Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Rajzoljon csipkeruhát a levegőbe!

2015.01.09. 11:18
A 3Doodler a 3d nyomató és a filctoll mostohagyereke: olvadt műanyaggal rajzolhatunk a levegőbe elképesztő mintákat.

Emlékeznek még a 3Doodlerre, ami berobbantotta a köztudatba a légszobrászat szót? Nem? Pedig nagyjából egy éve mi is írtunk róla; akkor még a projekt beindításához szükséges harmincezer dollárt szerették volna összekalapozni a Kickstarteren. Ez volt a minimumprogram: valószínűleg őket lepte meg a legjobban, hogy alig néhány nap alatt csaknem kétmillió dollárt gyűjtöttek össze.

A projekt szépen kinőtte magát, a 3Doodler már saját standdal volt jelen a CES-en, és mindig szép tömeg vette körül őket. Hogyisne, hiszen ez a világ első 3d nyomtató tolla, és egyre többen rajonganak érte: már egész kis közösség gyűlt össze, hogy megosszák egymással a szabásmintákat.

Na jó, de mégis mi ez? A 3Doodler egy, a beletöltött műanyagot megolvasztó toll, amivel a levegőbe rajzolva hozhatunk létre elképesztő mintákat. Az olvadt műanyag kicsorog a tollhegyen, majd gyorsan megszilárdul; az alapanyag hőmérsékletét tetszés szerint szabályozhatjuk, attól függően, hogy milyen alakzatokat szeretnénk kirajzolni.

A tervezők az első prototípus óta eszközöltek néhány változtatást is:

  • a végleges verzió teljesen szögletes, csupán a téglatestforma élei lekerekítettek, illetve a hegyet rögzítő csúcselem;
  • finomítottak a tollhegyen, hogy még pontosabb legyen a kirajzolás;
  • a korábban használt műanyagburkolat helyett alumíniumházat kapott;
  • javították a légáramlást a készülék belsejében, ugyancsak a finomabb rajzolhatóság érdekében;
  • két sebességszabályozó gombbal állíthatjuk be, hogy milyen gyorsan szeretnénk kifolyatni az olvadékot a tollhegyen.

A CES-en kiállított mintadarabok minősége egészen elképesztő - nem is merünk belegondolni, mennyi időt és energiát vehetett igénybe megrajzolni a kék-fehér csipkeruhát, mert a végeredmény zavarba ejtően tökéletes. A Street Fighter 2-ből ismerős karakter, Chun Li modellje ugyan nem a legjobb, de részletes és felismerhető, és a rózsacsokor kidolgozása is teljesen rendben van, semmivel sem rosszabb a vacak művirágoknál. Sőt.

"Megmutatnád, hogy működik?" - kérdeztem a standon álló lányt, remélve, hogy esetleg rajzol nekem valami szépet. Hát, mondjuk azt, hogy megmutatta. Nem kell valakinek egy tízcentis, kerítésdrótnak látszó türkizkék műanyagdarab?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!