Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Frissült a Windows XP kalózlebuktató programja

2009.03.27. 07:26
Az új WGA több lopott termékkulcsot és aktivációs trükköt ismert fel. A héten kezdődik az automatikus terjesztése.

A Microsoft frissítette a WGA program Windows XP Professional operációs rendszerekhez szánt változatát, írta meg az ITcafé.

Idegesít

Az új verzió, aminek terjesztését az automatikus frissítésen keresztül a héten kezdik meg, naprakészebb, mint elődje, és lebuktatja az újabb lopott és hamis termékkulcsokat, valamint termékaktiválási trükköket is.

Az érvényesítő és értesítő részből álló eszköz a kalózmásolatokat használókat rendszeresen felbukkanó figyelmeztetésekkel noszogatja a termékek legalizálására. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a bejelentkezés előtt, illetve azt követően a tálca feletti asztalterületen a szoftver rendszeresen figyelmezteti a felhasználót arra, hogy „valószínűleg szoftverhamisítás áldozatává vált". Ezen felül elfeketíti az asztalt: bármilyen háttérkép is volt beállítva, a program azt lecseréli. És bár ekkor is meg lehet változtatni a hátteret, nem érdemes, mert óránként visszaáll a feketeség - egészen addig, amíg nem sikerül validálni az XP-t.

Mindezek mellett felbukkan az asztal jobb alsó sarkában a „levakarhatatlan figyelmeztetés", egy átlátszó grafikus értesítés, amelyet nem lehet eltüntetni. A vízjeltől annyiban különbözik, hogy nem a háttéren található, és ezért kerülhetnek alá ikonok is, melyekre gond nélkül lehet kattintani, de az ablakok kitakarják. A fekete hátteret tulajdonképpen azért vezették be tavaly augusztusban, hogy még szembetűnőbb legyen ez a figyelmeztetés.

Csak a Próra

Kochis bejegyzése szerint az új kiadásban megint egyszerűsítették a figyelmeztetéseket feldobó Notifications (WGA-értesítések) telepítésének folyamatát. A program - már ha aktív az automatikus frissítés - magától letöltődik a rendszerre, majd az első újraindítás után egy ablakban jelzi, hogy települni szeretne; a felhasználó ekkor választhat, hogy él-e a lehetőséggel.

Azok, akiknél egy korábbi verzió már telepítve volt, ezt az ablakot nem fogják látni, az ő rendszerükön a termékkulcsok adatbázisa frissül csak, a háttérben, automatikusan. Ez a procedúra tudomásunk szerint eddig is így működött, ezért nem teljesen világos, hogy milyen egyszerűsítés történt most.

Az eszköz a Home kiadásra nem, csak a Windows XP Professional verzióra (illetve az arra épülő rendszerekre, a Tablet és Media Center Editionre) települ, mivel „ezt lopják a leggyakrabban".