A Safari 4 tényleg a leggyorsabb böngésző a világon

2009.02.25. 18:25 Módosítva: 2009.02.25. 18:26
A Safari az Apple gépein emberemlékezet óta az alapértelmezett és legnépszerűbb böngésző, de a pécés piacra nem igazán sikerült még a betörés. A legutóbbi, hármas verzió volt az első, ami elkészült pécére is, de az első béta annyira instabil volt, hogy elvette azoknak is a kedvét a véglegestől, akik egyébként kíváncsiak lettek volna rá. Az Apple most új inváziót indított a Safari 4-gyel, aminek célja Macen az egyre erősödő Firefox visszaverése, pécén pedig ismét csak annyi, hogy megvessék a lábukat a piacon.

Ránézésre a Safari 4 leginkább a Chrome-ra hasonlít, ugyanúgy megspórolja a felső menüsort (illetve belerejti két ikonba a sarokban), és az ablak fejlécére teszi rá a megnyitott oldalak füleit. Az URL-mező, egy Google-keresőmező, előre-hátra-újratöltés gombok, plusz pár ikon; ennyiből áll a teljes kezelőfelület.

Első indításnál rögtön szembejön az egyik látványos újítás, a Top Sites, ami olyasmi mint a Chrome vagy az Opera gyorshívója: a leggyakrabban látogatott oldalak közül teszi az egyébként üres nyitóoldalra hatot (vagy 12-t, vagy 24-et, ahogy beállítjuk), kicsinyített képekkel, azzal a tartalommal, ahogyan a legutóbb betöltöttük. Ügyes megoldás, hogy folyamatosan figyeli, frissül-e valamelyik oldal a Top Sites válogatásunkban, és ha igen, azt kis csillaggal jelzi a sarokban.

Nem maradhatott ki az Apple névjegyének számító Cover Flow sem, a Macről és iPhone-ról ismert megoldással lapozgathatunk a könyvjelzők, vagy a böngészés előzményei között, ami látványos megoldás, bár hosszú távon valószínűleg hatékonyabb egy sima szöveges lista.

coverflow safari

A hivatalos oldal hosszasan sorolja a további újításokat, és meg sem áll a számolásban 150-ig, igaz, ebből a „van RSS olvasó" mérsékelten bombasztikus innovációja egymaga 11 pontot tesz ki. Az azonban kétségtelen, hogy sok hasznos apróság is bekerült a böngészőbe, például az éppen inaktív betöltött oldalakról is jönnek infók a felső fülön keresztül (a Gmail ott jelzi, hány új levél érkezett és hasonlók), vagy a mostanában szokásos, keresővel felturbózott, mindentudó, a júzer gondolatát kitaláló (kitalálni próbáló) URL mező is megjelent.

És persze ott van az Apple-re hagyományosan jellemző elegáns megjelenés (vagy ízlés szerint: felesleges csicsa), amit a cég más termékeihez hasonlóan lehet imádni vagy gyűlölni, de az biztos, hogy egyedivé, és száz közül is felismerhetővé teszi a böngészőt.

Need for speed

A Safari 4 a világ leggyorsabb böngészője! - harangozták be az első publikus bétaverziót, bár a szlogen erejét némileg gyengíti, hogy ugyanezzel szokták hirdetni az Operát és a Chrome-ot is. A négyes Safari mindenesetre valóban gyors, legalábbis érzésre; nyoma sincs a a modemes időkre emlékeztető kínos darabosságnak a nagyobb, összetettebb oldalak betöltésénél, csak bumm, és már ott is van az orrunk előtt.

interface safari

Cserébe - ahogyan például a Chrome-nál - maga a böngésző betöltődése tart elég sokáig, és az erőforrásokkal sem bánik takarékosan a program. Memóriából egy-két oldal megnyitása mellett is 150-200 megabájtot evett, a processzorterheléséből pedig 15-20 százalékkal vette ki a részét akkor is, amikor éppen nem csinált semmi különöset (sőt, néha minden látható ok nélkül 60-70 százalékra is felugrott ez a szám, ami már eléggé betesz minden párhuzamosan futó alkalmazásnak). Persze ilyenkor mindig észben kell tartani, hogy ez még tesztverzió, csak javulhat a végleges megjelenéséig.

Hogy a gyorsaságérzetet a gyakorlatban is ellenőrizzük, a már több tesztben is használt SunSpider tesztet vetettük be, ami a javascriptek futtatásának sebességét méri (általában ezek lassítják le leginkább az oldalak betöltődését). Itt a Safari 4500 ms körüli eredményt futott, tisztán megverve az eddigi bajnok Chrome-ot (5000 ms) és a Firefoxot (6400 ms).

A fölény azért ennyire nem egyértelmű, a Cnet tesztjében például még mindig a Chrome volt a leggyorsabb, de az Explorer-Firefox-Opera triót náluk is verte az új Safari. Az mindenesetre biztos, hogy nem szemfényvesztés a sebességérzés, a böngésző tényleg gyors. A webes szabványokkal való kompatibilitást mutató Acid 3 tesztben már az előd hármas verzió is leverte a tősgyökeres pécés böngészőket, a négyes viszont egyenesen verhetetlen: tökéletes, 100 pontos eredményt adott.

topsites safari

Sokat hozott, de nem eleget

A Safari 4 tehát gyors is, elegáns is, jól jeleníti meg az oldalakat, nem is fagy sűrűn (egyszer omlott csak össze eddig fél nap alatt), vagyis semmi olyan nincs benne, ami miatt nem érné meg átállni rá. A gond az, hogy olyasmit sem mutat fel, ami miatt megérné váltani, hiszen minden komolyabb trükkje ismerős lehet már valamelyik konkurens böngészőből.

A Chrome példája megmutatta, hogy a menő fejlesztő neve még kevés ahhoz, hogy tömegesen hozzon felhasználókat, így önmagában az Apple logó sem lesz elég a Safarinak a pécés sikerhez. Mindenesetre annyit biztosan elértek, hogy összehoztak végre egy pécés böngészőt, ami tud annyit, mint a többiek a mezőnyben; erre építkezve a következő verziónál már összpontosíthatnak arra, hogy megmutassák, olyasmiket is tudnak, amit a többiek nem.  • Hírek
  • Bankszámla