Árpád
-2 °C
3 °C

Őrület, hogy mik jönnek a CES-en

2015.01.04. 16:56

Alighogy magunk mögött hagytuk 2014-et, a technológiai cégek máris az új év legnagyobb durranására készülnek. Hétvégén kezdődik Las Vegasban a CES 2015 kiállítás, melyen több százezer látogató ismerheti meg több ezer kiállító legújabb intelligens eszközeit.

Mára egyértelművé vált, hogy minden iparág nyakig benne van a technológiai bizniszben. A divatipar okos karkötőket épít, az autóiparban az a legnagyobb kérdés, hogy ki tesz több intelligenciát a járműveibe, az egészségiparnak pedig lassan már minden testrészünkre lesz szenzora.

Az idei CES-en

  • saját területet kapnak a drónok, a szenzorok és a lakásvezérlők
  • kétszeresére nő a 3D nyomtatók területe
  • nagyon sok autógyártónak lesz standja

Az anyósülés még szabad

Amikor először mentünk ki a CES-re, a kiállítócsarnokok még okostelefonokkal és számítógépekkel voltak tele roskadásig. Idén már az autók lesznek a kütyüshow legnagyobb sztárjai, és nem csak méretük miatt. Rekord számú autógyártó lesz jelen, összesen tíz, és elképesztően jó dolgokat mutatnak be. 

2015-bmw-i8

A BMW például száz autót visz az 5300 négyzetméteres standjára. Nála láthatjuk majd azt az okosórát, aminek csak kiadjuk a parancsot, hogy parkoljon le, és az autó teljesen egyedül beáll egy helyre, miközben mi már rég a zöldségespultnál nyomkodjuk az avokádót, hogy elég puha-e. Tulajdonképpen ez az autó már okosabb, mint az ember, mert amikor menni készülünk, akkor ugyanoda visszatalál, ahol lerakott minket. Vagy csak én szoktam eltévedni a parkolóházakban?

Ma már lényeges szempont az autóvásárlásnál, főképp a luxuskategóriában, hogy milyen csúcstechnika van beépítve a járműbe. Az Accenture tanácsadócség tavalyi felmérése szerint a vevők 39 százalékát érdekli a beépített technolgia, és csupán 14 százalék foglalkozik a lóerővel. Teljesen egyetértek, bár a luxuskategória elég távol áll tőlem; jackdugós kazettával játszom át a Spofity dalait az autó hangrendszerére, egy olyan iPadről, ami valószínűleg többet ér ennél a húszéves szakadt Corsánál.   

Egyébkén nem túl optimisták a jóslatok az internetre kapcsolódó autók számával kapcsolatban (talán mert az Opelem közelebb áll a valósághoz, mint egy X6-os bömös). Most nagyjából 36 millió jármű van behálózva, ami az IHS becslése szerint 2020-ra csupán a négyszeresére, 152 millióra fog nőni. A növekedés persze nagyobb lendületet is vehet az autókra utólag ráköthető netes modulokkal - olyanokkal, mint amilyet a magyar Smartdrive csapata fejlesztett ki.

Bedrótozott fészek

Tavaly is belefutottunk a CES-en egy rakás lakásvezérlő eszközbe, de egyik sem ért még el olyan látványos sikert, mint a Nest, amit a Google pont egy éve szép summáért felvásárolt. Ez gyakorlatilag egy termosztát, de már különféle riasztókkal és kamerákkal is kiegészíthető. 

Egészen biztos, hogy sokan nagy erőkkel rávetik magukat a témára, mert tök logikus, hogy az otthoni hálózati eszközökben (wifi routerek, kapcsolók, médiaszerverek), megjelenjen egy új eszközvezérlő funkció. Egészen új dolog lesz, ha ezek a hálózati kütyük nemcsak a beépített torrentkilenssel szállnak be a lakossági rezsicsökkentésbe, hanem még a lámpákat és a fűtést is okosan irányítják. Emellett még az adatgyűjtést is segítik, például az áramfogyasztást figyelve.  

