Vilhelmina
10 °C
21 °C

Őrjáratozó kiberrobotok

2009.04.11. 08:46
Hamarosan a Star Trek borgjához hasonlóan működő, de ezúttal jóindulatú kiberrobotok segítik az Egyesült Államok kormányzati ügynökségeit a nemzet számítógépes hálózati infrastruktúrája ellen készülő támadások felderítésében, kivédésében.

A jelenleg használatban lévő magányos biztonsági szoftverágensektől abban különböznek, hogy közösségeket alkotnak, és a közösség tagjai tudnak a többiek körülményeiről, lehetőségeiről, cselekedeteiről. Ennyiben hasonlítanak a legendás Star Trek The Next Generation kollektív intelligenciájára, a gonosz borgra. Multiágens rendszereket, rajintelligencia-szerű alkalmazásokat idéznek. Egyelőre nehéz megítélni, miben különböznek tőlük.

unt3.gif

Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium Cyberbiztonság és Információ, Intelligencia Kutatócsoport UNTAME (Ubiquitous Network Transient Autonomous Mission Entities) projektjének keretében fejlesztett cybotok (kiberrobotok) felderítik a hálózatra besettenkedőket, az információt közlik egymással, így előzve meg a komolyabb galibákat. Az „intelligens, önjavító, behatolás-detektáló és megelőző" szoftverrendszert az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma rendelte meg az információbiztonsági hiányosságokat kritizáló Kongresszusra reagálva. Monitoroz, (majdnem) valós időben reagál, mindenféle figyelmeztetést észlel, s igyekszik orvosolni, megkímélve a humán operátorokat attól, hogy idejük egy részét vaklármára, jelentéktelen rendellenességek kezelésére fecséreljék el.

„A cybot intelligensebb az ágensnél" – jelentette ki a fejlesztőcsoportot vezető Joe Trien. – „Ha egy ágenst elveszítünk, az el is veszett. Mivel együtt szándékozik dolgozni társaival, a cybot folytatja küldetését, újjáéled, ha kell, s ott folytatja, ahol abbahagyta."

A prototípus támogatja a kereskedelmi forgalomban lévő programokat, biztonsági szoftvereket, így a pont-pont megoldásokkal való együttműködést is.

unt1

Vállalati szinten egyébként inkább a hagyományos szoftverágenseket kedvelik, és gyakran ódzkodnak az egymással kommunikáló mobil, autonóm entitásoktól. Alkalmasint férgeket látnak bennük. Gyanakvásuk másik alapja, hogy a központosított megközelítéseket részesítik előnyben: egyetlen irányítópontot akarnak.

A következő kihívást a cybotok működő hálózaton történő tesztelése és annak bizonyítása jelenti, hogy viselkedésük nem válik kiszámíthatatlanná. Trien szerint a folytatáshoz újabb anyagi források szükségesek, és amennyiben rendelkezésre állnak, két éven belül készen lesznek.