Ugráló drón, plafonjáró helikopter a CES-en

2014.01.06. 12:43

Még csak a CES nulladik napja ért véget, de máris találkoztam néhány nagyon vad termékkel. A legjobb a Parrot új mini drónja, mert van rajta két védőtárcsa, amivel megakadályozhatjuk, hogy a fal ledarálja a lapátokat. Vagy a lapát a falat. Tudom miről beszélek, a fiam egy olcsóbb távirányítós helit kapott karácsonyra, és elég sokszor a falhoz vágta már.

A Parrot MiniDrone kis energiaigényű bluetooth 4.0-n kommunikál a távirányítóként használt mobillal, és apró mérete miatt csak 8 percig reptethetjük. Valószínűleg sokkal olcsóbb lesz a 90 ezer forintos, nagyobb méretű AR Drone 2.0-nál. Még ennél is viccesebb a Parrot másik újdonsága, a két keréken guruló Jumping Sumo, ami szintén mobillal távirányítható, és 80 centi magasra tud felugrani, tehát bármit leverhetünk vele a konyhapultról. 

Van róluk egy promóvideó is:

Parrot MiniDrone & Parrot Jumping Sumo - The Revolution of Connected Toys!

Fullextrás zsebwindows

A másik igazán ütős ajánlata a Lenovoé, de ezen már meg sem lepődtem, mert a kínai cégnél mindegyik kiállításon találok olyan kütyüt, amit szívesen hazavinnék. Most a Thinkpad 8 tablet volt az, mert tökéletes a mérete, nagyon jól van összerakva (az alu hátlap igen jó minőségű), és van rajta hdmi-kimenet, tehát egy nagyobb monitorra kötve akár az asztali számítógépet is helyettesíteni tudja.

lenovo-thinkpad-8-640x326

Kíváncsi vagyok, hogy egy átlagos munkanapon hogyan teljesítene a gép négymagos és 2,4 gigahertzes Bay Trail processzora, mert ha bírja a tempót, akkor az a tablet sokkal praktikusabb munkaeszköz lehet a kissé korlátozott iPadnél. Ugyanis nem a lebutított Windows 8 fut rajta, hanem a rendes Pro változat, amire rendes böngészőt meg hagyományos windowsos szoftvereket tudunk telepíteni. A 8,3 collos kijelzője full hd, usb 3.0-n tudunk fájlokat másolni a 32-128 gigabájtos tárhelyre, ami micro SD kártyával bővíthetünk, és állítólag 8 órát bír az aksija. Az ára dollárról átszámítva körülbelül 120 ezer forintról indul, de erre még rátehetünk 20-30 ezret, ha LTE-s változatot akarunk.

Mobilok a csúcson

Kevésbé látványos, de annál nagyobb hatású lehet az Nvidia Tegra K1 csipje, amivel komoly grafikus teljesítményt kapnak a mobilok és a tabletek. A Tegra K1-ben ugyanis 192 mag van, és ugyanarra a Kepler architektúrára épül, mint a legjobb pécés videokártyák és a szuperszámítógépek.

Eddig a mobilok nagyon le voltak maradva a számítógépek mögött, amire Jen Hsun Huang, az Nvidia vezére azt hozta fel példaként, hogy először az iPad tudta futtatni a számítógépeken népszerű Unreal grafikus motort, de annak is csak a 8 évvel ezelőtti verzióját. A Tegra K1 egy hatalmas ugrással behozza a lemaradást: erre a mobilos csipre is elkészül az Unreal Engine 4-es verziója, tehát a mobil eszközökön olyan jó minőségű 3D játékok futnak majd, mint a pc-ken és a konzolokon.

Három típusa lesz a Tegra K1-nek: 32 és 64 bites verziók, valamint egy autókba szánt szuperszámítógépes modul, amely a brutális teljesítményét a sofőr kisegítésére fordítja, a beépített szenzorok adatait fogja elemezni. Egyelőre kétséges a Tegra K1 sikere, mert az nem csak a teljesítményen múlik: a csipet időben le kell szállítani a gyártóknak, hogy elkezdhessék tesztelni az erre épülő mobilokat és tableteket.

Hétfőn lesz a CES két nagy dobása, a Sony és a Samsung sajtótájékoztatói, arról is jeletkezem majd.  • Tippek
  • Betét