Mindent ki lehet kapcsolni a Windows 7-ben

2009.03.09. 11:40 Módosítva: 2009.03.09. 11:42
Nem egyértelmű, hogy miért, de az új Windowsban egy rakás programtól megszabadulhatunk majd, ha nincs rájuk szükségünk. Sokan jogi okokat feltételeznek.

Múlt héten derült ki, hogy az Internet Explorer legújabb verziója, a 8-as letiltható lesz a várhatóan idén érkező Windows 7-ben. Nem sokkal később azonban maga a Microsoft közölte, hogy a böngészőn kívül egy rakás másik szolgáltatási is ki lehet majd kapcsolni.

features.png

Üresebb Windows

A júzer egy külön ablakban tudja majd beállítani, hogy mire nincs szüksége. Egyszerűen megnyitja a Windows Features panelt, ahol pipával tudja jelezni szándékát. A Microsoft saját blogján ismertette a döntés hátterét: mint arról a cég beszámolt, számos olyan képesség volt a Vistában, amikre sok felhasználónak nem volt szüksége, azonban a kikapcsolásukra nem volt lehetőség. Emiatt a felesleges alkalmazások teljesen indokolatlanul vettek el erőforrást a többi programtól. Mostantól azonban akinek nem szimpatikus a Windows Media Player, a Windows Media Center, a Windows Search vagy az XPS Viewer, az egy gombnyomással kiütheti a programokat.

„Ha a kijelölést megszüntetjük, az alkalmazások használhatatlanok lesznek" - közölte a Microsoft blogján. „Ez azt jelenti, hogy a fájlok nem töltődnek be az operációs rendszerrel, ezért a felhasználók nem is tudják elindítani azokat. A programok azonban az operációs rendszerben maradnak, így ha valaki mégis újra kijelölné a nem használt szoftvereket, nem kell majd a telepítő dvd-t elővennie. Számos visszajelzés alapján döntöttünk úgy, hogy a nem kívánt fájlokat a gépen hagyjuk".

Versenyelőny nélkül

A Microsoft nem közölte, hogy jogi akadály miatt hozták-e meg ezt a döntést. Mint ismert, a redmondi cégnek többször kellett már bíróságra mennie azért, mert sok alkalmazást ad operációs rendszere mellé, ezzel nehezítve a piaci versenyt. Az mindenesetre látszik, hogy főleg olyan programokat lehet majd kikapcsolni, amik éles versenyben vannak vetélytársaikkal: például az Adobe pdf-jét támadó XPS-t, vagy az Explorert, aminek számos trónkövetelője akad.

De nem csak letiltható programok lesznek, egy rakás alkalmazás eltűnik az operációs rendszerből. A fotógaléria, a levelező-, valamint a filmszerkesztő szoftver eddig a Windows része volt, mostantól ezeket külön kell letölteni a Windows Live-on keresztül.  • Hírek
  • Árfolyam