Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A szolgáltatás győzött a hardver fölött

2014.02.24. 13:32

A Windows Phone bukása. A Nokia nagy tévedése. Ilyen állításokat olvashattunk mindenhol az androidos Nokia X, X+ és XL okostelefonok megjelenése előtt, de ennél sokkal egyszerűbb az oka van annak, hogy a Nokia a Windows Phone után az Androidot (is) választotta. A mobilok alacsony ára – a legolcsóbb Nokia X már 89 euróért vihető, de a legdrágább XL is csak 109 euró – egyértelműen jelzi, hogy az új X sorozat a legalsó szegmensben fog versenyezni, nem lesz a Lumia versenytársa.

Miért pont most, és nem két évvel ezelőtt? – tettük fel a kérdést a sajtótájékoztató után Tuula Rytilänak, a Nokia marketingigazgatójának, utalva arra, hogy az androidos készülékről már régóta keringenek a pletykák, tehát nem csak néhány hónapja kísérleteznek a Google-közeli operációs rendszer használatával. Rytilä elmondta, a Microsoft szolgáltatásai mostanra váltak alkalmassá arra, hogy azokat elérhetővé tegyék Androidon is.

Ez kulcsfontosságú kérdés, mert a szolgáltatás tudja egy adott gyártóhoz kötni a felhasználót. Aki a Onedrive felhőtárhelyre kezdi elmenteni a fotóit és dokumentumait, az Outlook.com rendszerével levelez és a Here Maps térképen menti el a kedvenc helyeit, az akkor is ezeket a szolgáltatásokat keresi majd, amikor esetleg drágább telefonra vált majd. Arra viszont még nem kaptunk választ, hogy mi lesz, ha a felhasználók kimondottan az androidos Nokiákat kedvelik meg, és eszük ágában sem lesz Windows Phone-ra váltani.

A Nokia X telefonok tele vannak a Microsoft appjaival, elérhető például az Outlook.com és a Onedrive is, amihez a szokásos 7 gigabájtos csomag helyett 10 gigabájtos ingyenes tárhelyet kap a vevő. A Skype-ról pedig egy hónapig ingyen lehet hívni hagyományos telefonszámokat. A beépített böngésző nem Internet Explorer, hanem a Nokia fejlesztése, és az alkalmazásbolt is a Nokia-fiókkal működik, nem a Microsoftéval. Tuula Rytilä elmondta, hogy a Microsoft később egyesíteni fogja ezeket a fiókokat, valószínűleg úgy, ahogy a Skype-ot Live.com-ot is összekötötte.

A szoftverboltban az androidos appok 75 százaléka megtalálható, és a telefon más, alternatív szoftverboltokat is elér, azokból letöltéseket tud felkínálni. Ügyes húzás volt a Nokiától, hogy a sajtótájékoztatón az orosz Yandex szoftverboltját hozta fel példaként, mert ez a cég pont arra készül, hogy lecserélje a Google szolgáltatásait a sajátjaira. A Nokiával nem lesz ilyen gondja, egyszerűen megteheti. Bár a fejlesztőknek át kell írniuk azokat az appokat, amelyek a Google-szolgáltatásokra (pl. a térképre) épülnek, mert a Nokián a Here Maps-et kell használniuk, cserébe extrákat is kapnak: 160 országban tudják az appok árát a mobilszolgáltatói számlára terhelni.

"Most 20 százalékos növekedés van a legolcsóbb okostelefonok szegmensében, és szeretnénk ebben minél nagyobb részesedést szerezni" – mondta Rytilä. Ezen a piacon nincsenek top készülékek, mint a csúcskategóriában, több modellel kell beszállni a versenybe. Tuula Rytilä érdekes ellentmondásra hívta fel a figyelmünket: miközben a szolgáltatás tudja egy adott hardvergyártóhoz kötni a vevőket, a nyereséget már a hardverrel kell megszerezni, mert az emberek többsége nem hajlandó fizetni a szolgáltatásokért. A Microsoftnak ezért volt szüksége a Nokia mobilgyártó részlegére.