Emőke
-4 °C
9 °C

Telefon lesz az órából

2014.02.27. 16:34

Teljesen megváltozott a barcelonai mobilkongresszus, és olyan dolgok kerültek a fókuszba, amelyek néhány éve még nem is voltak a mobilipar részei. A világ legismertebb kommunikációs márkaneve ma már a Facebook, a legnagyobb személyes hálózati eszköz az autó, a telefonok pedig akkorára nőttek, hogy már minimobilt adnak hozzájuk kiegészítőként.

Az idén több mint 75000 csúcsmenedzsert, mérnököt és újságírót megmozgató rendezvényen a HTC One lett az év legjobb okostelefonja. A távközlési ipart összefogó GSMA szövetség elismerés szép, de mi mégis csalódtunk a tajvani cégben, mert fél mondatot sem tudtunk kihúzni belőle a napokban bejelentett HTC Desire 816-ról, amit csak kikapcsolva lehetett megnézni. Március végén, a londoni bemutatón minden kiderül a középkategóriás óriásmobilról.

Nem is a HTC, hanem inkább a Samsung diktálja a trendeket, és megérte szerdán visszamenni a gigantikus standjához, mert ott a bluetooth kiegészítők teljesen új használati módját ismerhettük meg. Az egyik új Galaxy Gear okosórát a januárban bemutatott 12 hüvelykes Galaxy Pro tablettel összepárosítva mutatták be, ami beindította a fantáziánkat: már csak egy headsetet kell hozzákötni, és van egy napokon át működőképes telefonunk, amelyen az okosóra nyomkodásával tudunk hívásokat indítani és fogadni, miközben a headsetbe beszélünk.

Az óriástelefonok kezelésének problémájára az Alcatelnek is van jó válasza: a lépésről lépésre egyre jobban felzárkózó kínai gyártó egy csinos kis minitelefont mellékel a Hero nevű okostepsihez. Ez valójában egy telefonra hasonlító bluetooth kihangosító, amely le tudja kérdezni a névjegyalbumunkat, és akár a hagyományos számgombokkal is tárcsázhatunk.

Akinek nem tetszik ez a megoldás, annak sem kell sokat várnia, hogy megjelenjenek a saját SIM-kártyával rendelkező okosórák. Az Omate TrueSmart még csak a Kickstarteren gyűjtött pénzt, hogy megvalósítsa a micro SIM-mel felszerelt vízálló óráját, már csak le kellene gyártania a megrendeléseket a támogatóknak. Hamarosan tehát néhány a centiméteres bigyóktól a néhány araszos tartalomfogyasztó eszközökig mindennel tudunk majd telefonálni.

Rohamléptekkel nyomulnak a mobilcégek a fitnesz és az egészségipar irányába, mindenkinek van valamilyen kis fogyasztású, bluetooth kütyüje. Már most össze tudnánk szedni 4-5 különbözőt, melyeket szívesen használnánk. Vannak bluetooth hangszórók, okosórák, esetleg billentyűzet, egér vagy érintőkijelzős toll, tárgyakra akasztható címkék, lépésszámlálók és játékrobotok is.

Csakhogy nem mindegyik mobil kezel párhuzamosan sok bluetooth eszközt. Mint megtudtuk, a nemrég bevezetett Bluetooth Smart címkét kell keresni az okostelefonok és kiegészítők dobozán, ha sok ilyen kütyüt akarunk egyszerre a mobilra kötni.

Mobilkongresszus biturbó

A GSMA is egyre okosabban kezeli a látogatók seregét. Régóta van appja, hogy megkönnyítse a tájékozódást, és ez a szoftver idén elképesztő fejlettségi szintet ért el. Benne van mindegyik kiállító részletes leírása, elérhetősége, a bejelölt programokat külön naptárban tekinthetjük át. A 3D térképen méretarányosan jelennek meg a standok, és pont úgy navigálhatunk el a keresett céghez, mint amikor autót vezetünk. A térképen megjelenik a követendő útvonal, és ha letérünk róla, akkor a szoftver azonnal újratervez.

Persze a beltéri navigáció nem tud műholdakra támaszkodni, mert a tető azokat leárnyékolja, ezért a GSMA a Fira Gran Via expó wifi hotspotjait hívta segítségül, hogy meghatározza a látogatók helyzetét. A 240000 négyzetméteres kiállítási területen 1200 hotspot szórja szét az összesen 10000 megabitnyi sávszélességet. Brutális infrastruktúra, szívesen látnánk hasonlót a legnagyobb magyar plázákban is.

Egyébként mi magunk is mobilra váltottunk, és a töltőjével együtt legalább 3 kilós laptopot inkább otthon hagytuk. A cikkeket felváltva egy Lenovo Thinkpad 8 és egy Sony Tap 11 tableten írtuk meg, a fényképeket pedig Lumia 1020 és Sony Xperia Z1 mobilokkal lőttük. A mobilneten összekötött eszközök automatikusan szinkronizálták a jegyzeteket, és csak egyszer veszítettünk el nagyon sok kiváló infót. Amikor kivételesen papírra írtunk, és füzetet ottfelejtettük valamelyik standon.