamerás mobilt vesz magának, az nyilván le is akarja majd játszani a videókat, de ha a 4K tévék még mindig drágábbak lesznek, mint egy kisautó, akkor nem azokat fogják tonnaszámra hazaszállítani a vevők. Esélyes jelöltek a full hd felbontású tabletek és az okosórák is. Meglátjuk, hogy a marketingesek milyen új csodákkal próbálnak elkápráztatni minket.