Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ez a CES 2014 hét legfontosabb témája

2014.01.05. 21:07

Las Vegasban mindjárt elkezdődik a CES, ami egyfajta geek szuperkupa: akinek a bitektől dobban meg a szíve, az most gúvadó szemekkel nézi, hogy mik lesznek 2014 technológiai trendjei. Mi már a helyszínen várjuk a startot, kezdünk ráhangolódni Nevada kellemes időjárására és a 9 óra mínuszban lévő időzónára. A napsütéssel és az egy szál pólóban való rohangálással nincs is bajunk, de utóbbin még kicsit finomítani kell, mert hajnali kettőkor ébredni egyáltalán nem mókás. Így viszont bőven volt időnk utánanézni, hogy mire számíthatunk a következő napokban.

1. Hordható eszközök

Idén elkerítettek a CES területén egy Divat Zónát, ahol a hordható eszközök és intelligens ruhák sorakoznak fel. Bemutatkozik egy pulóver, amely a külső hőmérséklethez igazítja a vastagságát, és olyan bizarr eszközök is lesznek, mint a kanadai Bionym karkötője, amely a felhasználó szívveréséből generál jelszót. A francia Babolat nevű cég pedig teniszütőt modernizálja: a beépített szenzorok mindenféle adatot begyűjtenek az ütésekről, ezzel segítve a játékos fejlődését.

2. Nagyobb tabletek

A mostaniaknál nagyobb, 12-13 hüvelykes tabletek megjelenését jósolják a szakértők, pedig az elmúlt években ezzel ellentétes volt a trend, az iPad Mini és a Nexus 7 volt a sztár. De vajon mit vettek a fejükbe a gyártók? A pici tabletekkel gyorsan elérjük a tartalmakat, ezzel szemben a nagyobb gépeket viszont már tartalom előállítására is lehet használni. Ez lenne az új irány, hogy jönnek a laptopot teljes mértékben helyettesítő tabletek?

3. Számítógépek Windows nélkül

Az is lehet, hogy ezek a nagyobb tabletek csak egyfajta hibridek, amikről már írtunk nemrég. Néhány gyártó elhatározta, hogy Androidot is telepít a Windows mellé, mert így egy csapásra elérhetővé válik egy rakás érintőkijelzőre szánt app. Olyanok, amikből a Windows 8.1-en még kevés van. Ennek a Microsoft biztosan nem örül, de vajon mit szólnak hozzá a felhasználók? A másik Windows-mentes csoportba a Steam OS operációs rendszert futtató pc-k tartoznak, ezek lesznek a nappaliban a Playstation 4 és az Xbox One játékkonzolok riválisai. A Chrome OS-t még nem is említettem? Pedig az is megjelenik új asztali gépeken!

4. Gigantikus okostévék

Folytatódik 4K technológia menetelése, ami a most kapható full hd tévéknél négyszer nagyobb felbontást jelent. Talán már megfizethető áron is látunk ilyen berendezéseket. Kiszivárogtak hírek a Samsung 110 hüvelykes tévéjéről, amivel simán két részre lehetne osztani egy hálószobát, és lesznek 21:9-es képarányú eszközök is, amelyek azért jók, mert a mozikban is ilyen képarányban adják le a filmeket. Végre azt is megtudjuk, hogy az LG mire ment a HP-től megvett Web OS operációs rendszerrel, amivel a tévéit teszi még okosabbá.

5. Okos autók

A CES 2014-en a világ 9 nagy autógyártója kiállít, és az sem mellékes, hogy a Google meg az Apple több száz, autózással kapcsolatos szabadalommal rendelkezik. Bízunk benne, hogy látunk a CES-en sofőr nélkül közlekedő robotautót, de ha mégsem, akkor is lesz látnivaló. A Ford C-Max Solar Energi koncepcióautó beépített napeleme körülbelül 4 órányi konnektoros töltésnek megfelelő energiát tud begyűjteni, a 700 lóerős Audi Sport Quattro Laserlight pedig lézeres lámpát kapott, amivel majdnem ötszáz méteres útszakaszt bevilágít maga előtt.

6. 3D nyomtatás

Idén külön részleget kapnak a 3D nyomtatók, és állítólag pillanatok alatt megtelt a kiállítóknak szánt terület. Most pár százezer forintért vehetünk magunknak egy 3D printert, tehát az eszközök igazán nem drágák, mégsem hiszem azt, hogy 2014-ben háztartási berendezéssé válnak. Amikor már kinyomtattuk az összes demót és egy raklapnyi műanyag izét, amikre tulajdonképpen semmi szükségünk nem volt, akkor mihez kezdünk? A tárgyak tervezése nem olyan egyszerű, mint összedobni Wordben egy meghívót a gyerek szülinapi bulijára.

7. Csipek a 4k-hoz

Tavaly érdekes fordulat történt a mobiliparban: a nagyon elterjedt Nvidia Tegra 3 után nem a CES 2013-on bemutatott Tegra 4 került a legmenőbb okostelefonok és tabletek többségébe, hanem a rivális Qualcomm által gyártott Snapdragonok. Idén megint a nulladik napon tart bemutató az Nvidia, hamarosan meglátjuk, mivel próbálnak megint az élre törni. Persze a Qualcomm is nagy dobással készül: olyan csipeket mutat be, amelyekkel a mobil eszközök is simán lejátszanak 4K felbontású tartalmakat.

Az biztos, hogy a CES idén is gigantikus: a több ezer tech cég összesen 173 000 négyzetméteres pályán mutatja be tudását, és 150 000 látogatóra számíthatnak. Az Index egyszemélyes csapata vasárnaptól péntekig itt lesz Vegasban, hogy minden lényegesről beszámoljon. Ha látott, olvasott vagy esetleg kifejlesztett egy izgalmas eszközt, ami látható a CES-en, feltétlenül dobjon egy emailt!