Klaudia
-3 °C
3 °C

Szelfivakutól lesz jó a mobilozás

2014.02.26. 09:30

A Mobil Világkongresszuson igyekeztünk utánajárni, hogy az okostelefonok mitől lesznek jobbak, mert ezt az ígéretet tettük az olvasóink mobilgyűlöletét szabadjára engedő cikkünkben. Ha hihetünk az ilyenkor önmagukat is előszeretettel fényező, marketingstratégiában gondolkozó és jó nagy nyereségben reménykedő cégeknek, akkor egyrészt vannak megoldások, másrészt nem is lesznek drágák, harmadrészt pedig magyar kutatók is segítenek majd ebben.

Kézenfogott tömeg

Kedden összefutottunk a Magyar Telekom vezérkarával egy rögtönzött sajtótájékoztatón, amelyen összegezték a kint látottakat, a nekik fontos technológiákat. Egyik legerősebb állításuk, hogy idén már tényleg lesznek 100 euró alatt használható okostelefonok. Ez jó is lenne, bár mi egy kicsit kételkedünk, mert ezt sokan mások is mondták már, mégsem így lett. Esélyes jelölt lehet az új Nokia X sorozat, de erről majd akkor merünk nyilatkozni, amikor már alaposan leteszteltük. Ki tudja, milyen a microsoftosított Android? Az Alcatelnél is láttunk ígéretes darabokat, például az eddigi legjobb Firefox OS-es modellt, amin már az 1.3-as verzió fut, meglehetősen pörgősen.

Az is fontos a felhasználók elégedettsége szempontjából, hogy jól ki tudják használni az okostelefonjaikat. Állításuk szerint a legtöbb embernek még nem volt korábban okostelefonja, és mit sem törődnek a WhatsApp, a Viber vagy a Skype használhatóságával. Ezeket a Telekom szerint amúgy is fölöslegessé lehet tenni (legalábbis a műszakilag lemaradók körében) a korlátlan díjcsomagokkal. A távközlési cég vezetői azt mondták, az átlagos magyar mobilozónak az a a legjobb, ha kézenfogva vezetik át az appok dzsungelében – majd a Telekom megmondja, hogy mit érdemes használni. Elvégre ki ismerné jobban a felhasználókat, mint ők, akik több millió embernek küldik ki hó végén a számlát. 

A szelfi már szó

Szerencsére a mobilgyártók és tele vannak őrült jó ötletekkel. Egészen megdöbbentő, hogy az Oxford Szótárba tavaly felvett "szelfi" szót milyen gyorsan megtanulták a marketingesek; minden második gyártónál láttunk önarckép készítésére kihegyezett mobil. Az egyik legenyhébb módszer a szemközti kamera felbontásának növelése, általában öt megapixelre, mint például a HTC Desire 816-nál. Aminek még csak a formáját tudták megmutatni, íme:

Az LG pedig kimaxolta a szelfiben rejlő lehetőségeket, az L sorozatba tartozó mobilokban még szelfivaku is van. Ilyenkor a tükörképünket kisebb méretben látjuk, mert van körülötte egy vastag fehér keret, ami megvilágítja az arcunkat. A dél-koreai gyártónak volt még egy vicces újítása, a KnockCode névre hallgató jelszórendszer. Ez úgy működik, mint az Android képernyőzárát feloldó minta, azzal a különbséggel, hogy a kikapcsolt kijelzőn kell bepötyögni a titkos mintánkat. Mivel a kijelzőn nem jelenik meg semmi, idegenek nehezebben tudják ellesni a jelszavunkat. Illetve ha ellesték, és átállítják valami másra, akkor alaposan megszívtuk.

Az Asus a héthüvelykes Fonepad 7 tablet két új változatát mutatta be Barcelonában: az egyikben LTE kapcsolat van, a másikban 3G és telefonálási lehetőség. Ennél nagyobb telefont alighanem soha nem fogunk a füleink mellett tartani. De nem a hardver volt az Asus nagy újdonsága, hanem a Zen UI névre hallgató kezelőfelület, amellyel minden fontos információ – közelgő események, emlékeztetők, emailek és bejegyzések a kiválasztott személyektől – rögtön az Android főmenüjében megjelennek. A hangsúly a kiválasztott személyeken van: nem kell több száz ismerősünk emailjeit végigpörgetnünk, mert a menüben csak a VIP-ek tartalmai jelennek meg. Ügyes ötlet, de minden ilyen widgettel és applikációval ugyanaz a baj. Vagy bejön az embernek, vagy nem, és az első adódó alkalommal letörli.

A kínai ZTE olyan volt, mint amikor egy trashmetál zenekar ad koncertet a Művészetek Palotájában. Újdonságuk a 6 hüvelykes kijelzővel felszerelt Grand Memo II LTE phablet, ami azt bizonyítja, hogy nem feltétlenül csúcskategóriás, ami nagy. Lötyögnek a gombjai, szellősek az illesztések. Persze az is egy stratégia, hogy eleve nem teszik magasra a lécet, és akkor a vevők is kisebbet csalódnak majd. 

A mindenki által csodált Yotafone sincs még a helyzet magaslatán, már ami az új modelljüket illet. Ők azok, akik a telefonok hátlapjára e-könyv-olvasókban is használt fekete-fehér kijelzőt raknak. Az idei modellnek már a teljes hátsó kijelzője érintésérzékeny, és már a hívásokat, bejövő üzeneteket is kezelni tudjuk vele. Állítólag, ha csak ezt a kijelzőt kapcsoljuk be, akkor akár 50 órán át is működik az okostelefon. Nagy kár, hogy a bemutatott protípus összevissza fagyogatott, majdnem leesett az e-tintás kijelzője és lassan is reagált. Persze az októberre tervezett megjelenésig még van idejük rendesen összerakni a mobilt, és az első változat kiváló minőségű.

Önnek bizony nem jó a készüléke

Szerencsére találtunk egy valódi megoldást is a nem jól működő okostelefonok problémájára, de nem készülékgyártónál, hanem egy hálózati berendezéseket és rendszereket fejlesztő cégnél. Az Ericsson standján a vállalat az egyik magyarországi kutatása állt az érdeklődés középpontjában, egy olyan rendszer, amely 100 ezredmásodperc alatt elemzi a felhasználókról elérhető adatokat, és azonnal meg tudja mondani, hogy kinek van problémája a mobilozással. Azt is, hogy mi az oka.

Próbaképpen ráeresztették a szoftvert egy negyvenmillió ügyfelű szolgáltató hálózatára, és az így begyűjtött hatalmas adatbázisból olyan izgalmas dolgokat is megtudtak, hogy mely telefonokkal nem érdemes Skype-hívásokat indítani, mert garantáltan akadozni fog rajta a hang, és hogy mikor fagy le a Youtube a készülék vagy az operációs rendszer hibája, esetleg a szomszédban torrentezők miatt. De azt is, hogy a felhasználók milyen gyártmányú telefonról milyenre váltanak, amikor újat vesznek, és hogy a Google meg a Facebook gyakran akadozik.

A szoftver látja a működési adatokból, ha egy telefonon hibás valamelyik szoftver. Ennek egyszerű oka van, őrült tempóban érkeznek az újabb és újabb okostelefonok, sok szolgáltató alig tesztel, és becsúszik a kínálatba egy két gyári hibás változat. Érdemes lenne arra is matematikai algoritmust írni, hogy a szolgáltató kínálatába ne is kerüljenek be a hibás mobilok, mert az sok problémát megoldana.