György
16 °C
24 °C

Nyissa tágra a szemét, és mondja: hű

2015.06.13. 00:02
Nagyon úgy tűnik, hogy idén eléri a robbanáshoz szükséges kritikus tömeget a virtuális valóság: a 2015-ös E3-on, a videojátékos világ seregszemléjén ugyanis főleg arról szól majd minden, hogy lehet minden eddiginél közelebb vinni az élményt a valósághoz és a játékoshoz.

Az E3 két dologra jó igazán. Egyrészt megjelenik egy halom új kép, videó és élménybeszámoló a közeljövőben (vagy éppen soha az életben nem) megjelenő új játékokról. Másrészt kiderül, mi lesz az új őrület, amit rá akarnak tukmálni a játékosokra. Pár éve a mozgásérzékelős kontrollerek és kamerák uraltak mindent, de volt már hívószó a 3d is, sőt a pécék visszatérésével is rémisztgették a népeket. Idén az előzetesek alapján a virtuális valóság, egész pontosan a VR-sisakok, szemüvegek és egyéb, ezekhez használható kiegészítők viszik majd a prímet.

Majdnem biztos, hogy minden nagyobb cég bemutatja majd a saját vízióját, függetlenül attól, hogy van-e neki saját megoldása – a leghíresebb Oculus Riften kívül például a Sony, a Samsung, a Valve és a Microsoft is fejleszt valamilyen szemüveget. Nem valószínű, hogy pont az E3-on derül ki, hogy hosszabb távon is velünk marad majd a VR, vagy az lesz a sorsa, mint a mozgásérzékelésnek (igen, a porosodó Kinectekre gondolunk): kétévnyi hájp után szép lassan elmúlik a lelkesedés. A döntő érv az lehet, ha a cégek nem csak arra figyelnek, hogy a hardver jól működjön, de megfelelő mennyiségű tartalmat is gyártanak hozzá a játékfejlesztők.

Az biztos, hogy játékfronton idén is a folytatásoké lesz a főszerep. Az aktuális Assassin's Creed, Call of Duty, Batman és Lego játékok mellett igazi csemegék is akadnak majd. Hogy a biztosakkal kezdjük: lesz egy nagy szekérnyi új tartalom a Fallout 4-ről. Nagyon furcsa lenne, ha a játék nem jelenne meg legalább az egyik nagy konzolgyártó, a Microsoft vagy a Sony saját, külön sajtótájékoztatóján, már csak azért is, mert az első videó alapján alaposan megizzasztja majd a szép lassan komoly teret hódító, nem is annyira új generációs konzolokat.

Szintén hatalmas várakozás övezi, ráadásul a Fallouthoz hasonlóan ősi játék a Doom is, amelynek legújabb részét részletesebben az idei E3-on mutatják majd be. Az első két rész tulajdonképpen forradalmasította a játékvilágot, a harmadik pedig előrevetítette, milyen lesz majd a jövő, ami időközben a jelenné vált: amikor új ötletek helyett lelketlen folytatásokkal pénzszivattyúvá változtatják a játékipart a kreatív válsággal küzdő fejlesztők. A legújabb Doomot persze nem szabad leírni, legalábbis nem az első videó alapján, amiben összesen talán három másodpercnyi tartalom van a játékból.

Nincs vége még a nagy visszatérők sorának, egészen biztosan ott lesz a kiállított játékok között a Just Cause című sorozat legújabb, harmadik része. A Just Cause az a GTA-klón, ami minden potenciálja ellenére sem lett átütő siker soha, pedig tényleg ott libeg a határon. A legújabb rész talán végre nem fut el a léc alatt, de ha mégis, a játék kiadója, a Square Enix nem dől majd a kardjába. A kiadóként most először külön sajtótájékoztatót tartó cég ugyanis valószínűleg a legújabb Deus Ex-részre hegyezi majd ki a PR-gépezetet (ha már az új Tomb Raider-játékot átengedték reklám szempontjából a Microsoftnak). A pletykák szerint nem kell majd meglepődni, ha véletlenül kiderül, hogy a cég egy új Hitman-játékot is bemutat.

