Ágnes
-1 °C
2 °C

A Halo és a Tomb Raider csak a kezdet

2015.06.15. 18:32

Néhány éve volt csak, hogy a Microsoft alig egyetlen óra alatt maga ellen fordított szinte mindenkit, akit érdekelnek a hardcore videojátékok – akkor a még meg nem jelent, új konzoljukról mondtak furákat. Most ilyen csemegékre nem számíthatunk, de az biztos, hogy bőven lesz mit nézni a cég idei E3-as konfenciáján.

Ha valahol, hát itt lesz új videó az új Tomb Raider játékról, és a Microsoft legalább fél tucat exkluzív, saját címről ránthatja le a leplet. Halo 5, Forza 6, Gears of War? Virtuális valóság, vagy végre kicsit több figyelem a pécés világnak? Új Xbox One változat? Itt megírunk mindent, ami fontos. Például azt is, hogy mi lesz az a teljesen új játék, amiről senki nem tud semmit. Autós játék lesz? Akciójáték? Egy új pasziánsz? Csupa izgalom! Magyar idő szerint 18:30-kor kezdődik a bemutató, élőben frissítgetjük ezt a cikket – ha jóval később olvassa, vegye úgy, hogy összefoglalót olvas.

2015-ben igen komoly játékfelhozatalra számíthatunk, hangzik el a színpadon, és máris belecsapunk a közepébe: az új Halo az első játék.

Nathan Fillion (Firefly, Castle) bedigitalizált arca egyelőre a legkomolyabb érdekesség. A trailer után a játékot látjuk, élőben. Gyönyörű, de az lenne a meglepő, ha a Halo 5: Guardian, az új Xbox erejét éppen megmutató játék nem az lenne. Persze itt is vannak fokozatok, a szemünk előtt darabokra szakadó űrváros pár éve még élő filmnek is elment volna.

A több főből álló csapatunknak parancsokat osztogathatunk, célpontokat jelölhetünk ki, egymás gyógyítására is felszólíthatjuk a társainkat. Elég csak rámutatni valamire, megnyomni a gombot, és már teszik is a dolgukat. Egészen addig, amíg valami különlegesen erős, a királynő angolját beszélő ellenség szét nem rúgja a fejünket. Még néhány gyors vágás, és a bemutatónak vége, a fejlesztők egyike, Josh Holmes lép a színpadra.

24 játékos játszhat majd egyszerre egymás ellen az új multiplayer-játékmódban. A Warzone nevű játékmód az összes eddig kiadott Halo-játék térképét tartalmazza, és és egy impresszív videóból az is kiderül, hogy a fejlesztők továbbra is arra törekszenek, hogy a legjobb konzolos FPS-multi fűződjön a nevükhöz.

Világpremier

A Metroid Prime készítőitől jön egy játék, és az Xbox One exkluzív játékról szóló videó első 20 másodperce már el is rabolta a szíveket. Egy harcos lány és a robotkutyája egy sivatagszerű, posztapokaliptukus világban harcol a robotok ellen. A kutya önfeláldoz, a néző elérzékenyül, de nyugi, a lelke tovább is vándorol egy új robotban úgy, hogy a lány egy kék golyót rak egy új robotba.

A Recore című játék lényege lesz ez valószínűleg: a core-t, vagyis a központi egységet újabb és újabb robotokba helyezve kell majd boldogulnunk egy igen kegyetlen(nek tűnő) világban.

Hoppá

Épp most jelentették be: az Xbox 360 (az előző konzolváltozat) játékok játszhatók lesznek az új konzolon, az Xbox One-on. Ez bombahír. Még akkor is, ha a rendszer idén karácsonyra lesz teljes valójában elérhető. Ezzel kellett volna kezdeni két éve, nem azzal, hogy folyamatos netkapcsolat kell majd a konzolhoz.

Közben érdekes videó megy az új kontrollerről, az Xbox Elite-ről is. Pontosabb irányítás, komolyabb testreszabhatóság, több gomb – ráadásul nemcsak Xbox One-hoz, de Windows 10-hez is. Azért is jó, hogy lesz egy új, drága és tökéletes kontroller, mert legalább lesz mit a földhöz csapkodni a szintén bejelentett Dark Souls 3 közben.

A Fallout Xbox One-on is arat

Az exkluzív dolgok után most jöjjenek azok, amelyek legfeljebb csak egy kicsit lesznek a Microsofté. A Fallout 4 például ilyen. Igaz, tegnap éjjel már láttunk belőle részleteket, de ki ne nézné szívesen a játékot, ami valószínűleg az év egyik legnagyobb durranása lesz, ha egyszer megjelenik novemberben. Főleg, ha az a részlet pont arról szól, hogy az általunk irányított főszereplő egy power armorban darálja le a raidereket és a deatclaw nevű szörnyeket. Nem tudja, miről van szó? Vegyen ki egy hét szabadságot november 10-től, és sétáljon át egy szebb világba.

 mic1

Hogy az Xboxhoz is legyen köze a dolognak: a pécén létrehozott modok (rajongói kiegészítések) az Xbox One-os változaton is működnek majd.