Pár hete beszélgettünk a D-Link hazai képviseletével, mert nekik már tavaly elkészültek az ilyen eszközeik, és idén már a hazai boltokban is kaphatók lesznek. Hasonló lépést várunk a többi nagy gyártótól. Szívesen látnánk ezen a területen hálózati adattárolás kiskirályát, Synology-t, de ugyanígy tárt karokkal várom a Belkint, a TP-Linket, az Asust és a többieket is. Nagy biznisz ez, mert a gyártók még több kütyüt tudnak eladni.

Bár az Apple soha nem állít ki a CES-en, a vállalat már korábban beszállt a lakásvezérlésbe a HomeKit nevű keretrendszerével. Ez az iOS-eszközök és az egyéb kütyük összekapcsolását oldja meg, ahogy a Qualcommnál az AllJoyn, a Google-nél pedig a Works with Nest platform. A Samsung is elköltött kétszázmillió dollárt a SmartThings platformra, és a vezérigezgatójuk erről a témáról tartja meg a CES-en a nyitóbeszédét, ami sokat mond a téma jelentőségéről.

Ez a sokféle megoldás azonban egyáltalán nem jó nekünk, vevőknek. Ki a fene költene egy csak Apple-lel vagy csak Google-lel működő lámpakapcsolóra? Egységes szabvány kell, nem árokásás meg sárdobálás. 

Már megint kitaláltak valamit a tévések

Nekünk a szemünk sem rebben attól a hírtől, hogy még több 4K tévét fognak kiállítani a CES-en, és hogy az LG állítólag bemutat egy 8K-s modellt is. Már számtalanszor meggyőződtünk arról, hogy a 4K tévéknek szebb a képük, de ahhoz már jó közel kellett menni, hogy meg tudjuk különböztetni a 8K-tól. És még mindig hiányzik mögülük a nagy felbontású tartalom. A gyártóknak muszáj lesz valamit villantani az online tartalomszolgáltatásban, mert arra aztán várhatunk, hogy az magyar állami tévé 4K-ban mossa át az agyunk utolsó ép sejtjeit is.  

Az idei év nagy dobása a Quantum dot technikát alkalmazó tévék elterjedése lesz. A quantum dot több évtizede ismert, de csak most került be a sorozatgyártásba. A gyártók egy félvezető nanorkristály réteget építenek be a háttérvilágításba, amitől a nagyobb lesz a megjeleníthető színspektrum és pontosabb lesz a megjelenítés. A Sony a Triluminos tévéiben, az Amazon a Kindle Fire HDX tabletben használt quantum dot technikát, most azonban mások is beállnak a sorba. Az LG már jelezte, hogy nála idén a quantum dot lesz a csúcs, nem az oled, mint az előző években.

Bármilyen  orgazmikus nanodiódás marhaságot találnak ki a gyártók, a tévék nem lesznek sokkal izgalmasabbak, mint mondjuk a hűtők. Elterjedt háztartási gépek, évtizedek óta változatlan funkciókkal. Azért a megjelenítők körében is vannak még izgalmas történetek, ilyenek például a fejre szerelhető kijelzők, a virtuális valóságot megjelenítő sisakok. Ezen a piacon még bőven van hová fejlődni, és az Oculus várhatóan bemutatja a kezeink és ujjaink mozgásával összehangolt új prototípusát. A Sony is előállhat a Project Morpheus néven futó VR-sisakkal. (Az lenne az igazán nagy dobás, ha a vegasi sajtótájékoztatója virtuális lenne, és csak sisakban lehetne végignézni.)

A zsebprojektorok fejlődését is szeretnénk látni a CES-en, főleg amióta kipróbáltuk a Lenovo projektoros tabletjét. A képminőség még nem tökéletes, de alapvetően már most is elég jó móka az ad-hoc óriásvásznas mozizás, amire a saját lakásunkban, a haveroknál vagy az irodában is sor kerülhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?