Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Beszélgetni tudunk a pc-vel

2014.01.12. 19:51

Mostanáig komoly jelenléte volt a Microsoftnak a CES-en, de idén mintha teljesen eltűnt volna, pedig sokan a cég visszatérésére számítottak. A kiállítást olyan eszközök uralták, amik mobilokra vagy tabletekre csatlakoznak, és nagyon kevés esetben találkoztunk azzal, hogy a Windows Phone is a támogatott platformok közt lett volna. A Windows 8 még tartja magát, de a számítógép, ahogyan eddig ismertük, már a múlté. Mondjuk ez nem meglepő, az Index szerkesztőségében is elkezdtük lecserélni az elavult munkaállomásokat, olyan apró és erős számítógépekre, amelyek felcsavarozhatók a monitorok hátára. Ott van a pc, de alig látható.

Ugyanakkor a kiállításon látottak alapján közel vagyunk a forradalmi változáshoz: gyakorlatilag minden eszközünk megvan ahhoz, hogy a pc-t belezárjuk egy zárt hasábba, amin egyetlen vezetékes csatlakozó sincs. Már eléggé kiforrott megoldás az indukciós akkutöltő, amit főleg okostelefonokba építenek bele, de egy apró pc-t is elláthatnának így árammal. Wifin tudjuk átsugározni a képet a monitorra, és természetesen az internetelérés meg a perifériák csatlakoztatásához sem kell drót, csak wifi meg bluetooth.

Az AMD sátrában is kiállított Tango PC már csak egy lépésnyi távolságra van attól, hogy mindezt megvalósítsa. Ez egy viszonylag erős pc, amit kényelmesen zsebre vághatunk, hogy magunkkal vigyük a nyaralóba, rokonokhoz vagy barátokhoz. Még nem teljesen drótnélküli, használatához dokkoló kell, és csak reménykedni tudunk, hogy megvalósul, a fejlesztő ugyanis az Indiegogo oldalán futó közösségi finanszírozási kampánnyal akarja összeszedni az első széria legyártásához szükséges pénzt. A gép legjobb konfigurációjában 512 gigabájtos ssd háttértár, 8 gigabájt ram és négymagos AMD processzor van. Amíg nincs ilyen pc, addig az erősebb tableteket tudjuk asztali gép és laptop helyett használni.

Változik a gépek irányítása is. Az Intel bejelentette, hogy a processzorait használó gépeken már az idén elérhető lesz a Nuance által kifejlesztett Dragon Assistant hangfelismerő technológia, amit tavalyelőtt mutatott be, kicsit korábbi megjelenést ígérve. Az Acerről, Lenovóról, Dellről és HP-ről már tudni lehet, hogy lesznek ilyen gépeik. Ez a szoftver állandó netkapcsolatot igényel, mert a feltett kérdések értelmezéséhez szükséges intelligencia nem a felhasználó gépén, hanem szervereken található. A Dragon Assistant dobozos termékként nem lesz kapható, a gyártók fogják beégetni a Windowsba.

Olyan a program, mint az Apple iOS rendszerű gépein a Siri, tehát egyszerűen beüvöltjük a nappaliba a kérdést, hogy “Kik a Barátok közt szereplői?”, és a gép női hangon elmondja a választ. Az Intelnek lesz egy különálló hangvezérlő eszköze is, a Google Glass ellenfelének szánt Jarvis fejhallgató, ami szintén válaszolni tud a kérdéseinkre. Kijelzője nincs, de ez talán nem is baj, így ugyanis kevésbé feltűnő. A Jarvis egyik különlegessége, hogy kacifántos körmondatokból is ki tudja hámozni a lényeget, és összetett feladatokat is megért. Arra is figyelmeztet, ha két naptárbejegyzés ütközik egymással, és rögtön javaslatot is tesz arra, hogy lemondja az egyik eseményt.  