Lássuk, mit mutat az Electronic Arts

Jajj, Madden NFL, hát, remélem most nagyon örül mind a 22 magyar játékos. Valójában az EA Access nevű szolgáltatásról van szó, fix összegért tulajdonképpen bérletet váltunk a cég bizonyos játékaira. Például a Titanfall nevű játékot, mármint ha valaki még nem unta meg egy évvel ezelőtt. A tagok ráadásul 10 százalék kedvezményt is kapnak az Xbox One digitális boltjában az EA-címek árából. Az E3 idején minden arany Xbox Live tagsággal rendelkező játékos ingyen kipróbálhatja, mit tud az EA Acces.

  xbox

Új játékbejelentés is van: a Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2. Hát, nem az új NFS, de majd arról is lesz szó később, az EA saját sajtótájékoztatóján. Mindenesetre van abban is valami szépség, hogy kukoricák és zombik lövik egymást sugárfegyverekkel a Top Gun zenéjére. Highway to the danger zone!

Forza Motorsport 6, meg a többi

A játékot a Ford GT egy új modelljének leeresztésével kezdik, és a színpadra lép Henry Ford III, mert bizony manapság már nem fura, hogy egy videojátékkal próbálják megmutatni a gyártók, milyen jó kocsit raktak össze. De mi azért nézzük inkább, mit tud a játék.

A Forza új része szeptember 15-én jelenik meg, és a videó alapján, jó ég, hatalmas játék lesz, gyönyörű és gyors kocsikkal, fantasztikus pályákkal. Ahogy eddig mindig.

Aztán jön még pár videó (amit azonnal beillesztünk, amint felkerülnek a netre). Volt egy Dark Souls III bejelentés, aztán új videó a játékból, ami talán soha nem jelenik meg (Tom Clancy's The Division), vagy ha mégis, akkor korántsem lesz akkora nettó zsenialitás, aminek reméljük. Ugyanolyan fantasztikusnak tűnik amúgy, mint eddig, de hát a télapóban sem hiszünk.

A Ubisoft fejlesztője idén is elmondja a színpad közepén állva, hogy a Divisionben olyan ügynökökkel játszunk majd, akik New York egy lepusztult jövőbéli változatában vigyázhatják a szegény emberek boldogságát. Állítólag decemberben bétateszt kezdődik, de ugye mit is mondtunk a télapóról az előbb.

Hasonló kategória a Rainbow Six: Siege is: ha egyszer megjelenik, az ünnepnap lesz a játéktörténelemben, csak hát végre jelenjen már meg. A videó mindenesetre eléggé meghozta a kedvét mindenkinek, aki nyitott a kommandózásra és a túszok kiszabadítására.

Közben már a kisebb, de fontos indie játékok bemutatója megy, lesz egy halom érdekes, idióta vagy simán csak jól kitalált apróság, ha valakinek van Xbox One-ja, ne adja el, már csak ezek miatt se. Az ID@Xbox nevű program az indie fejlesztőknek segít eljuttatni a független dolgaikat a közönséghez, hogy pénz is legyen a dologból. A Gone Home fejlesztői például új játékkal jelentkeznek, a Tacoma hozza az első játék hidegrázós, rejtélyes felfedezését, nyomasztó hangulatát és persze újszerű, friss (független) látásmódját.

Szintén hasonló újszerűséget hoz majd a Beyond Eyes című játék, ahol a főhős nem látja, csak egyéb érzékszerveivel fogja fel a játékot maga körül. Ehhez érdekes ábrázolásmód kell, és a fejlesztőknek ez sikerült is: az illatokat jelző színes virágok, a harapós kutyát jelző hanghullámok mind úgy kerülnek elénk, hogy közben azért a világból magából is pont annyit látunk, ami a játékhoz kell.

Egy újabb dolgot nyúl le a konzolos világ a pécétől: a korai hozzáférést. Az Xbox Game Preview fejlesztés alatt lévő játékok egy szelektált kínálatát próbálhatják majd ki a jelentkezők, és ha akarnak, akár fizethetnek is majd a félkész játékért.

A korai hozzáférésről Dean Hall, a DayZ kitalálója beszél új játékáról. Egy idegen bolygón kell majd feltalálnunk magunkat egy játékban, ami nem is játék. Az Ion című játékban a fizika és a biológia szabályai érvényesülnek majd, és ha valaki, Hall össze tudja majd rakni ezt, hiszen a DayZ is összejött neki.

