Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Elhomályosítanák a Google Maps épületeit

2009.03.12. 09:24
Egy kaliforniai törvényhozó szerint egyes épületeknek nem szabadna látszani a Google Mapsben, ezeknél egyszerűen el kéne mosni a képet. Szerinte ez a lépés fontos lehet a terrorizmus elleni harcban.

Ha ez a terv megvalósulna, akkor többek között az iskolák, a kórházak, a templomok és a kormányzati épületek csupán elmosódott foltok lennének a térképen. Ez viszont egyfelől kevésbé használhatóvá tenné például a Google Earthöt vagy a Google Mapset, és hatalmas munkával is járna - adta hírül a Cnet.

Joel Anderson kaliforniai republikánus képviselő szerint az olyan programok, mint a Google Maps vagy a Google Earth a terroristák segítségére lehetnek a támadások megszervezésében. „Úgy tudjuk, hogy a tavalyi Mumbai támadásokban a terroristák a Google Mapset használták, hogy kiválasszák a célpontokat, illetve hogy információkat szerezzenek róluk. Nem hinném, hogy segítenünk kéne ezeket az embereket." - nyilatkozta Anderson. A Google szóvivője, Elaine Filadelfo elmondása szerint a cég reméli, hogy meg tudja tárgyalni Andersonnal a javaslatokat.

A Google már elhomályosított egy-két épületet, többek között olyan amerikai katonai épületeket, melyek az utcákra néznek, valamint 2007-ben India is kezdeményezte, hogy a kormányzati- és katonai épületeket mossák el. Továbbá a személyiségi jogok védelmében még tavaly elhomályosították a Google Maps utcai nézetében látható emberek arcát.