Judit
3 °C
7 °C

Mire jó a vezeték nélküli lázmérő?

2015.01.09. 14:00

Egészségmegőrzésre szolgáló, árammal táplált készülékeket mindenki gyárthat, és gyárt is; a CES-en láthattunk mindent, a pulzusmérő karkötőtől az agyhullámdetektorral működő relaxációs szoftverig.

Viszont a minőség garanciája csakis az lehet, hogy milyen certifikációt kap, illetve mennyire használhatók komoly célokra. Lehet, hogy 2020-ra egymilliárd dareb filléres fitneszkarkötőt fognak eladni, de ez nem minőségi indikátor. Viszont ha egészségügyi gyártóként a termékünket hivatalos orvosi eszköznek minősítik, és több mint hatezret rendelnek belőle az ebola elleni védekezéshez, az annak a jele, hogy valamit jól csinálunk.

A Visiomed és a Bewell Connect közös fejlesztését elég komolyan veszik. Az, hogy feltalálták a vezeték nélküli lázmérőt, a Mythermót, látszólag csak egy újabb vadhajtása a wirelessmániának, viszont a praktikusságát nem lehet kétségbe vonni. Ha nem szeretnénk lázméréssel felébreszteni a beteg gyereket, csak a halántékához kell tartanunk az eszközt - 2-5 centire a verőértől -, és szinte azonnal kiírja a testhőmérsékletét. Ha zölden világít, minden rendben van; ha narancssárgán, indokolt az óvatosság; ha piros, az már a láz jele.

Az egészségügyi statisztikákat ma már okos eszközök készítik a bejövő adatok alapján - tudják, a fizikai tér digitalizációja -, szóval természetes, hogy a Mythermo egy mobilalkalmazásba rögzíti a hőingadozásainkat. Viszont a készülék nem ezért különleges, hanem a benne használt hardver miatt: az a megbízhatóság biztos jelének tűnik, hogy ez a rendszer is arra a Thermoflash-technológiára épül, amit amivel az ebolagyanús betegek testhőmérsékletét szokták monitorozni. Pontosabban nem a testhőmérsékletét, hanem azt, hogy a test mennyire változtatja meg a körülötte lévő levegő hőfokát, és erre még a szubszaharai Afrikában is képes.

Kipróbáltam, működik. 36,8. Úgy tűnik, ebola nélkül megúszom a CES-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?