Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Elindult a világelső digitális pénztárca

2014.02.28. 22:08

Igazán nem panaszkodhatunk a hazai fizetési módszerek fejlettségi szintjére, hiszen az ügyintézést segítő banki appok és az okostelefonba integrált mobiltárca elindítása után újabb modern eszközt kapunk: a világ második, Európa első digitális pénztárcáját. A Kóka János által vezetett Cellum fejlesztette ki az appot, az OTP megrendelésére, a Mastercard globális digitális platformjára építve.

Az OTPay nevű ingyenes alkalmazást okostelefonra kell feltelepíteni, és a bankkártyáink adatait tudjuk benne biztonságosan elraktározni. A tárca nem csak OTP-s kártyákat kezel, és a gyakran használt szállítási és számlázási címeinket is elmenti. Éppen ez a legfontosabb, hogy egy érintéssel lekérdezhetők az adatok.

Az elektronikus vásárlások 80 százaléka elvész annál a lépésnél, amikor egy hosszú űrlapon ki kell tölteni a megrendelői adatokat, mondta Szetnics László, a Mastercard mobilfizetésekért felelős vezetője. Az OTPay felhasználóinak ezt csak egyszer kell megtenniük. További előnye az appnak, hogy nem kerül a kereskedőhöz a vevők kártyaadata, tehát megelőzhető egy súlyos következményekkel járó adatlopás. Volt már ilyenre példa, a közelmúltban az amerikai Target áruházlánctól negyvenmillió bankkártya és felhasználó adatait lopták el ismeretlen támadók.

Amikor megvan a telefonon az OTPay app, be kell állítani egy titkos PIN-kódot. Ezután minden vásárlás lebonyolításakor ezt a PIN-t kell megadni. Ha regisztráltuk a rendszerben a kártyáinkat, az online vásárlás folyamata így fog kinézni:

  • a számítógépen a webáruházban rákattintunk a Masterpass logóra
  • megadjuk a telefonszámunkat vagy más, numerikus azonosítónkat
  • érkezik a telefonunkra egy értesítés a vásárlásról
  • az OTPay felületén kiválasztjuk a bankkártyát és a szállítási címet
  • elfogadjuk a tranzakciót

A fizetési megoldás össze van kötve a Masterpass kártyaelfogadó rendszerével, ezért az OTPay tavaszi indulásakor világszerte több mint harmincezer boltban lehet majd a webes-mobilos kombinált módszerrel fizetni. Szetnics László szerint a kényelmes, jó vásárlási élményt biztosító app hatására nőhet a bankkártyát elfogadó helyek száma, és akinek van bankkártyája, az gyakrabban használja majd.