Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Őrület, hogy mik jönnek a CES-en

2015.01.04. 16:56

Alighogy magunk mögött hagytuk 2014-et, a technológiai cégek máris az új év legnagyobb durranására készülnek. Hétvégén kezdődik Las Vegasban a CES 2015 kiállítás, melyen több százezer látogató ismerheti meg több ezer kiállító legújabb intelligens eszközeit.

Mára egyértelművé vált, hogy minden iparág nyakig benne van a technológiai bizniszben. A divatipar okos karkötőket épít, az autóiparban az a legnagyobb kérdés, hogy ki tesz több intelligenciát a járműveibe, az egészségiparnak pedig lassan már minden testrészünkre lesz szenzora.

Az idei CES-en

  • saját területet kapnak a drónok, a szenzorok és a lakásvezérlők
  • kétszeresére nő a 3D nyomtatók területe
  • nagyon sok autógyártónak lesz standja

Az anyósülés még szabad

Amikor először mentünk ki a CES-re, a kiállítócsarnokok még okostelefonokkal és számítógépekkel voltak tele roskadásig. Idén már az autók lesznek a kütyüshow legnagyobb sztárjai, és nem csak méretük miatt. Rekord számú autógyártó lesz jelen, összesen tíz, és elképesztően jó dolgokat mutatnak be. 

2015-bmw-i8

A BMW például száz autót visz az 5300 négyzetméteres standjára. Nála láthatjuk majd azt az okosórát, aminek csak kiadjuk a parancsot, hogy parkoljon le, és az autó teljesen egyedül beáll egy helyre, miközben mi már rég a zöldségespultnál nyomkodjuk az avokádót, hogy elég puha-e. Tulajdonképpen ez az autó már okosabb, mint az ember, mert amikor menni készülünk, akkor ugyanoda visszatalál, ahol lerakott minket. Vagy csak én szoktam eltévedni a parkolóházakban?

Ma már lényeges szempont az autóvásárlásnál, főképp a luxuskategóriában, hogy milyen csúcstechnika van beépítve a járműbe. Az Accenture tanácsadócség tavalyi felmérése szerint a vevők 39 százalékát érdekli a beépített technolgia, és csupán 14 százalék foglalkozik a lóerővel. Teljesen egyetértek, bár a luxuskategória elég távol áll tőlem; jackdugós kazettával játszom át a Spofity dalait az autó hangrendszerére, egy olyan iPadről, ami valószínűleg többet ér ennél a húszéves szakadt Corsánál.   

Egyébkén nem túl optimisták a jóslatok az internetre kapcsolódó autók számával kapcsolatban (talán mert az Opelem közelebb áll a valósághoz, mint egy X6-os bömös). Most nagyjából 36 millió jármű van behálózva, ami az IHS becslése szerint 2020-ra csupán a négyszeresére, 152 millióra fog nőni. A növekedés persze nagyobb lendületet is vehet az autókra utólag ráköthető netes modulokkal - olyanokkal, mint amilyet a magyar Smartdrive csapata fejlesztett ki.

Bedrótozott fészek

Tavaly is belefutottunk a CES-en egy rakás lakásvezérlő eszközbe, de egyik sem ért még el olyan látványos sikert, mint a Nest, amit a Google pont egy éve szép summáért felvásárolt. Ez gyakorlatilag egy termosztát, de már különféle riasztókkal és kamerákkal is kiegészíthető. 

Egészen biztos, hogy sokan nagy erőkkel rávetik magukat a témára, mert tök logikus, hogy az otthoni hálózati eszközökben (wifi routerek, kapcsolók, médiaszerverek), megjelenjen egy új eszközvezérlő funkció. Egészen új dolog lesz, ha ezek a hálózati kütyük nemcsak a beépített torrentkilenssel szállnak be a lakossági rezsicsökkentésbe, hanem még a lámpákat és a fűtést is okosan irányítják. Emellett még az adatgyűjtést is segítik, például az áramfogyasztást figyelve.  

