Auguszta
-4 °C
2 °C

IFA: most már mindent tudunk

2013.09.09. 14:23
Tíz kínzó kérdéssel érkeztünk múlt héten Berlinbe, hogy az egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai és technológiai expón megnézzük a legújabb kütyüket, amiket már a karácsonyfa alá is odatehetünk. A show-nak vége, most már mindent tudunk.

1. Háromról a négyre lépünk?

Csak lassan, óvatosan. A full hd felbontás négyszeresét kínáló 4K tévékért és kamerákért ma még csillagászati összegeket kérnek, de néhány kínai gyártó (TCL, Seiki) már elkezdte lenyomni az árakat, amit a többi ismert márka sem nézhet majd tétlenül. Az is kiderült azonban, hogy a 4K bevezetéséhez sok mást is frissíteni vagy bővíteni kell. A videók lejátszásához erős processzor, tárolásukhoz terabájtos háttértár szükséges. Természetesen a 3D is megmarad a készülékekben, de már messze nem kap akkora hangsúlyt, mint egy évvel ezelőtt.

2. Az okosóra az ötödik kijelző?

Szép okosórákat láttunk, de a Samsungé drága, ráadásul csak néhány csúcskészülékkel lehet használni, ellenben a Sony Smartwatch egy nagyon szép, viszont kevésbé ötletes eszköz. Például nincs rajta kamera, mint a Samsung Galaxy Gearen. Kettejükön kívül még tucatnyi másik cégnek vannak okosórái, például a Braunnak is. És nincs benne villanyborotva. Az órák egyik közös jellemzője, hogy bluetooth segítségével kapcsolódnak a telefonra, enélkül általában csak az időt tudják megmutatni, a másik közös jellemzőjük meg az, hogy a normál órákhoz képest gyorsan lemerülnek.

3. Mit lehet még a mobilra kötni?

Például a Grand Baristo Avanti nevű kávégépet, amely egy okostelefonon futó app segítségével tudja beállítani az ital ízét, víz- és tejtartalmát. A Philipsnek van egy Home Cooker nevű eszköze is, amely wifin tölti le a recepteket, és teljesen egyedül előkészíti a vacsoránkat. Viszont a Samsung standjánál öt percen át néztük, ahogy az NFC-s nyomtatókat próbálták összekapcsolni az okostelefonokkal, de nem jártak sikerrel. A mobilok processzorait és más csipeket gyártó Qualcomm bemutatott egy aprócska wifis lapkát is, amivel gyakorlatilag bármilyen elektromos eszköz összeköthető lesz a telefonunkkal.

4. Kinek mekkora a phablete?

A telefon-tablet hibridek képátlója szerencsére nem változott, és a készülékek mérete a jövőben még csökkenhet is, mert egyre vékonyabb kijelző kávája. A Samsung Galaxy Note 3-ra éppen csak felfért a cég logója és alul az irányítógombok. Majd jövőre a barcelonai mobilkiállításon kiderül, hogy lesz-e még a péklapátokból hólapát.

5. Hány megapixel fért egy mobilba?

Teljesen értelmetlen a kérdés azóta, hogy a Sony bemutatta az okostelefonokra felcsatolható kameráit, amelyekben 18-20 20 megapixeles szenzor van, de semmi akadálya nincs annak, hogy a japán cég akár 41 megapixelt is belepréseljen, beintve a Nokiának és a Microsoftnak. A kiegészítők nemcsak a Sony mobiljaival kompatibilisek, hanem más készülékekkel is, csak az Android vagy az iOS rendszer megléte alapkövetelmény. Nem lehet jó érzés a Samsungnak, hogy a telefonjait Sony kamerával lehet tuningolni.

6. Okosabbak lesznek a tévék, vagy hülyébbek?

A Panasonicnál egyértelmű volt az üzenet, személyesebb és egyszerűbb menü kell a tévékre. Másnál nem látszottak az erre irányuló erőfeszítések, pedig sem gagyi játékokra, sem beépített fitneszedzőre nincs igazán szükség. Alapvető gond, hogy amit a gyártó előre feltelepít, azt általában nem lehet letörölni. Pedig az egymással versenyző kisebb fejlesztőcsapatok valószínűleg jobb Facebook-klienseket, térképet és egyéb appokat készítenének. Erre azonban még várni kell.

7. Mennyi szufla fér az aksiba?

Attól függ, hogy mekkora külső akkut veszünk a telefonunkhoz, mert van 10000 milliamperórás is. A mobilra tapadókorongozható változat ötletes megoldás, így ugyanazt az akkut többféle készülékhez lehet ajánlani. Forradalmi újdonságot nem láttunk, de az Eton tekerőjével csuklóból is tudjuk tölteni a telefonunkat vagy a tabletünket, nem csak konnektorból.

8. Mit hoz a Windows 8.1?

Egy apró és csúnya tabletet. A Toshiba Encore egy nyolchüvelykes tablet centis vastagsággal, 408 grammos súllyal, lehangolóan szürke hátlappal és 1280x800 pixeles kijelzővel. De ezen nem Android vagy más korlátozottabb képességű operációs rendszer van, hanem Windows 8.1 és Office irodai programcsomag, tehát ezzel a tablettel komolyabb munkát is elvégezhetünk. Nyolc megapixeles kamerája elég jó képeket készít, és Skype-oláshoz jó a szemközti 2 megás kamera.

9. Melyik az IFA legforróbb bejelentése?

Talán ez a Samsung hűtő, aminek dupla ajtaja van, hogy a fontos dolgokat kényelmesen elérjük?

Na jó, legyen inkább a 3Doodler nevű varázsceruza, amivel a levegőbe lehet műanyag tárgyakat rajzolni. Sajnos hiába kevésbé szakmai az IFA, ahová az utcáról bárki bemehet, és még közepesen híres sztárok is hakniznak a gigantikus vásári komplexum belső udvarán a sörsátrak között, az egész egyáltalán nem olyan vicces, mint a konzumidióták vegasi fellegvárában megtartott CES, ahol az adott év trendjeit próbálják bemutatni a kiállítók, és rengeteg prototípust, kiforratlan ötletet tárnak a szakmai közönség elé.

10. Mi lesz a karácsonyi szezon slágere?

Az okosóra. Olcsóbb és szebb az okostelefonoknál, és mivel a csuklónkra van szíjazva, nem tudjuk leejteni, így hosszabb ideig meg tudjuk őrizni az épségét. Ez fontos szempont, mert aki rájön, hogy mégis marhaság egy újabb kijelzőt magunkkal hordani, az karcmentesen könnyebben el tudja majd adni az órát a Vaterán.