Ágnes
-1 °C
2 °C

Varázstollal és gyerektablettel játszottunk

2013.09.08. 11:51

Nem tűnik el a 3D az újságok címlapjáról, de a megjelenítőktől a nyomtatók veszik át a főszerepet. A berlini IFA egyik legizgalmasabb kiállítója volt a 3Doodler, akik egy sikeres Kickstarter kampány után készen állnak a levegőben rajzoló 3D toll legyártására. Megoldásuk nagyon egyszerű, a hagyományos 3D printerekbe is használt alapanyagokat (ABS vagy PLA) megolvasztják, majd a toll hegyénél lehűl és gyorsan megszilárdul. A kihúzott szál vastagsága azon múlik, hogy milyen gyorsan mozgatjuk a tollat, és hogy az eszköz két fokozata közül melyiket használjuk.

Gyorsan elsajátítható a toll kezelése, de ne várjunk olyan remekműveket, mint amilyeneket a több ezer dolláros 3D printerekkel hozhatunk létre. Max Bogue, a 3Doodler társalapítója elmondta, hogy a százdolláros eszköz leginkább egy kis szobor vagy épületmodell felskiccelésére jó. A műanyagot akár drótvázként is használhatjuk, és be tudjuk borítani más anyaggal. Gyerekjátéknak sem rossz, de nem a legkisebbek kezébe való, mert a toll hegye eléggé felforrósodik.

A 3Doodler csapata igyekszik nagy közösséget építeni, és ingyen elérhetővé tenni olyan mintákat, amelyek alapján könnyen el tudnak indulni az amatőrök. Egy csomag alapanyag körülbelül tíz dollár lesz, és nagyjából kijön belőle az az Eiffel-torony, ami a fenti képen látható.

Ha már a játékoknál tartunk, meg kell említenünk a Samsung átalakított tabletjét, amit Galaxy Tab 3 Kids néven dobnak piacra . Ezzel a legkisebbek is nyugodtan játszhatnak, mert a dél-koreai gyártó egy átalakított grafikus rendszert ültetett az Androidra, ahonnan a gyermekek nem tudnak kilépni.

A szülő választhatja ki, hogy a gyerek milyen appokat futtathat, és vannak kifejezetten erre a tabletre kifejlesztett oktatóprogramok és játékok. A legjobb az egészben, hogy megadható a játékidő hossza, tehát nem azt tudjuk meghatározni, hogy este 5 után játszhat a gyerek, hanem azt is, hogy a játékidő legfeljebb 20 perc hosszú lehet. Utána PIN-kódot kér a tablet, amit érdemes titokban tartani.

Vízből veszik ki

Egy hiányossága van a Samsung gyerektabletjének: nem vízálló. Pedig elég valószínű, hogy ami a gyermek kezébe kerül, az előbb vagy utóbb a pocsolyában/vécében/levesben köt ki. A megoldás pedig már elérhető, és idén körülbelül 40 millió eszköz elektronikáját látják el vízálló borítással. A P2i nevű cég borításának az a legfőbb előnye, hogy a készülék portjait nem kell hermetikusan lezárni, mert egy nanotechnológiás anyaggal vonják be az érzékeny összetevőket –a megoldást egy közel másfél órája vízben álló Galaxy SIII-mal mutatta be a cég. A P2i most főleg okostelefonokra és tabletekre koncentrál, de már kezelnek fejhallgatókat is (például a Plantronics füleseit), és ha felfut az üzlet, akkor más termékek is a futószalagjaikra kerülhetnek.

Az IFA kínálata alapján jó jelöltek lennének a vízálló kezelésre a kültéri hangszórók is. A Philips BR-IX bluetooth hangszórót például nyugodtan lerakhatjuk a vizes fűbe, és ha egy csendesebb nyári zápor miatt fedél alá húzódunk, ezeket nyugodtan a kertben hagyhatjuk. Egy komolyabb esőt ezek a cseppálló hangszórók már nem bírnak ki, és sokat ront a dizájnon a vastag gumiborítás. Akkuról állítólag 10 órán át működnek, ami attól is függ, hogy milyen hangerővel bömböltetjük.

Vízállóság szempontjából hasonló a helyzet az Eton Soulra hordozható hangszóróval, aminek két előnye van a Philips eszközeivel szemben: jobban néz ki, és a nagy kapacitású beépített lítiumion akkut a beépített napelemmel is tölteni tudjuk.