Béla
4 °C
15 °C

Fekete-fehérre vált a Samsung Galaxy S5

2014.02.25. 09:59

Mostanáig több mint kétszázmillió Galaxy okostelefont vettek meg világszerte, hangzott el a Samsung barcelonai bemutatójának bullshit szekciójában, ami a vállalat szokásához képest meglepően rövid ideig tartott. Voltam én már olyan bemutatón is, amin a cég vezetői 83-szor ismételték el a seamless experience kifejezést, és ezen kívül nem sok mondanivalóra jutott idejük. Ebből szerencsére kinőttek, és már majdnem olyan profi előadásokat tartanak, mint az Apple vezérkara. De mi sem vacakolunk tovább, hiszen a téma a Galaxy S5, amit hétfőn az idei MWC-n bemutattak, mi pedig ott a helyszínen megvizsgáltunk, és már összeállítottunk egy listát a készülék legjobb újdonságairól.

A készülék nehezen merül le. Már az akku 2800 milliamperórás kapacitása is viszonylag nagynak számít, de ez még semmi. Olyan brutális energiatakarékos mód van a készülékben, amivel 10 százalékos töltöttségből még 24 órányi készenléti időt lehet kihozni. Ennek azonban súlyos ára van, a csilivili mobil kijelzője átvált fekete-fehér módba, minden háttérben futó folyamat kikapcsol, csökken a használt processzor magok száma. Gyakorlatilag butatelefonná változik a készülék.

A drasztikus átállás körülbelül fél percet vesz igénybe, de nyerünk egy készüléket, amin még jó sokáig utol tudnak minket érni. Az Index.hu pedig egészen jól néz ki színek nélkül.

Az is jó pont, hogy a kütyü vízálló. Nem pont úgy, mint a Sony csúcsmobiljai, mert kádba vagy kútba nem szabad bedobni, de egy kiadós esőt még simán túlél a Galaxy S5. Bízunk benne, hogy egyszer majd a teljes vízállóságig is eljut a Samsung.

A készülék egyszerre tud wifin és mobilneten letölteni. Ez a funkció pontosan beletalál a piaci résbe, hiszen mindenki otthon a kanapén szeret videókat nézegetni a mobilján. A Galaxy S5 a gyors letöltés érdekében rásegít a wifire, ha azt észleli, hogy nagy fájlt akarunk letölteni. Ezzel persze óvatosan kell bánni, ha nem korlátlan adatcsomagunk van. Az így elérhető 650 megabites maximális sebesség hajmeresztő.

A Galaxy S5 méri a pulzusunkat. A Samsung jólelkű mérnökei szerint törődünk az egészségünkkel, és feltétlenül ismerni akarjuk a pulzusukat. Mostantól olyan gyakran mérhetjük meg a kamera, hogy az adatokat összegző grafikon kilóg majd az internetről. Hogy ennek mi értelme van, azt nem tudom, mert pulzusmérő a Samsung okosóráiban is van.

Ezzel együtt az egész készülék egyszerűbb. A Galaxy mobilok rendszere mostanáig majdnem olyan kaotikus volt, mint a Windows. A Samsung áttervezte az egészet, a beállításoknál például színes kerek ikonokat kaptak a különböző almenük, hogy egy óvodás is könnyen elnavigáljon a menüben. A gyerekmód néven futó digitális játszótér is egyszerűbbé teszi az életünket: a gyermekünk úgy játszhat a mobillal, hogy közben véletlenül sem tud hozzáférni a céges levelezéshez vagy a fotóinkhoz. Elvileg az ujjlenyomat-olvasónak is az a célja, hogy a kijelzőzár feloldása gördülékenyebben menjen, de van egy olyan gyanúm, hogy ez pont megnehezíti majd a dolgunkat. Vajon egy zötykölődő buszon mennyire egyszerű végighúzni az ujjunkat a leolvasón, amely a kijelző alatti vékonyka kis gombba lett beleépítve?

A Galaxy S4-hez képest az S5 kicsit szögletesebb a sarkainál, a hátlap is érdesebb. Azért nem kell nagyon aggódnunk, a készülék peremén végigfutó fémes barázdált csík rettentő ronda, a fröccsöntött hátlapok romantikájáról sem kell lemondani. Egyébként kellemes a kézben tartani és nem is túl csúszós, és a forma kevésbé szappantartó alakú, mint a korábbi modellnél.

A mérőprogramok szerelmeseinek csalódást okozott a Samsung, mert ebben a telefonban bizony a régi S4-es modell processzora van, egy árnyalatnyival gyorsabb működésre hangolva, szóval a készülék nem lett látványosan gyorsabb. A RAM is maradt két gigabájt, a szokásos 16 vagy 32 gigás tárhellyel lesz kapható a készülék, és a 16 megapixeles kamera sem kimagasló. A Samsung üzenete világos, és nehéz is lenne ezzel vitatkozni: ma már nem attól lesz jobb egy telefon, hogy még erősebb a processzora, mert már a tavalyiak is tökéletesen futtatták az Androidot. Sokkal fontosabbak az értelmes, hasznos funkciók.

Karóra szurkoláshoz, sportoláshoz

Az eredeti Galaxy Gear okosóra is teljesen átalakult, és a Samsung komolyan vette a kritikákat. A kamera és minden más elektronika a szíjról az óra testére került át, ennek köszönhetően a szíj cserélgető, és nem is kényelmetlenül merev. A beépített pulzusszámláló a sportolóknak kedvez, míg az infravörös leddel a tévé előtt tespedők tudnak egyik közvetítésről a másikra kapcsolni.
 
Egy karórával azonban nem lehet lefedni minden igényt, ezért a Samsung még két ilyen eszközt piacra dobott. A legmenőbb szerintünk a keskenyebb, hajlított kijelezővel felszerelt Gear Fit. Futurisztikus, szépen rásimul az ember kezére, óraként is divatosnak mondható.