Játékokkal kap erőre a pc

2015.09.03. 17:15

Miért rak valaki Windows 10 operációs rendszert egy Apple Macbook számítógépre? Gondolkodás nélkül rávágnám a választ: a játékok miatt. Hiába adnak ki egyre több jó játékot az OS X-re, még mindig a Windows tud hiánytalan szórakozást nyújtani. Ezt mintha az iparági trendek is alátámasztanák. A berlini IFA elektronikai vásár nulladik napján szinte mindegyik számítógépgyártó a játékosoknak szánt szupererős gépeit mutogatta, és ők is elég nagy szerepet szánnak mint a Windowsnak, mind az Intel processzorainak.

Az Acer már tavasszal bemutatta a Predator laptopok és tabletek dizájnját, de a New York-i rendezvényükön még nem állítottak ki működő gépeket. Ennek talán az lehetett az oka, hogy meg akarták várni az Intel legújabb Skylake processzorát, amiben elképesztő erő lakozik. A Predator 17 és 15 modelleknek 17,3 illetve 15,6 colos kijelzőjük van, amiket full HD és 4K felbontásban kaphatunk meg, és minkettőben Intel Core i7 a processzor, Nvidia GeForce GTX980 grafikus csippel. Az már a vevőtől függ, hogy az akár 32 GB-os RAM-ban és 512 GB-os SSD-ben meghatározott maximumot kihasználja-e. Főleg hogy az alapár 1799 illetve 1599 euróról indul, ami eleve elég magas.

A tajvani gyártó abban is jó lehetőséget lát, hogy mobil(-abb) eszközöket kínáljon a gémereknek. A Predator 8 tabletre négy hangszórót és rezgő motorokat szereltek a jobb játékélmény érdekében, valamint Intel Atom x7 processzort és full HD kijelzőt. A 349 eurós tablet mindezek ellenére is elég könnyű, a hangszórói is jól szólnak, de a szokatlan forma miatt nem tűnik túl kényelmesnek a tabletet kézben tartani.

Az Acernél a legmenőbb új eszköz a Revo Build nevű moduláris számítógép volt, amit ugyanúgy össze kell majd legózni, mint a Google laborjában épülő Project Ara mobilokat. A felhasználóknak csak egymásra kell pakolni a különböző kiegészítőket, persze a fő egységgel kezdve, hiszen abban lesz a processzor, a RAM és más kulcsfontosságú alkatrészek, ezek nélkül ugyanis nem működne a számítógép. Később igény szerint lehet hozzáadni hangmodult, merevlemezeket és akár vezeték nélküli energiatárolót is. 

Nem csak játék a világ

Ahogy haladtunk előre az IFA sajtónapján, úgy került elő sorra a többi játékgép is. Az Asusnál a ROG termékvonal bővült a G752-es modellel, amire alapból Windows 10-et telepítenek, és a négymagos Intel Skylake processzor mellett Nvidia GTX 980M gondoskodik a játékok meghajtásáról.

Náluk a legnagyobb meglepetést az új GX700 sorozat bejelentése okozta, ebben a laptopban ugyanis folyadékhűtés vezeti el a hőt a csipektől, ami egészen egyedi ötlet - csak éppen várni kell még a megjelenésre. A hűtés plusz külső egységet igényel, ami kissé problémásnak tűnik egy laptop esetében, ugyanakkor az is igaz, hogy a játékosok általában asztali gép helyett használják a laptopjaikat, nem a térdükre fektetve.

Az Asusnál egy kivételesen erős tablet is megára vonta a figyelmünket. A stílusos Zenpad S 8.0 kijelzője 2K felbontású, és erre stylusszal is tudunk firkálni, a két előlapi hangszóró pedig DTS-HD minőségű hangot présel ki magából. Az igazán nagy dobás azonban a 4GB RAM, amivel az Asus megint csak megelőzte a konkurenciát. Ennyi memóriával felszerelkezve aligha kell az Androidon a programok akadozásától tartani.

Mi kell a gémernek?

Ezt a kérdést tették fel a Lenovo késő esti bemutatóján, és a kollégákkal már annyira fáradtak voltunk, hogy rögtön egészen más dolgokra gondoltunk: vastag redőny, olcsó sör, tortilla és rengeteg pornó. De a válasz ennél sokkal hétköznapibb volt: késleltetésmentes reakció, brutális processzorerő, jó kijelző. Az Ideapad Y700 játékoslaptopban is Skylake proci lesz, akár 16 GB RAM-mal és full HD vagy 4K kijelzővel.

Persze a Lenovónál sokkal erősebb az üzleti vonal, és a vállalati megrendelőknek szánt Thinkpad gépek bemutatásakor fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy még mindig erősen él az IBM öröksége, ami ebben a sorozatban a hardver ellenállóképességét jelenti. Az asztali gépet és a laptopot is ledobták a földre, és óvatosan rájuk álltak. Persze messze nem olyan vehemenciával, ahogy egy megkattant irodai munkás képes tombolni, mint például a Hivatali patkányok című filmben, amiben elég csúnyán elbánnak egy nyomtatóval.   

A Toshibánál nem volt spéci játékosoknak szánt laptop, de azért az új Satellite Radius 12, amit 4K kijelzővel, Core i7 procivel, 8 GB RAM-mal és 512 GB SSD-vel szereltek fel, valószínűleg elég fürgén futtatja majd a pasziánsznál pár fokkal komolyabb játékokat is, ha a boltokból az irodisták asztalára kerül.

Ez volt a nulladik nap, reggeltől este tízig tartó sajtótájékoztatókkal, szerte a városban. Hamarosan beszabadulunk az IFA területére, hogy közelebbről is megnézzük a kiállított eszközöket.  • Hírek
  • Megtakarítás