Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Díjazták a legjobb független játékokat

2009.03.27. 15:35 Módosítva: 2009-03-27 15:39:50
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Independent Games Festival Awards nevű rendezvényt, melyen a legjobb független játékfejlesztők kaptak díjat. Idén a legnagyobb elismerést egy mesevilágban játszódó kalandjáték, a BlueBerry Garden vitte el.

Idén 226 játék vett részt a versengésben, és további 145 diák munkája küzdött egy ösztöndíjért. A rendezvény szervezői szerint ez mutatja, hogy megszaporodtak az utóbbi időben a független játékfejlesztők. „Ha ezek a játékok széles körben is elterjednek, az emberek látni fogják, hogy apró, ám hihetetlenül tehetséges csapatok kis költségvetésből jobb játékokat tudnak csinálni, mint a nagy cégek, akik milliókat ölnek egy játékba” – mondta Steve Swink, a független játékokat fejlesztő Flashbang Studios embere. Az IGF vezetője, Simon Carless szerint a független játékok egyre szélesebb körben elterjednek, a kérdés csak annyi, hogy milyen lesz a vásárlók érdeklődése – adta hírül a BBC.

A díjakat szerdán adták át, a legnagyobb elismerést, a Seumas McNally-díjat egy svéd fejlesztő játéka, a BlueBerry Garden kapta. A 30 ezer dollárral járó elismerést elnyerő Erik Svedang elmondta, hogy játékát a svéd erdők és a természet ihlette. „A játék a természetről és a természet szépségéről szól, mindez beleültetve egy egyedi képi világba” – fogalmazott. Svendag a kapott pénzt egy új játék fejlesztésére fogja felhasználni.

Közönségdíjat is osztottak, melyet idén a Data Realms fejlesztése, a Cortex Command vitt el. Idén osztottak először innovációs díjat is. Ezt olyan játékok kaphatják meg, melyek az eddigiekhez képest egészen más irányba tolják a játékokról kialakult képet. Az első győztes Jason Rohrer volt, Between című játékával.

A második legnagyobb elismerést a Machinarium nevű kalandjáték kapta mely teljes egészében kézzel rajzolt képekből áll. „Régi filmekből, videojátékokból valamint az anyatermészetből merítem az ötleteimet” – mondta játékáról a cseh fejlesztő, Jacob Dvorsav. A legjobb hangeffekteket tartalmazó játék is kapott díjat, ezt a Digital Eel által fejlesztett Brainpipe vihette haza.

Az idei fesztiválra rekordmennyiségű tanuló (összesen 145, 15 százalékkal több mint tavaly) küldte be munkáját, három kontinensről. A nyertes a The Power of Paint című játék lett, melyet hat amerikai diák fejlesztett.