Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Dugófigyelő magyar alkalmazás a Cebiten

2009.03.03. 14:31
A Cebiten mutatták be az UTV és az Artklikk Kft. közös, mobiltelefonra kifejlesztett szolgáltatását, amivel a budapesti autósok könnyebben közlekedhetnek. A fejlesztés 27 budapesti csomópontban elhelyezett 88 kamera képét továbbítja majd a közlekedők mobiltelefonjára.

Az alkalmazás révén a Budapesten közlekedők a forgalmi szempontból legérzékenyebb pontokról kaphatnak valós idejű képet. A megoldás lehetővé teszi az optimális útvonal kiválasztását, és tömeges alkalmazása esetén hozzájárulhat a forgalmi torlódások számának csökkenéséhez. A Cebiten debütáló alkalmazás Budapest sematikus térképét jeleníti meg a felhasználó mobiljának kijelzőjén, ezen piros gömbök jelölik a kamerákkal lefedett csomópontokat. A helyszínt kiválasztva a mobilkészülék kijelzőjén megjelenik a forgalom képe, és a 4 kameraállás közül a felhasználó megkeresheti az őt érdeklő irányt. A rendszer a mozgóképet a mobiltelefon képességeihez mérten automatikusan igazítja a készülékhez.

Az új szolgáltatáshoz a tartalmat és az ötletet a Mobilkép Kft. és a Magyar Plastiroute Kft. által közösen üzemeltett www.utv.hu weboldal generálta. A szolgáltatás használói most még csak néhány, de később mind a 27 jelentős budapesti csomópont képeit elérhetik. A CeBIT-es bemutatkozás után hamarosan elkezdődik az alkalmazás Magyarországi tesztelése is.

Az utv.hu átlagosan közel 100 ezer látogatót szolgál ki havonta. Tavasszal a fővárosi helyszínekhez 4 balatoni is csatlakozik majd, 16 kamerával.