Lara megint nagyot szív

Ahogy sejteni lehetett, az új Tomb Raiderből is látunk részleteket. Szegény fiatal Ms. Croft az előző rész dzsungele után most a havas hegyekben él át válogatott borzalmakat, amikor ezt írom, épp egy jéglavina zuhog a nyakába.

 tomb

Sok minden nem változott, leszámítva, hogy most már egy hagyományos lavina is a hősnő nyomába eredt. Évtizedes frissességű játékelemek segítségével, szakadékokon szerencsés helyen hagyott oszlopokon átlendülve menekülünk, hát na, reméljük, ennél több is eszébe jutott a készítőknek. Mert oké elsőre jó vol... aha, Lara spagettipántos felsőben, na, jó lesz ez.

Ritkán látni ilyet

Van a retrónak az a szintje, ami talán már visszaás. Most például arról látunk bejelentést, hogy a maguk korában tényleg zseniális Rare-játékokat kapunk meg újra úgy, hogy Xbox One-on is játszhatjuk őket. Tehát azért jó, hogy van egy bikaerős konzolunk, hogy 10+ éves játékokkal használjuk ki a CPU erejének töredékét.

Szerencsére a Rare-nek van új játéka is, a zene és az első képek alapján (dzsungellel benőtt sziget, tábortűz maradéka, barlangrejtek, csontváz) valami kalózos dolog lesz. Nagyon remélem, a kalózók jók.

Hát na, vannak jó és rossz híreink. Kalózos játék lesz, kinccsel, hajóval, tengerrel, pallóról a cápák közé lökött szerencsétlenekkel, ágyúharccal, könnybe lábad a szem a hajónknak rontó másik hajó láttán. A rossz hír meg az, hogy mintha valami többjátékos borzalom lenne a Sea of Thieves. Kiderül később, szerencsére az E3 még csak most kezdődik.

Legendák születnek

A Fable Legends Xbox One-on és Windows 10-en is elérhető lesz, ráadásul állítólag a két platform játékosai egymással is játszhatnak. Sőt, itt derül ki, hogy a Microsoft baromi szorosan együttműködik az Oculus Rifttel, a VR szemüveghez egy Xbox kontroller is jár majd. Megjelenik majd a Microsoft Hololens is, ami egyelőre egy nagyon jól hangzó, újabb bejegyzés a VR-szemüvegek forradalmában.

Van szó a Minecraftról is. Tudják, ez az a játék, amit egy habókos svéd programozó kitalált, elkészített, aztán eladta egy nagy halom pénzért a Microsoftnak. Eddig nem nagyon lehetett tudni, hogy mi lesz a játék jövője, de most kiderült: a Hololensszel turbózzák fel, virtuális valóság lesz a kockákból épített világból.

  Untitled-9

És bizony tátva marad az ember szája, ahogy a semmiből megjelenik a világ hologramja, ahogy a szemüveges ember kimondja a parancsszavakat, és a szemünk láttára lesznek hegyek, várak és sivatagok a nappali közepén. Ha valami, ez tényleg új lehetőség a játékvilágban – persze kérdés, hogy egy Minecraftnél kevésbé zseniális is kreatív játékban mit ér ez a technológia.

  terep

Jöjjön a nehéztüzérség

Miután egy fél világot beszívatnak azzal, hogy az új Gears of War csak a régi részek felújított változatát jelenti, kiderül, hogy persze nem, és bizony lesz valami új is az xXboxos szcéna egyik legjobb világából.

A két szereplő mindenre felkészülve sétálgat a nyomasztóan sötét romok között, még poénkodnak is kicsit, de aztán persze elszabadul a pokol: a hatalmas viharban darabokra omlik körülöttük a világ, és épp az utolsó pillanatban sikerül bemenekülniük a biztonságot adó (hahaha) erőd pincéjébe. Ahol aztán igazán a nyakukba szakad a rossz minden értelemben, de hát erről szól a Gears of War, meg arról, hogy mindez gyönyörűen is néz ki.

Ennyi, de ez nem kevés

Phil Spencer zárja a Microsoft bemutatóját. Összefoglalja, amit megtudhattunk ma este: az Xbox One-ra komoly címek jönnek idén karácsonyig, ráadásul ha eddig azért nem váltott valaki 360-ról, mert félt, hogy nem fog tudni mit kezdeni az évek során felgyűlt játékaival, az most már tudja, hogy van remény, mert egy halom olyan lesz, amit átalakítanak majd úgy, hogy az új konzol is futtathatja őket.

Az igazi meglepetés elmaradt, talán a VR-szemüveg potens alkalmazása az, ami szakmai szemmel mutathat valami erőt. A visszafelé kompatibilitás komoly érv az olyan országokban, ahol az Xbox 360-tulajdonosok tényleg meg is vették a játékokat, tehát itthon talán nem kaptak a szívükhöz olyan sokan. Viszont nem lehetünk elégedetlenek, hiszen nagy halom játékot kapunk, ráadásul a konferencia csak a karácsonyig tartó időszakra, az addig megjelenő újdonságokra koncentrált. Az is elhangzott, hogy a Microsoft még nem lőtt el mindent, a következő pár napban még lesz mit megmutatniuk.