Pár hete beszélgettünk a D-Link hazai képviseletével, mert nekik már tavaly elkészültek az ilyen eszközeik, és idén már a hazai boltokban is kaphatók lesznek. Hasonló lépést várunk a többi nagy gyártótól. Szívesen látnánk ezen a területen hálózati adattárolás kiskirályát, Synology-t, de ugyanígy tárt karokkal várom a Belkint, a TP-Linket, az Asust és a többieket is. Nagy biznisz ez, mert a gyártók még több kütyüt tudnak eladni.

Bár az Apple soha nem állít ki a CES-en, a vállalat már korábban beszállt a lakásvezérlésbe a HomeKit nevű keretrendszerével. Ez az iOS-eszközök és az egyéb kütyük összekapcsolását oldja meg, ahogy a Qualcommnál az AllJoyn, a Google-nél pedig a Works with Nest platform. A Samsung is elköltött kétszázmillió dollárt a SmartThings platformra, és a vezérigezgatójuk erről a témáról tartja meg a CES-en a nyitóbeszédét, ami sokat mond a téma jelentőségéről.

Ez a sokféle megoldás azonban egyáltalán nem jó nekünk, vevőknek. Ki a fene költene egy csak Apple-lel vagy csak Google-lel működő lámpakapcsolóra? Egységes szabvány kell, nem árokásás meg sárdobálás. 

Már megint kitaláltak valamit a tévések

Nekünk a szemünk sem rebben attól a hírtől, hogy még több 4K tévét fognak kiállítani a CES-en, és hogy az LG állítólag bemutat egy 8K-s modellt is. Már számtalanszor meggyőződtünk arról, hogy a 4K tévéknek szebb a képük, de ahhoz már jó közel kellett menni, hogy meg tudjuk különböztetni a 8K-tól. És még mindig hiányzik mögülük a nagy felbontású tartalom. A gyártóknak muszáj lesz valamit villantani az online tartalomszolgáltatásban, mert arra aztán várhatunk, hogy az magyar állami tévé 4K-ban mossa át az agyunk utolsó ép sejtjeit is.  

Az idei év nagy dobása a Quantum dot technikát alkalmazó tévék elterjedése lesz. A quantum dot több évtizede ismert, de csak most került be a sorozatgyártásba. A gyártók egy félvezető nanorkristály réteget építenek be a háttérvilágításba, amitől a nagyobb lesz a megjeleníthető színspektrum és pontosabb lesz a megjelenítés. A Sony a Triluminos tévéiben, az Amazon a Kindle Fire HDX tabletben használt quantum dot technikát, most azonban mások is beállnak a sorba. Az LG már jelezte, hogy nála idén a quantum dot lesz a csúcs, nem az oled, mint az előző években.

Bármilyen  orgazmikus nanodiódás marhaságot találnak ki a gyártók, a tévék nem lesznek sokkal izgalmasabbak, mint mondjuk a hűtők. Elterjedt háztartási gépek, évtizedek óta változatlan funkciókkal. Azért a megjelenítők körében is vannak még izgalmas történetek, ilyenek például a fejre szerelhető kijelzők, a virtuális valóságot megjelenítő sisakok. Ezen a piacon még bőven van hová fejlődni, és az Oculus várhatóan bemutatja a kezeink és ujjaink mozgásával összehangolt új prototípusát. A Sony is előállhat a Project Morpheus néven futó VR-sisakkal. (Az lenne az igazán nagy dobás, ha a vegasi sajtótájékoztatója virtuális lenne, és csak sisakban lehetne végignézni.)

A zsebprojektorok fejlődését is szeretnénk látni a CES-en, főleg amióta kipróbáltuk a Lenovo projektoros tabletjét. A képminőség még nem tökéletes, de alapvetően már most is elég jó móka az ad-hoc óriásvásznas mozizás, amire a saját lakásunkban, a haveroknál vagy az irodában is sor kerülhet.