Valér
4 °C
8 °C

Itt a Sony kamerás gyilkosa

2013.09.05. 17:43

Szeptemberben megérkezik a boltokba az Xperia Z1 okostelefon, amivel a Sony egyszerre próbálja megtámadni a Samsungot és a Nokiát: saját alkalmazásokkal egészíti ki az Androidot, akárcsak a Samsung, és nagyon sokat foglalkozik a fényképezés fejlesztésével, hogy a Nokia Lumia 1020 PureView 41 megapixeles kamerája ne tűnjön olyan kimagaslóan jónak.

Az IFA 2013 sajtótájékoztatóin előadó Sony-vezérekből árad a magabiztosság, és azt hangoztatják, hogy be tudják magukat betonozni a harmadik helyre az okostelefonok gyártói közt. Amibe persze még az LG-nek is lesz némi beleszólása.

Mindent beletettek

Elég végigolvasni a Sony Xperia Z1 hardverleírását, hogy lássuk, valódi csúcsmobilról van szó. A négymagos Snapdragon 800 processzor 2,2 gigahertzes, van hozzá 2 giga RAM, valamint 16 gigabájtos háttértár, ami akár 64 gigabájtos kártyával is bővíthető. 3000 milliamperórás akku gondoskodik arról, hogy ne kelljen állandóan töltőre dugni a Z1-et. A kijelző full hd (1920×1080 pixel) felbontású, kamerája pedig 20,7 megapixeles. A wifi már ismeri a 802.11ac szabványt, a mobilneten pedig akár 150 megabites letöltési sebességre is képes, ha 4G/LTE-re csatlakozunk, és a szolgáltatónknak van ilyen sebességű hálózata.

Mindezek alapján az Xperia Z1 egy szinten van a Galaxy S4-gyel, amivel a Samsung eladási rekordokat döntöget. De azt is tudjuk, hogy a dél-koreai riválist brutális marketinggépezet segíti, tehát igazából nem is az a kérdés, hogy a Sony tud-e jó okostelefon gyártani (tud), hanem hogy mennyire tudja azt eladni.

Minden világos

Aki látott már Sony Xperia okostelefont, annak a Z1 nagyon ismerős lesz. A főmenütől kezdve a fontosabb részletekig nagyon sok a hasonlóság az eddigi modellekkel (Xperia Z, T, SP). Mindennek az alapja a letisztultság, egyszerűség: amikor kezünkbe vesszük a készüléket, a főmenüben csak egy órát és a négy legfontosabb alkalmazás ikonját látjuk. Ehhez képest a Samsung kissé kaotikus – amikor a Note 3-at próbálgattam a szerdai bemutatón, gyakran elakadtam egy-egy másodpercre, mert a rengeteg funkció miatt könnyű elveszni a menürendszerben.

A telefon házán csak apróbb finomítások történtek a Z-hez képest, például a keret most már kétszeresen anodizált alumíniumból van, nem műanyagból. A mobil teljesen vízálló, amit most még kevés telefonról mondhatunk el. Ennek érdekében kis lifegő műanyag zárak fedik le a töltő portját és a microSD memóriakártya nyílását, de ettől jobban néz ki a mobil, mintha minden szabadon lenne.

A legütősebb érv az Xperia Z1 mellett a kamerája, amelynek 1/2,3 hüvelykes Exmor RS szenzora, 27 milliméteresnek megfelelő nagylátószögű objektíve és f2.0 fényereje van, és kiváló képeket készíthetünk vele. Nagyon gyorsan exponál, de érdemes a kijelzőre bökve segíteni a fókuszálásban, hogy ne az legyen éles, amit a kamera fontosnak gondol, hanem amit mi akarunk élesnek látni.

Sokféle módon fotózhatunk, az Info-eye nevű felismerő funkció például felismeri a címkéjükről a borokat és a borítójukról a könyveket (A Vivino és a Goodreads adatbázisábaól dolgoznak), míg a Socialive funkcióval élő videoközvetítést küldhetünk a Facebookra. A Timeshift funkcióval több fénykép készül, amelyek közül kiválaszthatjuk a legjobbat, de a legviccesebb az AR Effect: 3d dinoszaurusszal vagy lepkékkel egészíthetjük ki a fotóinkat.

Összességében nagyon jó benyomást tett ránk az Xperia Z1. Annak lehet jó választás, aki mindenképpen tenyérnyi telefonra vágyik, és nem igényli a Samsung Note 3 tollal vezérelhető, valamivel összetettebb interfészét. Ebben a gyorsan elvégzett tesztben még nem volt időnk arra, hogy az akku merülését alaposabban megvizsgáljuk, de a 3000 milliamperóra elméletileg jónak számít a 5 hüvelykes mobilok mezőnyében, a hasonló méretű Galaxy S4-ben például csak 2600-as akku van.

A Sony csütörtöki sajtórendezvényén a cég legújabb okosóráját is sikerült lekönyörögnünk az egyik sajtós csuklójáról, hogy a sajátunkra húzzuk. A műanyagpántos modell 179 euró, a képen látható fémpántos változat 199 euróba kerül. Az Xperia csúcstelefonokhoz passzol a formája, de nemcsak a legdrágább modellekkel működik. Bluetooth kapcsolaton köthetjük össze a telefonunkkal, körülbelül kétszáz különböző szoftvert tudunk feltölteni rá. A karórával gyorsan megnézhetjük az emailjeinket, az ismerősök Facebook-bejegyzéseit, és persze használhatjuk egyszerű kar- és ébresztőóraként is.