Amikor a pillangóhatás ránk gyújtja a lakást

2015.01.06. 15:02

Befordúltam a konyhára,
rágyújtottam a pipára...

...de bár ne tettem volna!

Este tizenegy van, vörös fény villog a lakásban, mintha az augusztus huszadikai tűzijátékot a rezsicsökkentés jegyében beköltöztették volna a nappaliba. De valójában csak a füstjelzővel összekötött színváltós lámpák jelzik, hogy valami gáz van. A feleségem kómás fejjel lebotorkál, erre bekapcsol a hifin valami nyálas smooth jazz a stresszmérő okosóra parancsára, és már fő is a kávé, melegszik a croissant, hiszen ébren az egész család!

Az ablakok lassan kinyílnak, nehogy megfulladjunk a füsttől, a beáramló mínusz 20 fokos levegő azonban kiakasztja a testhőmérőket. Felbúg a kazán, 150 százalékon fűteni kezd, mert még nem sikerült leszedni róla a hőszabályozót felülíró vírust, amit a gázbizniszben érdekelt orosz hekkerek telepíthettek fel rá. Az ajtó távirányítós zárja is vacakol, mert a szomszéd gyerek  múlt héten  megpróbálta feltörni, úgyhogy inkább az ablakon át ugrunk ki a hóba. Boldogan melegszünk fel a ránk gyújtott ház lángjainál.

disaster-girl

Üdv az okos eszközök korszakában!

Véget értek a CES-en a legnagyobb technológiai cégek előadásai, és mindenki a hordható intelligens eszközökről meg az okoslakásokról beszélt.

A felvázolt víziókban az volt a közös, hogy amikor az egyik eszközünk érzékel valamit, az események láncolatát indítja el. Ki tudja majd felmérni ennek a következményeit? Most nincsenek ilyen problémáink: amikor bekapcsoljuk a tévét, akkor csak a tévé indul el, nem kezdenek pörögni az alsógatyák a centifugában. De ha már a tévénél tartunk: sok ismerősöm már az okostévé telepítésén is fennakad. Ennél sokkal több fejfájással jár a teljes otthoni wifi hálózat kiépítése, pedig arra most még csak laptopok, tabletek és okostelefonok csatlakoznak.

Nagy értéke van annak, hogy az eszközök képesek egymással összehangoltan működni, és hogy az otthonok tudnak alkalmazkodni a lakókhoz, nem fordítva

– mondta a Whirlpool egyik vezetője. Csakhogy szembe kell nézni azzal, hogy egy ház megépítése, a téglák lerakása, a zsaluzás és ilyesmik, szinte gyerekjáték a ház installálásához képest. Az okosizzó bluetooth legyen vagy zigbee? Milyen IP-tartományba tegyük a kávéfőzőt, hogy ne akadjon össze a garázsnyitóval? Ki érti legalább a kérdéseket? 

Az elmúlt évben annyi változás történt, hogy már világcégek is foglalkoznak a biztonsággal. „A védelmet bele kell égetni a hardverbe és a szoftverbe, minden létező szinten” – foglalta össze tömören B.K. Yoon, a Samsung kütyüfelelős igazgatója a CES-en tartott beszédében. Azt nem részletezte, hogy ez alatt mire gondol. Bízzunk a jószándékú fehérkalapos hekkerekben, akik minden ilyen eszközt megpróbálnak majd feltörni, hogy meggyőződjenek róla, tényleg védettek-e.

A használhatóságot mi is tudjuk tesztelni az Indexnél, az év során igyekszünk majd kipróbálni mindent, ami a hazai boltokba kerül.

Nesze, játsszatok!

Az elmúlt napok bejelentéseiből az is látszik, hogy még az útkeresés fázisában vannak a gyártók. A csipgyártó Qualcomm és az izzógyártó LIFX közösen ad ki egy referencia izzót, hátha majd a hardverbuherátorok kitalálják, hogy mire jó a távvezérelt világítás.

lifx3

A Samsung igyekezett jó fiút játszani, és azt ígérte, hogy a SmartThings nevű rendszere, amely a lakásban lévő kütyüket irányítja, nyílt lesz. Ezek most még csak pusztába kiáltott szavak, de elegek lehetnek ahhoz, hogy felkeltsék a kísérletező kedvű mérnökök érdeklődését. Még nem tudjuk, hogy milyen mértékű nyíltságra gondoltak, és van bennünk némi kétely, miután a dél-koreai cég éveken át zárt rendszereket dobott a piacra. Olyan okosórákat és médialejátszókat, amelyek csak Samsung eszközökkel működnek.

A Google a tavaly 3,2 milliárd dollárét megvett Nestnek talált tíz új partnert, ezt jelentették be a CES-en. A Nest terméke először csak egy termosztát volt, de ma már sokkal többet tud, lehet hozzá füstérzékelőt meg biztonsági kamerát kötni. Most pedig már a Philips, az Automatic, az LG és a Bigg Ass Fans eszközei is csatlakozni fognak hozzá, hogy csak a nagyobbakat említsük.

Vannak magányos játékosok is, például a hálózati iparágból: a Belkin a WeMo nevű vezérlőegységhez, a D-Link a Connected Home Hubhoz árul hasonló kiegészítőket: ajtó- és ablaknyitást érzékelő szenzort, hőmérővel felszerelt infrás mozgásérzékelőt és kamerát. Melléjük társulnak a még kisebb szereplők, akik egy-egy hardver plusz mobilos app kombinációval próbálnak vevőket találni. A Blossom a vízfogyasztást méri,  a Skybell videós kapucsengőt kínál, a Char-Broil a kávépörköléshez ad mobilos segítséget.

A Perfekt Bake pedig komplett konyhai szettet állított össze, hálózatba kötött mérleggel, mixerekkel, sütőhőmérővel és receptekkel, hogy azok is tudjanak finom ételeket sütni, akik semmi örömöt nem találnak a kétkezi tésztagyúrásban.

Legalább nincs benne bicikli

A Telekomnál és a többi távközlési cégnél már biztosan dörzsölik a tenyerüket a termékmenedzserek, hogy milyen jó rendszerintegrációs projekteket tudnak majd indítani a lakások behálózására. Elvégre ők állnak közvetlen és rendszeres kapcsolatban a potenciális vevők millióival, vannak kiképzett informatikusaik, és már most is rendelhetünk tőlük távfelügyeletet. A CES-en felszólaltak az amerikai mobilszolgáltatók, jelezvén, hogy partnerek lesznek az okos eszközök terjesztésében.

Csak aztán nehogy belefussanak valami csúnya rendszerhibába, amitől az ünnepekkor lehal az intelligens távsütőhálózat.  • Hírek
  • Bankszámla