Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hangulatazonosítás a weben

2009.04.25. 14:30
Az információs és kommunikációs technológia lényege ugyan a kommunikáció, de a szemtől szembeni interakció nem verbális elemeknek betudható árnyaltságot, mélységet, szemantikus gazdagságot gépi rendszerekkel (legyen az honlap, SMS, e-mail, twitter stb.) még nem sikerült kivitelezni.

Ezen a helyzeten kíván változtatni az európai uniós PASION (Psychologically Augmented Social Interaction Over Networks, Hálózatokon átívelő pszichológiailag kibővített közösségi interakció) projekt. Bíztató kezdeményezéseikben telekommunikációs nagyágyúk is részt vesznek, például a koordinátor Telecom Italia, ami garanciát jelent az eredmények „való világbeli" alkalmazásokban történő hasznosulására. Az olasz cég már létre is hozta az ezekhez szükséges szolgáltatás-orientált architektúrát.

Fiatalok, közösségi hálózatok

Hiába a rengeteg kommunikációs csatorna, a technológiák nem (vagy csak alig) kapisgálják a szavakon túli fogódzókat, arc- és testmozgásokat, az információ kontextusát. Az emotikonok ugyan segítenek, de a sokszínűségből csak fel-felvillantanak valamit, a teljességet képtelenek visszaadni.

A PASION keretében számos megközelítést és technológiát kipróbáltak: helyfüggő szolgáltatásokat, szociális visszajelzéseket, online kommunikáló (például pókerező) partnerek közötti érzelmi jelzéseket, kontextust, arckifejezéseket, szenzorokat stb. A Helsinki Egyetem például hang útján történő, szöveges és azonnali üzenetküldést nem verbális elemekkel bővítő eszközöket, a Lincoln Egyetem a felhasználók interakcióján alapuló beépített arckifejezés-elemzővel rendelkező közösségi játékot (Familiars) dolgozott ki.

hangulat

A tesztek eredményei pozitívak, különösen fiatalok és a közösségi hálózatokat kedvelők körében nagy az érdeklődés a különböző bővítéseket kivitelező (különösen a kommunikációs partnerek hangulatáról, aktivitásáról, elérhetőségéről informáló) lehetőségek iránt. A projekt vezetői az eddigi visszajelzéseken alapuló újabb teszteket terveznek.

Forgatókönyvek, potenciális alkalmazások

Az eszközöket, programokat különböző módokon, különböző forgatókönyvekben kombinálják egymással. Annyi a közös bennük, hogy két területre összpontosítanak: munkakörnyezetre, baráti hálózatokra, amelyek újabb két csoportba, egyrészt a szinkron (telefonhívások), másrészt az aszinkron (szöveg, e-mail stb.) kommunikációba kategorizálhatók. A PASION az összes kommunikációtípusra dolgozott ki megoldást. Mindegyikbe magas biztonsági szintet garantáló privacy rendszert építettek be. A nem verbális elemeknél természetesen bevetették a jól bevált emotikonokat, vigyorgó fejeket is, ugyanakkor hangulatazonosító rendszerekkel – testhőmérsékletet, pulzust monitorozó bioszenzorokkal – arckifejezést, konferenciák dinamizmusát vizsgáló ketyerékkel, csoporton belüli kapcsolatokat feltérképező programokkal stb. is kísérleteztek.

Az alkalmazási lehetőségek köre igen tágas: új típusú online (mobil) játékok és groupware (bővített közösségi hálózatok), telepszichiátria stb. A kutatók arra is gondoltak, hogy az együttműködésnél tapasztalható problémák oka elsősorban a folyamatok (például a csoporton belüli információ-megosztás) nem megfelelő koordinálása. A PASION kutatói szerint rendszereik limitálni fogják számukat és hatásaikat (például szándékok félreértését). Egy prototípus mobiltelelefonon fut, és kifejezetten a munka koordinálásához szükséges információkkal látja el a felhasználót. Mutatja a user elérhetőségét, vizualizálja az adott csoportban betöltött pozícióját, adatokat szolgáltat a hangulatáról, sőt, arról is, hogy az adott időpontban mivel foglalatoskodik.