Fülöp, Evelin
15 °C
26 °C

A magyarokat nem hatotta meg az Explorer 8

2009.04.06. 10:14 Módosítva: 2009-04-06 10:14:49
A magyar internetezők nem tértek át tömegesen a Microsoft böngészőjének új verziójára. A program részesedése nem tudta áttörni az egyszázalékos lélektani küszöböt.

Két hete tette elérhetővé a Microsoft az Internet Explorer nyolcas verzióját, az adatok azonban azt mutatják, hogy a magyar felhasználókat a böngésző legújabb változata nem hozta lázba. Igaz ugyan, hogy – amint a Gemius SA internetes piackutató adataiból kiderül – a megjelenését követő másfél hétben megduplázódott a program részesedése, de még mindig csupán 0,8 százalékon áll.

Döntetlen

Magyarországon a Firefox-IE háború döntetlenre áll. A Mozilla böngészőjének különböző verzióit az internetezők 47,5, az Internet Explorer kiadásait pedig 47,7 százaléka használja. Az egyes programverziók versenyében a rangsor a következőképpen alakul:

Firefox 3.x (41,8%)

IE 7 (27,2%)

IE 6 (19,7%)

Firefox 2.x (4,6)

Opera 9.x (2,5%)

Chrome 1.x (1,2%)

Firefox 1.x (1,1%)

IE 8 (0,8%)

Safari 3.x (0,3%)

Mozilla 1.x (0,2%)

Safari 4.x (0,1%)

Bár egyáltalán nem elsöprő gyorsasággal, de az Internet Explorer 8-nál annak idején mégis jóval lendületesebben terjedt a magyar internetezők körében a Firefox 3, ami a kiadását követő két hétben 5,8 százalékos részesedésig jutott. Igaz, a Mozilla böngészőjének új verzióját júliusban nagy felhajtás és egy sikeres letöltési világcsúcskísérlet is kísérte.

Az Internet Explorer 8 lomhább térnyerését indokolhatja, hogy az automatikus frissítésen keresztüli terjesztése még nem kezdődött el, másrészt pedig a vállalatok – melyek a Microsoft böngészőjének stabil felhasználói bázisát adják itthon is – megfontoltabban fognak hozzá egy ilyen szintű update telepítéséhez.

A Google Chrome esetében szintén elmaradt az áttörés: a nagy ambíciókkal útnak indított programot egyelőre kevesen használják. A böngésző tavaly decemberben lépett ki a béta állapotból, de a kiadását követő két hétben 0,6-ról mindössze 1 százalékig tudta növelni részesedését, és az azóta eltelt három hónapban is csupán 1,2 százalékig kúszott fel. Majdnem ennyi magyar internetező (1,1%) számítógépén fut a Firefox őskövületnek számító – és biztonsági frissítésekkel már nem támogatott – 1.x-es verziója.