Az Activision – tudják, a cég, ami egyértelműen fekete mágia segítségével forgatja át a kiadott játékokat közvetlenül bankjegyekre – idén is hozza a formáját. Lesz folytatás, folytatás folytatása, újraértelmezett folytatás, és persze egy újjáélesztett játék is. A Call of Duty idei része mellett két fontosabb címük van: az egyik az elmúlás poros fiókjából előrángatott, új Guitar Hero Live, a másik pedig a Blizzard-féle, első személyű MOBA, az Overwatch. Nem értett ebből egy szót sem? Nyugi, fél-egy éven belül a csapból is ezek folynak majd.

Folytatásokra épít a 2K nevű kiadó is, lesz új, kizárólag PC-re érkező XCOM (az újraélesztett sorozat első része kifejezetten jó volt), lesz kiegészítő csomag a közepesen unalmasra sikerült sci-fi Civilizationhöz, a Bexond Earth-höz is. Pletykálnak még új Bioshockról, állítólag a Rockstar végre bemutatja a Red Dead Redemption 2-t (nahát, újabb folytatás), de azért ezekre ne fogadjon senki. Van viszont ez a MOBA nevű dolog, nagyjából akkora horderejű dolog, mint az MMO-k voltak pár éve. Kicsit följebb már említettünk egyet, most itt egy másik: a Battlebornt csak azért nem intézzük el egy vállrándítással, mert az a Gearbox rakja össze, aki az eleinte szintén igen vacaknak tűnő Borderlandst adta a világnak. De most komolyan, ön sem tudja, mi az a MOBA, mégis, ha megnézi ezt a videót, nem jön meg a kedve?

Jöjjön egy újabb cég, újabb kötelező elemekkel: a Warner idén sem hagy minket filmes-képregényes alapokra építkező átiratok nélkül. Kapunk új Batmant, lesz szó a Minecraft babérjaira törő Lego Worldsről is, és az sem kizárt, hogy végül mégis készül használható Mad Max-játék az aktuális film hangulati elemeit használva. Ez a játék amúgy az Index-szerkesztőség titkos kedvence, amit persze majd szénné lehet alázni, ha mégsem sikerül olyan jól, ahogy azt elvárjuk.

A híres kiadók közé sorolhatjuk még az EA-t is. Ők adják ki a Need for Speedet, és ki gondolná, idén újabb résszel állnak elő. Állítólag most nem lövik megint térden a többre érdemes, még mindig hatalmas rajongótáborral rendelkező játékot, de bizony az EA korábban is szegte már meg az ilyen ígéreteit. Lesz viszont új Mirror's Edge (a játék, ahol a játéktörténelemből kirívó módon nem dupla D-s mellméretű nővel kell rohangálnunk), a film közeledte miatt nem túl meglepő módon Star Warsból sem lesz hiány. És persze a sportjátékok aktuális epizódjairól is megtudjuk majd, hogy milyen fontos is az az észrevehetetlen hajszál, ami a tavalyi részhez képest változott.

A három nagy konzolcég – na jó, a két nagy plusz a Nintendo – tervei csak nagyrészt ismertek. Az tuti, hogy a Microsoft és a Sony is igazi játékúthengert mutat majd be, olyan tuti sikerekkel, mint a Halo 5, a Forza Motorsport 6, az Uncharted 4, az új Gran Turismo, esetleg egy új Ratchet & Clank játék, és az is biztos, hogy mindketten jó néhány percet töltenek majd a saját VR-ötletük reklámozására. Hogy igazán nagy durranás lesz-e bárhol (talán a Nintendo el tudná lopni a show-t az Android-alapúnak pletykált új gépével), az az idei E3 legnagyobb kérdése.

Nincs igazán vihar előtti csend, és fanyalogni sem nagyon lehet, hiszen a sok előre bejelentett és bemutatott játék legnagyobb része vidám két-három évet jövendöl. Ugyanakkor (ahogy minden évben, persze) most is úgy megyünk neki a show-nak, hogy azt kérdezzük: végre jön-e valami, ami a lassan 5 éve mozdulatlanságában fejlődő játékipart ellöki valamerre, hogy új területeket hódítson meg. Talán a VR, az nem lesz rossz. Persze ugyanezt mondtuk a mozgásérzékelésnél és a 3d-nél is. Egy hét múlva kiderül.