Az Intel Jarvis
Az Intel Jarvis

Aki nem akar beszélni a számítógépéhez, az akár pisloghat is. A szemmozgás követése nem friss ötlet, de a technika az idén eljutott arra a fejlettségi szintre, hogy játékosoknak szánt hardverbe is bele merik építeni. A Tobii idén nyáron tervezi piacra dobni a kiegészítőjét, amely egy infravörös mintát vetít a felhasználó szemére, és a visszatükröződés alapján követi nyomon a mozgást. A lézerekkel ellentétben ez a megoldás (állítólag) nem rontja a látásunkat. A CES-en kipróbáltuk a Tobii eszközét, de a bemutatón használt World of Warcraft nem a legjobb játék ehhez: mindig másfelé kellett néznem, mint ahol az események zajlottak. Bár nem rám kalibrálták be a rendszert, gyorsan és pontosan reagált a váltásokra, és eközben a fókuszpont nem ugrándozott összevissza. 

A pc nemcsak kisebb lehet, hanem erősebb is, köszönhetően az egyre gyorsabb memóriáknak, ssd merevlemezeknek. A Windows akár szerverre is költözhetne a pc-ről: a Kingstonnál mutattak egy gépet, amin egyszerre ötven Windows 7-en futott full hd felbontású videó; egy kisebb céget kiszolgálna egy ilyen szerver. A cég PCI-e alapú ssd-je éppen 1806 megabit per másodperc sebességen pörgött, amikor ott jártunk - ez körülbelül három-négyszerese az átlagos pc-kbe beszerelt, sata csatlakozóval ellátott ssd-k sebességének, és tízszer is jobb lehet egy hagyományos merevlemeznél. Ilyen olvasási sebességnél már biztosan nem a tárhely a szűk keresztmetszet.

A szerveres megoldásnak azért lesz egyre nagyobb a jelentősége, mert a cégek egy része még mindig ragaszkodik a windowsos munkakörnyezethez, viszont sokkal nagyobb az androidos kínálat, és a távolról történő bejelentkezés adatbiztonsági szempontjából is előnyös lehet. A kliensek oldalán egyre jobb eszközök vannak, ilyen például a 12 hüvelykes Samsung Galaxy Note Pro, aminek nagy és jó felbontású a kijelzője, és egérrel meg billentyűzettel is vezérelhető, akárcsak a normál pc-k.

Elméletileg annak sincs akadálya, hogy egy egyszerűbb, Androidot futtató okosszemüvegről lépjünk be a szerveren futó Windowsba, hogy diszkréten egy pillantást vessünk a céges kimutatásokra. Micsoda tárgyalások lesznek azok, amin üzletemberek fennakadt szemekkel ülnek majd egymással szemben! Ez hamarabb megtörténhet, mint amire számítottunk, mert a CES-en megjelentek a Google Glass olcsóbb kínai koppintásai: a kínai Rockchipnél volt egy ötszáz dolláros verzió, ami még eléggé sorjás, de úgy tűnik, az olcsó mobilok és tabletek mellé hamarosan bekerülnek a kínálatba az olcsó okosszemüvegek is.

A hagyományos felépítésű pc a fanatikus gémerek, hardverbuherátorok és profi felhasználók világában éli tovább eddig életét. Néhány gyártó azonban gyökeresen megváltoztatná a pc felépítését. A játékosok körében népszerű Razer a Project Christine nevű koncepcióban vázolta fel merész elképzelését: olyan gépet akar, amit műanyag vázba csomagolt perifériákból, minden szakértelem nélkül össze tudunk legózni. Az ssd-k, hangkártyák, videokártyák mind-mind beburkolva lesznek kaphatók, és nem lesz semmiféle kábelezés. Most sokakat elrettent a pc módosításától, hogy észnél kell lenni, ha magunk akarjuk átépíteni a gépet. Érzékeny nyomtatott áramköröket kell egymásba préselni, és ha bénák vagyunk, több százezer forintos alkatrészeket tehetünk tönkre egy mozdulattal. Már csak az a kérdés, hogy vajon az alkatrészgyártóknak is tetszik-e ez a vad ötlet, mert nélkülük nem lesz belőle semmi.

Bár mi is és mások is szokszor kiáltottuk ki a pc halálát, most úgy tűnik, van még néhány szép éve. Csak közben úgy átalakul, hogy rá se fogunk ismerni.