Friderika
9 °C
18 °C

Az amerikai gyerekek 10 százaléka videojáték-függő

2009.04.21. 10:46 Módosítva: 2009.04.21. 10:48
A videojátékokkal játszó amerikai gyerekek csaknem 10 százalékánál beteges mértékű függőség alakult már ki, állapították meg az Iowai Állami Egyetem kutatói.

A tudósok csaknem 1200 nyolc és tizennyolc év közötti gyereket vizsgáltak meg, a csoportban nagyjából egyenlő volt a fiúk és a lányok aránya, és csaknem 90 százalékuk játszott rendszeresen videojátékot. A fiúk átlagosan heti 16,4 órát töltöttek a videojátékkal, a lányok 9,2 órát.

A játékosok 89,5 százaléknál tapasztaltak beteges vonásokat, klinikai tüneteket. Klinikai tünetről akkor beszélnek, amikor a játékszenvedély már károsan nyilvánul meg a családi kapcsolatokban, a társadalmi, az iskolai tevékenységben vagy a pszichikum működésében. Az egyik tipikus tünet az, hogy a gyerekek a videojáték kedvéért elhanyagolják az otthoni teendőiket. A játékosok csaknem egynegyede ismerte el, hogy a házifeladat-írás helyett is szokott játszani, 20 százalékuk pedig rossz jegyeket kap dolgozatíráskor vagy vizsgákon, mert a játék miatt nem marad ideje felkészülésre.

A kutatók szerint az is lehetséges, hogy a beteges játékszenvedély rontja a tanulmányi előmenetelt, de az is, hogy azok a gyerekek menekülnek a játékba, akiknek problémáik vannak az iskolában. A gyerekek egy része elismerte, hogy szokott hazudni a társainak vagy a szüleinek, amikor a videojátékra fordított időről van szó. Néhányan pedig még akár lopnak is, hogy megszerezhessenek egy videojátékot.