Piroska
-1 °C
5 °C

300 megabittel győzött a Huawei

2014.02.24. 09:29

Kiszámítható a mobilipar működése: a gyártóknak mindenről a sebesség jut az eszükbe. Vagy ha az adott kategóriában nincs értelme sebességről beszélni, akkor a termék egészen biztosan okos. Mint például a Barcelonában bemutatott fogkefe, amely bluetooth kapcsolaton rá tud csatlakozni a mobilunkra, hogy pontos statisztikát tudjunk vezetni a fogmosások hosszáról. Az okosüveg pedig a palack aljába épített mérleg segítségével figyeli a folyadékbevitelt.

Az viszont aggasztó, hogy még egyáltalán nem láttuk vicces játékokat. A kiállítás előtti sajtóesemények mindig tele szoktak lenni drónokkal, repülő és guruló robotokkal, amikkel jól el lehet szórakoztatni az újságírókat. Ehhez képest a legtöbb standnál csalódott kollégákba botlottunk. „Van valami új a januári CES óta? Tényleg semmi?” – hangzott el a sztenderd kérdés, és ritkán jött pozitív válasz.

Egyedül a Huawei bejelentései kavarták fel az állóvizet, amiben persze az is benne van, hogy a többi nagy gyártó még nem tartotta meg a sajtótájékoztatóját. Azt mindenesetre jó volt látni, hogy az elmúlt években megfogalmazott kritikánkra végre választ adott a kínai cég, és valamiféle stratégiája is körvonalazódik.

Mega mega

Bár a Huawei első bejelentett termékén nem fut a Flappy Bird és a vérnyomásunkat sem méri meg, mégis nagyon hasznos eszköznek tűnik. A nem túl szexi E5786 mobilrouterről van szó, amely kibír egy teljes munkanapot, a kétsávos 802.11ac szabványú wifinek és a legmodernebb mobilnetes csipeknek köszönhetően akár 300 megabites kapcsolatot is tud biztosítani. Gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy mobilinternet nélkül maradunk. Extra öröm, hogy a bemutató szerint nem valami elcseszett webes felületen kell beállítani a routert, hanem egy letölthető applikációval.

Ha már a sebesség és a letöltések kerültek terítékre, rögtön meg is akasztanánk a Huawei portfóliójának részletezését, mert az Opera legújabb terméke is ide passzol. A norvég cég böngészőinek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a cég szervereivel együttműködve képesek betömöríteni a webes tartalmakat, és csökken a felhasználó adatfogyasztása. A most bemutatott Opera Max nevű androidos szoftver az összes alkalmazásunkra kiterjeszti a tömörítést, a háttérben futó appok kommunikációját is kordában tartja. Sőt, valós időben nyomon követhetjük, hogy mi foglalja le a sávszélességet, és egy gombnyomással le tudjuk tiltani a mobilnetről a túl nagy adatforgalmat generáló appokat. (Itt letölthető.)

Szűkülő körök

Térjünk vissza a mobilokhoz, mert a Huawei azt a határozott kijelentést tette, hogy megváltozott a viselkedésünk: a nyilvános megosztás helyett kisebb csoportokat akarunk megszólítani, a napi tevékenységeink (kajafotózás és hasonlók) helyett értelmes dolgokról készítünk bejegyzéseket, önmagunk szemérmetlen promózása helyett ismerőseinkkel akarunk együtt ünnepelni.

Majdnem mi is bedőltünk ennek a profin felépített marketingszövegnek, és ez is azt mutatja, hogy a Huawei mindent megtesz a piac meghódításáért, pont úgy, ahogyan azt a menőbb (-nek gondolt, mindenesetre a kínaiaknál jobb imidzsű) japán, dél-koreai és amerikai cégektől már megszoktuk. Kína a jól bevált kapitalista módszerekkel nyomul, és úgy tűnik, sikerrel. Az elmúlt két üzleti negyedévben a Huawei bebiztosította magának a harmadik pozíciót az eladási rangsorban. Már csak az a kérdés, hogy a Huawei vajon mennyire tud vágyakat ébreszteni az emberekben. Amikor az általános víziókról konkrét termékekre terelődött a szó, nem volt egyértelmű, hogy a cég miként tudja majd fenntartani az emberek érdeklődését.

Az Ascend G6 okostelefon még helytállt, az öt megapixeles és nagy látószögű szemközti kamera, illetve a szelfizésre kitalált alkalmazás előnyei még könnyen emészthetők voltak: ezzel a mobillal olyan képeket tudunk készíteni, amin nemcsak mi látszunk jól, hanem a körülöttünk álló emberek is. De hogy a Mediapad M1 tablet miben jobb bármelyik riválisánál, azt nehezen tudnánk megmondani. Ezt a terméket simán ki lehetett volna hagyni, hogy több idő jusson a Mediapad X1-re, amely a tabletek és okostelefonok közti űrt tölti ki. Telefonálni is lehet vele, de az óriási 7 hüvelykes, full hd kijelző miatt inkább a tabletek közé sorolnánk be. A péklapát méretű mobil legfőbb előnye, hogy normál használattal állítólag 5 napot kibír az aksija, és 21 nap a készenléti ideje.

Van, mert kell

A többi gyártónál még nem láttunk ilyen különleges extrákat. Az Acer gyakorlatilag lenyúlta az LG ötletét, a frissen bejelentett Liquid E3 mobil egyetlen látványos újítása ugyanis a hátlapra szerelt gomb. A Lenovo elhozta a két hónappal ezelőtt, még a CES-en bejelentett eszközeit, teljesen átlagos kinézetű androidos mobilokat.

De még ezek is jobbak voltak a HP förtelmes eszközeinél, amelyek úgy néznek ki, mintha kínai beszállítók katalógusából direkt csak a legrosszabb és legcsúnyább modelleket választották volna ki, hogy azokra rámatricázzák a patinás céglogót. Van egy olyan érzésünk, hogy a HP csak azért gyárt mobil eszközöket, mert a jól bevált állami és nagyvállalati tendereken előny lehet, ha az ajánlatban nemcsak számítógép van, hanem tablet és telefon is.

Maradjanak velünk, mert hamarosan jönnek a nagyágyúk, a Sony, a Nokia és a Samsung bejelentései.