Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hamarabb jöhet a Snow Leopard

2009.03.09. 13:40 Módosítva: 2009-03-09 13:46:25
Egy amerikai blog szerzője úgy véli, június nyolcadikán mutatják be az Apple legújabb operációs rendszerét. Több jel is utal arra, hogy valami történik nyáron a Snow Leoparddal, csak az nem biztos, hogy a végleges verziót kapjuk készhez.

A Mac OS X következő verziója, a Snow Leopard várhatóan idén nyáron érkezik. Egészen pontosan június nyolcadikán, legalábbis erre a következtetésre jutott a Baltimore Sun szerzője, David Zeiler. Az újságíró az Apple a Day blogban írta le a dátumot, amiben figyelembe vette a kaliforniai cég utóbbi időkben tapasztalt bejelentési gyakorlatát, valamint azt is, hogy az időpontra valaki kibérelte a San Francisco's Moscone Centert. Az Apple 2003 óta ebben az épületben tartja a Worldwide Developers Conference-t, így nem okozna nagy meglepetést, ha idén is Steve Jobs cége lenne a bérlő.

Valamit be kell jelenteni

Márpedig a WWDC a januári Macworld Expo mellett jellemzően a nagy bejelentések helyszíne. Például itt beszélt először hosszabban Jobs a Snow Leopardról, a Mac OS X 10.6-ról, sőt azt is elmondta, hogy körülbelül egy éven belül piacra kerül az operációs rendszer.

Bár az Apple még nem jelentette be a WWDC idei hivatalos dátumát, tavaly például június 9-től 13-ig tartott az ötnapos rendezvény, 2007-ben június 11-től 15-ig, 2005-ben pedig június 6-tól 10-ig. Volt persze már olyan, hogy felborult a menetrend, 2006-ban augusztusban volt a konferencia, mert az Apple megvárta az Intel új Xeon processzorait, hogy legyen mit belerakni az akkor bemutatott Mac Prókba.

Jobs feltűnhet

Mindenesetre Zeiler most talált egy "corporate meeting" bejegyzést a Moscone naptárában június hattól 12-ig. A szakértő szerint mivel hatodika szombat, és az Apple-nek legalább két nap kell a kiállítás berendezéséhez, várhatóan nyolcadikán lesz a Snow Leopard premierje. Ezután Zeiler megnézte az Amazon könyvlistáját, hogy kiderítse, mikor várhatók az első, Snow Leopardról szóló könyvek: a dátum június közepe, vagyis éppen a WWDC várható időpontja után lesznek megvásárolhatók, ami tovább erősíti a Baltimore Sun szerzőjének gyanúját.

A júniusi premier azért is lehet fontos, mert Steve Jobs ekkorra ígérte visszatérését a céghez, ha tehát a vezér felépülése a várt ütemben zajlik, már ő mutathatja be a Snow Leopard képességeit. Egy dologgal azonban nem számol Zeiler: mivel ez egy fejlesztői konferencia, könnyen lehet, hogy a WWDC-n csak egy korai, elvihető verzióját mutatják be az operációs rendszernek, hogy a partnerek megismerhessék azt, és legyen idejük fejleszteni rá. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a vásárlók csak év végétől vihetik haza az új Leót, körülbelül akkor, amikor a Windows 7 is piacra kerül.