Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Itt a konzol nélküli videojáték

2009.03.25. 13:42 Módosítva: 2009.03.25. 15:12
Kedden mutatták be San Franciscóban az OnLive nevű játékszolgáltatást, amivel már letölteni se kell az adott programot, sőt még hagyományos értelemben vett konzol sem kell a játékhoz, csak televízió és netkapcsolat. A szolgáltatás még idén elindul, de többen máris kétlik, hogy sikeres lehet.

Az OnLive-ot a San Franciscóban megrendezett Game Developer Conference nevű szakmai rendezvényen mutatták be. A rendszer segítségével online játszhatunk kedvenc játékainkkal úgy, hogy a játékok távoli szervereken futnak, a felhasználóhoz pedig csak a hang- és videojel jut el. Ennek fogadásához szükség van egy apró, mikrokonzolnak nevezett hardverre, de hagyományos játékkonzolra nincs szükség. A fejlesztők szerint az OnLive forradalmasítani fogja a játékipart – adta hírül a BBC.

„Nincs szükség nagy teljesítményű hardverre, nincsenek végtelen letöltések, lemezek, csak az igazi játékélmény” – mondta az OnLive-ról Steve Perlman, a szolgáltatást fejlesztő cég vezetője. A válallat az utóbbi három évben olyan tömörítési eljáráson dolgozott, amivel a játékok távoli szervekről futhatnak. Azt ígérik, hogy 1,5 megabites netkapcsolattal már szaggatás nélkül élvezhetjük a játékokat hagyományos felbontásban, 5 megabites kapcsolattal pedig akár hd minőségben. A szolgáltatáshoz olyan kiadók csatlakoztak már, mint a Ubisoft, az Electronic Arts, a THQ vagy az Atari Interactive.

A szolgáltatást illetően megoszlanak a vélemények, egyesek szerint az OnLive a jövő, viszont sokan szkeptikusan állnak a dologhoz, és úgy vélik, hogy az ötlet jó, de még nem kivitelezhető. Megkérdeztünk néhány hazai játékipari szakembert (fejlesztőket és kiadókat vegyesen), de egyikük sem tudott részleteket mondani a rendszerről, mivel hozzájuk is a napokban jutott el a szolgáltatás híre. Pedig az OnLive zárt bétatesztje már folyik, nyártól nyilvános bétateszt kezdődik, és Perlmanék még idén szeretnék bevezetni a rendszert. Hogy mennyibe fog kerülni az OnLive használata, egyelőre nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy forgalomfüggő netkapcsolat esetén igencsak megdobja majd a számlát.

Bényi László, az 576 KByte főszerkesztője szerint akkor lesznek igazán bajban a készítők, ha a szolgáltatás sikeres lesz. A játékokhoz ugyanis erős 3D-támogatás kell, rengeteg erőforrás, ami előállítja a valós időben változó képet. Ez nagyon lefoglalhat egy erősebb gépet is, vagyis hihetetlenül erős szerverpark kell ahhoz, hogy az OnLive ki tudjon szolgálni egyszerre pár százezer játékost. „Ha tényleg sikeres lesz a szolgáltatás, előfordulhat, hogy nem tudja majd kiszolgálni a felhasználóit” – fogalmazott Bényi.