Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Hamis navigációs szoftverek miatt razziáztak

2009.03.24. 16:49 Módosítva: 2009-03-24 23:47:39
Szervizekben razziázott a Vám- és Pénzügyőrség, a házkutatások során hamis Nav N Go iGO 8 navigációs szoftvereket tartalmazó számítógépeket foglaltak le. Az utóbbi időben jelentősen elszaporodtak a szervizekben tapasztalt visszaélések, amelyek súlyosan károsították a fogyasztókat.

Megszaporodtak a lakossági bejelentések a hamis Nav N GO navigációs szoftverek miatt. Ezek feltárására az IPR Consulting, a program márkavédelmi képviselője vizsgálatokat indított, melyek súlyos visszaéléseket tártak fel: egyes szervizekben illegális, tört szoftverekre cserélték a fogyasztók eredeti Nav N Go iGO 8 termékeit.

A vizsgált ügyek jellemzően hasonlóak egymáshoz: a vásárlók külön vásárolták a dobozos, eredeti Nav N Go iGO 8 navigációs szoftverüket és külön a PDA készülékeket. A telepítést követően azonban különböző kompatibilitási problémák merültek fel, ezért felkeresték a szervizeket. Ott a viszonylag egyszerű problémát nem tudták megoldani, ezért az eredeti Nav N Go kártyán lévő szoftverállomány egyes részeit lecserélték tört verziókra. A fogyasztók akkor szembesültek az átveréssel, amikor a hivatalos terméktámogatási weboldalon szerették volna regisztrálni szoftverüket a terméktámogatásért.

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai egy budaörsi és egy budapesti szervizben végeztek ellenőrzéseket. A budaörsi nagy szerviztelephely egyik számítógépén egyértelműen tört Nav N Go iGO 8 szoftvereket találtak, míg egy másik számítógépen a vámosok érkezése után néhány perccel lett törölve egy navigációs szoftver - további szakértői vizsgálatokon kerül megállapításra, hogy mi indokolta a sietős törlést. A Westend üzletház egyik szaküzletében tucatnyi navigációs szoftver került elő a számítógépről, a különböző Nav N Go szoftver törések széles választékát felvonultatva. A Vám- és Pénzügyőrség mind a két szervizben lefoglalta a jogsértő termékeket.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete ismét arról tájékoztat, hogy megszaporodtak a visszaélések ezért felkéri a kereskedőket, hogy legyenek körültekintők. Egyben figyelmezteti a vásárlókat, hogy a terméktámogatási lehetőségeket egyben szoftverük eredetiségét a naviextras.com weboldalon ellenőrizhetik.

A márkaképviselet tanácsai:

  • Fogyasztók számára tesztelhető DEMO verziójú Nav N Go szoftver nem létezik. Az ilyen licenccel rendelkező készülékek esetében biztos lehet benne, hogy a szoftver tört. A felirat a szoftver licence menüpontja alatt olvasható.
  • Néhány esetben régebben a Nav N Go partneri felhasználásra biztosított időkorlátozásos licenceket is. Ilyen esetben az „About me" oldalon meg kell jelennie a lejárat dátumának is. A megjelent dátumon túl a szoftver nem működhet, ha mégis, akkor egy tört verzió. Külföldi ellenőrzések során már felbukkant olyan verzió, amelynek a licenc száma nem is volt olvasható a menüből, az ilyen szoftverek egyértelműen illegálisak.
  • PNA készülékek esetében a licencszám felett a készülék brandjének megfelelő feliratnak kell szerepelnie, amely megegyezik a készülék nevével is.
  • iGO My way vagy Nav N Go iGO 8 „dobozos" szoftver önállóan csak eredeti csomagolásban forgalmazható. Az Nav N Go iGO 8 szoftverek biztonsági matricával vannak ellátva!
  • A „noname" PNA, PND készüléken egész biztosan nem lehet legális Nav N Go szoftver. Gyanakodjon akkor is, amikor autóba építhető „noname" készülékekhez kínálják a Nav N Go szoftvereit. A legtöbb PNA, PND készülék még nem rendelkezik Nav N Go iGO 8 szoftverrel - erről érdemes tájékozódni még a vásárlás előtt, annál is inkább, mivel a naviextras.com oldalon elérhető térképfrissítések és tartalmak kizárólag eredeti Nav N Go szoftvertermékekkel együtt használhatók.
  • Ne vásároljanak felelőtlenül interneten vagy apróhirdetésekben, aukciókban szereplő Nav N Go szoftvereket. Ezek a szoftverek csak igen kevés esetben eredetiek - követelje az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét. Ha kételkedik, a Nav N Go márkavédelmi képviselete örömmel segít.