Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Mobilszolgáltatók üthetik ki a Whatsappot

2014.02.28. 09:28

A Facebook bődületesen sok pénzért vette meg az WhatsApp üzenetküldő szoftver fejlesztőjét, úgyhogy a mobilkongresszuson igyekeztünk megkeresni azokat a megoldásokat, amelyek meg tudnák szorongatni ezeket a webes cégeket.

Na jó, egyáltalán nem így volt. A Kineto levelére válaszolva meg lehetett volna nyerni egy Samsung Galaxy tabletet (más vitte el), és az céggel levelezve kiderült, hogy voltaképpen gész érdekes dolgot raktak össze. Úgyhogy leültem egy rövid interjúra Keith Mumford műszaki igazgatóhelyettessel, aki elmondta, hogy egy wifin működő telefonkliensük van, és egy olyan csevegőprogram, ami a WhatsAppra hasonlít.

Csakhogy a Kineto nem a holmi webes vállalatokkal üzletel, hanem a szolgáltatóknak adja el a technológiáját. Az amerikai Sprint vette meg tőlük a smart wifi nevű appot, amit a szolgáltató beleéget az Androidba. A felhasználók pedig bármilyen wifi hotspotra csatlakozva, legyen az otthon vagy mondjuk a reptéren, ingyen tudnak telefonhívást indítani. A felhasználót a SIM-kártya azonosítja.

Ezzel a Sprintnek megvan az az előnye, hogy a felhasználónak még csak le sem kell töltenie az appot, azt rögtön elkezdheti használni. A beltéri lefedettség is sokkal jobb lesz, a Sprintnek nem a drága mobilhálózatot kell fejlesztenie. Keith Mumford kihangsúlyozta, hogy a többi távközlési rendszerhez hasonlón a smart wifinél is figyeltek a minőségbiztosításra: jó hangminőségű kódolót alkalmaznak, ami nem meríti le gyorsan az akkut.

Honnan jött az ötlet, hogy kifejlesszék? Rájöttek, hogy a mobilban minden tudja használni a wifis kapcsolatot, csak a telefon és az sms nem. A távközlésben jártas olvasóknak pedig csemege lehet, hogy a rendszer a Rich Communications Suite nevű megoldásra épül, amit az Indexen akkoriban Facebook-gyilkosként emlegettünk. Most végre kiderülhet, hogy igazunk volt-e.