Friderika
12 °C
29 °C

Rajzoljon csipkeruhát a levegőbe!

2015.01.09. 11:18
A 3Doodler a 3d nyomató és a filctoll mostohagyereke: olvadt műanyaggal rajzolhatunk a levegőbe elképesztő mintákat.

Emlékeznek még a 3Doodlerre, ami berobbantotta a köztudatba a légszobrászat szót? Nem? Pedig nagyjából egy éve mi is írtunk róla; akkor még a projekt beindításához szükséges harmincezer dollárt szerették volna összekalapozni a Kickstarteren. Ez volt a minimumprogram: valószínűleg őket lepte meg a legjobban, hogy alig néhány nap alatt csaknem kétmillió dollárt gyűjtöttek össze.

A projekt szépen kinőtte magát, a 3Doodler már saját standdal volt jelen a CES-en, és mindig szép tömeg vette körül őket. Hogyisne, hiszen ez a világ első 3d nyomtató tolla, és egyre többen rajonganak érte: már egész kis közösség gyűlt össze, hogy megosszák egymással a szabásmintákat.

Na jó, de mégis mi ez? A 3Doodler egy, a beletöltött műanyagot megolvasztó toll, amivel a levegőbe rajzolva hozhatunk létre elképesztő mintákat. Az olvadt műanyag kicsorog a tollhegyen, majd gyorsan megszilárdul; az alapanyag hőmérsékletét tetszés szerint szabályozhatjuk, attól függően, hogy milyen alakzatokat szeretnénk kirajzolni.

A tervezők az első prototípus óta eszközöltek néhány változtatást is:

  • a végleges verzió teljesen szögletes, csupán a téglatestforma élei lekerekítettek, illetve a hegyet rögzítő csúcselem;
  • finomítottak a tollhegyen, hogy még pontosabb legyen a kirajzolás;
  • a korábban használt műanyagburkolat helyett alumíniumházat kapott;
  • javították a légáramlást a készülék belsejében, ugyancsak a finomabb rajzolhatóság érdekében;
  • két sebességszabályozó gombbal állíthatjuk be, hogy milyen gyorsan szeretnénk kifolyatni az olvadékot a tollhegyen.

A CES-en kiállított mintadarabok minősége egészen elképesztő - nem is merünk belegondolni, mennyi időt és energiát vehetett igénybe megrajzolni a kék-fehér csipkeruhát, mert a végeredmény zavarba ejtően tökéletes. A Street Fighter 2-ből ismerős karakter, Chun Li modellje ugyan nem a legjobb, de részletes és felismerhető, és a rózsacsokor kidolgozása is teljesen rendben van, semmivel sem rosszabb a vacak művirágoknál. Sőt.

"Megmutatnád, hogy működik?" - kérdeztem a standon álló lányt, remélve, hogy esetleg rajzol nekem valami szépet. Hát, mondjuk azt, hogy megmutatta. Nem kell valakinek egy tízcentis, kerítésdrótnak látszó türkizkék műanyagdarab?